Janko Tipsarević plasirao se u svoje prvo ATP finale! Srpski teniser je u polufinalu Kremlj kupa savladao Ukrajinca Ilju Marčenka sa 6:1, 6:4 i sutra od 12.30 časova će se boriti za titulu i ček od 170.000 dolara. U finalu će se sastati sa boljim iz duela trećeg nosioca Mihaila Južnjeg i Kazahstanca Mihaila Kukuškina.
Pre početka polufinalnog susreta Janko je izjavio da oseća pritisak, ali ne zbog rivala koji je tek 190. na svetu i nikada nije bio u glavnom žrebu nekog od grend slem turnira, već zbog same važnosti meča. Tipsarević je odmah u drugom gemu napravio brejk, a potom fenomenalnim servisima dolazi i do trećeg gema. Marčenko je imao problema sa ramenom, te je i nešto slabije servirao. Praktično je samo ubacivao loptu u igru, dok je Janko, s druge strane, imao dobru realizaciju i drugog servisa, te Ukrajinac nije ni imao priliku za brejk u prvom setu. Ilja Marčenko je u šestom gemu konačno uspeo da materjalizuje prednost svog početnog udarca, ali bio je to samo počasni gem u prvom setu. Janko je već u narednom iskoristio svoj servis da reši prvi set u svoju korist posle 33 minuta, od čega je dobar deo otišao na medicinski tajm aut, koji je zvao Ukrajinac.
Ilja Marčenko je dobio prvi gem, ali posle 14 minuta i 18 poena. Uprkos tome što je turnir u Moskvi počeo od prvog kola kvalifikacija, u Ukrajinčevoj igri se to nije osetilo, te je pošteno namučio Tipsarevića u drugom setu. Srbin je do brejka došao tek u sedmom gemu i to je bilo za vođstvo od 4:3. To mu je utrlo put ka pobedi i finalu.
Nekada najbolji junior sveta je tek u svojoj 26. godini došao do svog prvog ATP finala, koje će mu doneti povratak u Top 50. Da situacija bude još zanimljivija, Kremlj kup je jedan od Jankovih omiljenih turnira, a Moskva jedan od omiljenih gradova.
- Mislim da je ključ bio što sam počeo da dominiram od prvog seta. Uspeo sam rano da napravim brejk što mi je donelo samopouzdanje. Iako je u drugom setu bilo 6:4, osećao sam se dobro - rekao je Tipsarević, šesti nosilac turnira, posle meča i dodao:
- Biće teško protiv bilo kog Miše da igram u finalu. Publika će u svakom slučaju biti na strani domaćeg tenisera.
Ukupan nagradni fond muškog turnira je milion američkih dolara, pobedniku će pripasti 170.000, a finalisti 91.000 dolara.
Posle polufinala singla, Janko se bori i za finale u dublu. Zajedno sa svojim partnerom, Indijcem Rohanom Bopana se sastaje sa Čehom Františekom Čermakom i Slovakom Mihalom Mertinakom