Bez sela nema ni grada

Ĺ tampa PDF
Ocena korisnika: / 14
LošeNajbolje 
Iako je u ve?ini opština Republike Srpske otežano ekonomsko poslovanje, te je situacija mnogo ozbiljnija nego prethodnih godina, Dragan Babi?, na?elnik opštine Bile?a, kaže da se u ovoj godini mnogo više gradi, realizovani su mnogobrojni projekti, a i više se ulaže u ruralna podru?ja.

- Iz budžeta Opštine, za razli?ite investicije, izdvoji?emo 2.300.000 KM, dok ?e iz razli?itih donatorskih sredstva i pomo?i Vlade Srpske ukupno biti uloženo oko deset miliona maraka - istakao je Babi?...

On je u intervjuu za "Fokus" rekao da su svi planirani projekti u ovoj godini odabrani nakon studioznog promišljanja i u dogovoru s relevantnim pojedincima i ustanovama opštine Bile?a.

- Zajedni?ki smo konstatovali da su akutni problemi našeg grada nepostojanje pre?ista?a otpadnih voda, asfaltiranje Ulice svetog Vasilija Ostroškog, za šta ?e biti izdvojeno 900.000 KM, kao i izgradnja spomen-sobe i gradske kapele, za ?ije radove ?emo izdvojiti 320.000 maraka - istakao je Babi?, te dodao da su u prijedlog Investicionog programa ušli i zahtjevi gra?ana i mjesnih zajednica koji se ti?u asfaltiranja ulica, parkinga i pristupnih puteva, te postavljanja javne rasvjete, kao i vodosnabdijevanja, te sanacije starih škola.

Prema njegovim rije?ima, za ljepšu Bile?u izdvojili su deset hiljada maraka za ekologiju, odnosno ozelenjavanje gradskih površina i postavljanje kanti i kontejnera za sme?e.

FOKUS: Oko deset miliona KM bi?e izdvojeno za razli?ite projekte u ovoj godini. Koliko vam Vlada RS pomaže u realizaciji planiranih projekata?

BABI?: Imamo sasvim dobru i korektnu saradnju s Vladom RS, ?iji su ministri u više navrata posjetili našu opštinu, a i ja sam kao na?elnik opštine Bile?a bio pozivan i išao u uzvratne posjete Banjoj Luci. Projekti koje ?emo zajedni?ki realizovati, odnosno koji ?e se finansirati budžeta Opštine Bile?a i grantova Vlade RS, jesu pre?ista? otpadnih voda, izgradnja spomen-sobe, asfaltiranje puta za Kuti i Tepure, za šta ?e biti izdvojeno oko 130.000 KM. Za izgradnju vodovodnog sistema u mjesnoj zajednici Plana, zajedni?kim snagama bi?e uloženo 100.000 maraka.

FOKUS: Koliko Opština Bile?a ima sluha za ruralni razvoj?

BABI?: Ulaganje u ruralna podru?ja od velike je važnosti za svaku opštinu, jer bez jakog sela nema ni prosperitetnog grada. Mi smo to prepoznali i tokom prošle godine asfaltirali 11 kilometara seoskih puteva. Zapo?et je i kapitalni projekat izgradnje vodovodnog sistema u mjesnoj zajednici Plana, koji ?e omogu?iti vodosnabdijevanje za 14 sela i preko 260 doma?instava. U selu Podgorje, koje tako?e pripada ovoj mjesnoj zajednici, protekle godine obnovili smo niskonaponsku mrežu. U mjesnoj zajednici Podosoje postavljena je javna rasvjeta. Mišljenja smo da ?e bolji uslovi života doprinijeti ostanku ljudi u ruralnom podru?ju.

B. MILAKOVI?

Podrška mladim ljudima

FOKUS: Iako u prošloj godini nije bilo otvaranja novih radnih mjesta i zapošljavanja radnika, opština je preduzela odre?ene napore i podržala mlade ljude.

BABI?: Nismo zapošljavali ljude, jer nismo imali mogu?nosti, ali pozitivnih pomaka ima i na tome ?emo raditi i u budu?nosti. Kada sam došao na funkciju na?elnika, odmah sam detektovao goru?i problem opštine, ali i cijele isto?ne Hercegovine - odlazak mladih ljudi. Mladi ljudi su najvažnija kategorija stanovništva i naš najve?i potencijal i ulaganje u njihovo školovanje i zapošljavanje jeste ulaganje u budu?nost našeg grada. Svi redovni studenti koji imaju prebivalište na podru?ju opštine Bile?a dobili su stipendiju i smatram da smo me?u malobrojnim opštinama u RS koje to obezbje?uju. U okviru pronatalitetnih mjera donijeli smo odluku o dodjeli jednokratne nov?ane pomo?i za sklapanje braka i ro?enje tre?eg i svakog sljede?eg djeteta. Nadalje, znatna sredstva izdvajamo i za u?eš?e mladih u vannastavnim aktivnostima, na primjer, za uspješne sportiste, u?esnike kulturno-umjetni?kih društava, omladinske organizacije. Zato vjerujemo da ?e mladi ljudi imati razloga da ostanu na ovim prostorima i svojim poletnim i intelektualnim potencijalom doprinesu boljoj sutrašnjici našeg grada.

fokus

Komentarišite vijest