Autor Tema: BiH ne priznaje 70 drzava  (Pročitano 3224 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Hercegovac77

  • Globalni moderator
  • Super član
  • *
  • Poruke: 1412
  • Ugled: +45/-18
    • Pogledaj profil
BiH ne priznaje 70 drzava
« poslato: 19.08.2008. 02:42:40 »
Iako su najveće i najmoćnije sile sveta priznale nezavisnost Bosne i Hercegovine (BiH) odmah nakon završenog referenduma 1992. godine u toj zemlji, čak 70 zemalja članica Ujedninjenih nacija to još nisu učinile!

Ovaj neverovatni podatak potvrdio je za „Pres RS” neimenovani izvor iz Ministarstva spoljnih poslova BiH i objasnio da zbog nepriznavanja suvereniteta i međunarodnog subjektiviteta BiH njeni građani ne mogu da putuju u više od jedne trećine zemalja sveta.

Banjalučki dnevnik navodi da bosanskohercegovačka diplomatija od 1992. godine nije uspostavila bilo kakav oblik s velikim brojem zemalja „trećeg sveta”, tačnije Afrike, Azije, Centralne i Južne Amerike, kao i okeanije, koje su inače predstavljale izuzetno značajne političke i privredne partnere bivše Jugoslavije.

Tako, na primer, nezavisnost BiH nikada nisu priznale Nigerija, Kamerun, Zimbabve, Zambija, Šaragvaj, Haiti dok s gotovo svim zemljama Centralne Amerike i Istočne Afrike apsolutno ne postoje bilo kakvi diplomatski odnosi!?

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alklaj rekao je d mu nije poznat tačan broj zemalja s kojim BiH nema diplomatske odnose, ali „misli da je taj broj, ipak, manji od sedamdeset”.

Bivši ministar spoljnih poslova BiH Mladen Ivanić kaže da je većina država koje su do danas priznale BiH to učinila 1992. godine.

„Bila je to svojevrsna euforija kojoj neke zemlje očigledno nisu podlegle. Poslije toga broj zemalja koje su priznavale BiH ubrzano se smanjivao”, rekao je Ivanić kome nije poznato sa koliko još država bi BiH trebalo da uspostavi diplomatske odnose u narednim godinama.

(serbian cafe)