Bilećke teme > Bilećko "blejanje"

Drevni bilecki biznis klacinarenje&klacinarstvo

(1/3) > >>

kuksi:
Danas se u prestiznom bileckom kafeu "Boni" odvijala debata na temu zaboravljenog drevnog bileckog "biznisa" - klacinarstva&klacinarenja u reziji aktivnih forumasa S.A.F.-a, Coe, Kerbera_, Kuksija i ostalih. Prva oprecna razmisljanja javila su se na samom pocetku debate oko navedenog imena. Da li je pravilan termin klacinarenje ili termin klacinarstvo. Postigli smo konsenzus i ostali na tome da je svaki od termina ispravan, mada cemo u svakom slucaju provjeriti da li se navedeni termin javlja u Rjecniku stranih rijeci i izraza gosp. Klajna. Nego sam naziv i ime pomenutog "biznisa" nije toliko bitno koliko odvijanje tehnoloskog procesa, jedinica mjere klacine, jedinica provedenog vremena uposlenih na klacini, kvaliteta samog proizvoda, upornosti investitora, patnje (sopstvene a u vecini slucajeva i ostalih clanova porodice, rodbine, kumova, komsija i prijatelja itd),...
Pojedinim clanovima je ovoga puta oprosteno sto nisu pokazali bar elementarna znanja o klacini, ali im je ostavljeno vremena da u dogledno vrijeme pogledaju par stiva na ovu temu pa da se aktivnije ukljuce u razgovor, mada se moze bez problema konstatovati da su izrazili neizmjernu volju i spremnost da se sto bolje edukuju na ovu temu sto su i potvrdili upijajuci kao sundjer sva razmisljanja ostalih clanova debate. Donesena je fer i korektna odluka na im se na raspolaganje stavi 6 "čela" kako bi nesmetano mogli da se informisu i pokupe elementarna znanja o klačinama.
Ovom prilikom pozivam sve zainteresovane na ovu temu da iznesu svoja misljenja i navedu zanimljive podatke, tipa:
- Kada i gdje se srece prvi put termin KLAČINA
- Ko su bili najpoznatiji bilećki klačinari
- Ko drzi rekord u broju zapaljenih klačina
- Ko drzi rekord u broju zapaljenih-(ne)uspjelih klačina
- Bez koga nije nijedna klačina prošla a da nije aktivno učestvovao u realizaciji iste
- Kako je došlo do formiranja jedinice "čelo" i šta ona predstavlja
- Zašto se danas sve više koristi JUPOL, a ne KREČ i da li je to nepravda nanesena talasom zapadnjačke kulture
- Ko je najbolje ćemerio, ko je najviše mogao da izdrzi besprekidno na klačini, koga su sve zvali, a koga ni u kom slučaju nisu smjeli da zovu na klačinu
- Kad je zapaljena poslednja klačina u bilećkoj vali i gdje

Pitanja su brojna, ima ih jos, pa zato dragi forumasi "oklačinjajte" sa odgovorima, zanimljivim detaljima, pojedinostima, cinjenicama, rekordima i svemu ostalom vezanom za klačine.

S.A.F.:
Ja bih dodao nešto na kuksijevo izlaganje, a vezano je za ekonomski aspekt klačinarenja ili klačinarstva kako vam volja. Naime moja malenkost, a i ostali koji su prisustvovali današnjoj debati u Boniju slažemo se u tvrdnjama da u Bileći nema ništa od razvoja poljoprivrede koliko god nas lokalni političari uvjeravali u suprotno. Uostalom, ako misle da je u poljoprivredi spas neka oni isprave greške svojih predaka i vrate se na sela iz kojih su potekli i oru krčevine i čuvaju koze po kršu, nas neka ostave na miru. Radije ćemo paliti klačine, to je bar drevni zanat naših predaka i velika bi šteta bila da potpuno izumre. Zbog svega navedenog želio bi da svi koji nešto znaju o paljenju klačina podjele to znanje sa nama na forumu.
U slučaju da poslije diskusije na forumu neko poželi da zapali klačinu, molio bih ako neko zna da kaže cijenu živog kreča i kakve su mogućnosti plasmana na tržište. Uostalom naš kreč je ekološki, napravljen od potpuno prirodnih materijala, bez ikakvih hemijskih dodataka i mora kad tad naći svoje mjesto na tržištu.
Ja se nadam da ćemo na kraju kad sublimiramo znanje o klačinama svi zajedno zapaliti ''devetakinju'' .

Devetakinja - klačina prečnika devet lakata (cca. 4 m), majka svih klačina ili ti alfa klačina.

peca:
A možda bi se i opštinski ministar za poljprivredu,mogao uključiti u rad,s ciljem da mu se dodijeli u nadležnost gore pomenuti sektor.

herc:
najbolje da ukljucite i Jova Klacinu...

S.A.F.:
Pošto neki od nas nisu znali a bilo je i malo rasprave oko toga evo i par odgovora
- vatra mora da probije na vrh u trećem čelu i nastavi da gori, a to ne znači da klačina gotova,
- temperatura u klačini treba da bude 1100 stepeni celzijusa,
- za razliku od vranjskih i gornjeg kraja gdje su paljene neparne klačine (petakinje,sedmakinje.....) na donjem kraju su paljene parne klačine (šestice, osmice...)
A što se tiče opštinskog ministra poljoprivrede, ne vidim šta dotični ima sa klačinama, niti šta klačine imaju sa poljoprivredom. Naime mi hoćemo da oživimo klačinarenje u cilju suzbijanja poljoprivrede. Da se ovaj crni narod više ne zaluđuje poljoprivredom, pošto na ovom našem kršu nema uslova nizašta osim indijske konoplje a nju je zakonom zabranjeno uzgajati.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju