Anketa

Da li vjerujete u Boga? Vjerovali ili ne....

Ne ateista sam
3 (6.3%)
Pomalo
3 (6.3%)
Samo na meni znan nacin
4 (8.3%)
Da ali nisam fanatik
16 (33.3%)
Da Da Da dadadadada
22 (45.8%)

Ukupno glasova: 48

Autor Tema: Da li vjerujete u Boga?  (Pročitano 41794 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže ortodox

• Iskusan
  • *
  • Ugled: +2/-12
    • Pogledaj profil
Odg: Da li vjerujete u Boga?
« Odgovor #60 poslato: 19.11.2008. 22:15:19 »
БОГ КАО АПСОЛУТНО И ЛИЧНО ДУХОВНО БИЋЕ

Сам човек, и све што постоји у свету, јесте нешто ограничено и релативно. А ограничено је тиме што се око његових граница налази нешто шире и веће од њега. И тако идући од више ограниченог ка мање ограниченом, ми најзад долазимо до појма о безграничном Бићу.

Тако исто, све што је релативно, релативно је стога што према њему и око њега постоји нешто апсолутно. Устројство, хармонија, логичност свега релативног указују да иза њих стоји апсолутно Биће као свезнајући и свемоћни творац свих релативних бића. У односу према Богу који је апсолутно Биће сва створена бића су релативна и ограничена. Два апсолутна бића не могу постојати, јер постојање једног апсолутног Бића логички искључује постојање другог таквог Бића.

Ми људи знамо: у нашем сунчаном систему човек је најсавршеније биће. И то биће је личност. А личност представља нешто најсавршеније, најхармоничније и најкомпликованије у нашем земаљском свету. Питање је, како је човек постао личност када је све око њега несавршеније од њега и када сам он није у стању да пронађе психофизичку формулу своје личности, акамоли да ту личност створи? Логички одговор може бити само један: човека је могло створити као личност само биће које је и само савршена Личност. А таква Личност јесте Бог. Апсолутно биће ми не можемо замислити савршеним ако није Личност. Јер и човек је међу земаљским бићима најсавршеније биће зато што је личност.

Нема сумње, Бог је апсолутно и лично биће. Али та апсолутност и та савршена личност претпостављају потпуну духовност. Јер, када би Бог био, макар у најмањој мери, материјално биће, Он би самим тим био ограничен, јер је материја зато материја што има граница, што се не може замислити без ограничености. Апсолутно биће мора бити духовно, јер је безгранично и бескрајно. Савршена личност мора бити духовна по природи, јер су битне особине свесавршенства – бескрајност, безграничност и апсолутност. Према томе, Бог је бескрајно, безгранично, апсолутно и лично духовно биће.

Св.Јустин Поповић

Van mreže kerber_

• Start moderator
  • Iskusan
  • *
  • Ugled: +12/-16
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
« Odgovor #61 poslato: 22.11.2008. 02:39:37 »
Poruka sveobuhvatnog iskusenja koje danas napada mladog coveka - poprilicno otvoreno u svetovnim formama, ali cesto prikrivenije u religioznim: zivi za danas, uzivaj, opusti se, neka ti bude udobno, “opusteno”. Iza ove poruke je druga, zlokobnija poruka koja je otvoreno ispoljena samo u zvanicnim ateistickim zemljama koje su korak ispred slobodnog sveta u tom pogledu. U sustini, treba da shvatimo da je ono sto se desava danas u svetu, vrlo slicno, bilo da se desava iza “gvozdene zavese” ili u “slobodnom“ svetu. Razlicite su varijante toga, ali je vrlo slican napad na nasu dusu. U komunistickim zemljama, koje imaju zvanicnu doktrinu ateizma, poprilicno ti otvoreno govore: zaboravi Boga i bilo koji drugi zivot osim ovog, izbaci iz svog zivota strah Boziji i  bilo kakvo postovanje prema svetim stvarima; gledaj na one koji veruju u Boga  na “staromodan” nacin, kao na neprijatelje koji moraju biti unisteni. Moze se uzeti kao simbol bezbriznosti, zabave i vremena samo-obozavanja, Diznilend;koji preovladava u nacinu misljenja i ponasanja danasnjeg savremenog covjeka.

Ponovo ta prokleta sporadična ekavica... Daću sebi za pravo da je sve ovo plagijat iako ga nisam ni pročitao.

Van mreže ortodox

• Iskusan
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #62 poslato: 22.11.2008. 23:48:51 »
Jeli ovo neka lingvisticka inspekcija? :D

Van mreže Coa

• Globalni moderator
  • Extra član
  • *
  • Ugled: +28/-9
    • Pogledaj profil
    • Rodoslov porodice Milidragović
« Odgovor #63 poslato: 23.11.2008. 00:44:31 »
Stvarno Kerber ostavi vise ljude na miru. Priznaj da izgleda ljepse kad se iskopira tekst nego kad se samo ostavi link. Doduse ne bi zgoreg bilo napisati izvor negdje pri dnu...

Van mreže kerber_

• Start moderator
  • Iskusan
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #64 poslato: 24.11.2008. 10:51:38 »
Najbolje bi bilo malo to pokušati "sažvakati", prezentovati nam to u kratkim crtama svojim riječima i navesti odgovarajuću referencu gdje to možemo naći u originalnom obliku, onako kako je pravi autor napisao.
Ova mi ekavica pomalo liči na onu paljansku pokojnih Ilije Guzine i Rista Đoga...

Van mreže ortodox

• Iskusan
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #65 poslato: 24.11.2008. 11:11:41 »
Pa dobro kume kad su taki obicaji kod vas.Sto bi rekli u jednom poznatom domacem filmu.Izvinjavam se svima koje sam zbunio svojim dijalektickim saltanjima  :D

Van mreže ortodox

• Iskusan
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #66 poslato: 16.12.2008. 10:31:21 »
Mozda je najprigodnije da ovdje kazem nesto o crkvenoj arhitekturi,posto je ona neodvojiva od vjere i ona je izraz(kao i crkvena umjetnost uopste)opsteg dozivljaja sabornog zivota crkve i ne prestavlja nacelno umjetnicko dostignuce pojedinca,niti izum umjetnicke genijalnosti.Hram prestavlja culima dostupnu teologiju usvojenu u vjekovnom iskustvu crkve i pretocene u gradjevinu, cija je osnovna namjena liturgijska,tj. molitvena.Zato je mozda tesko shvatiti funkciju jednog vizantijskog hrama jer se bogoslovlje svelo na uzi krug akademskih teologa, a narod ,a samim tim i arhitekte i ostali umjetnici se zadovoljavaju plitkom moralnoscu.Vizantijski hram je bio uklopljen u organsku cjelinu grada dok danas ne postoji grad vec samo napredno stanovanje u vidu bezlicne mase betona.Tako da hramovi koje danas gradimo su u najboljem slucaju samo blijeda imitacija proslosti ili bezlicne gradjevine isprojektovane po samovolji svakog arhitekte,tako da se ne moze razabrati da lije po srijedi dvorana,garaza ili galerija.Znaci ne bih se slozio sa Zidom da smo ocuvali srednjevjekovno predanje, kamo srece da jesmo,samo cini mi se da on predlaze dalju modernizaciju crkvene arhitekture.

Van mreže herc

• Iskusan
  • *
  • Ugled: +10/-1
    • Pogledaj profil
« Odgovor #67 poslato: 16.12.2008. 11:52:27 »

Čarls Robert Darvin je bio britanski naučnik koji je postavio temelje moderne teorije evolucije po kojoj su svi životni oblici razvijaju putem prirodne selekcije.
Neki ljudi govore ono sta znaju, a drugi ljudi znaju sta govore!

Van mreže kerber_

• Start moderator
  • Iskusan
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #68 poslato: 16.12.2008. 22:12:58 »
Vjerujem u sve i svašta za što mi neko iznese dokaz koji ću razumjeti ili i takav da ga neću moći shvatiti (jer nemam umnog potencijala ili ne vladam potrebnim predznanjem), ali u toku njegovog izvođenja neću uočiti nijednu apsurdnu tezu koju direktno opovrgava nešto opštepoznato.
Tako su mi jasne osnove Velikog praska, i dajem sebi za pravo reći da je to jedan moguć način za nastanak Univerzuma (ne siguran i ne jedini mogući) pošto još nije pronađena činjenica koja bi ga opovrgla.
Isto tako nemam razloga da ne vjerujem u Teoriju struna, iako mi nije ni najmanje jasna, ali nisam čuo da je neko osporio kakvom činjenicom i to mi je dovoljno da joj se ne protivim.
Ali ne mogu zaista, uz poštovanje svima koji ovo čitaju, da povjerujem da je čovjek prvo biće koje je nastanilo Zemlju (da ne ulazim u to na koji način), jer ljudi tolike fosile, čak i mnogo krhkijih bića, pronađoše i dokazaše da su živjeli prije čovjeka.
Lično smatram da je religija, osobito hrišćanska, veoma moćna, rekao bih i pozitivna stvar, jer pomaže čovjeku u prevazilaženju frustracija i pruža utočište u najtežim trenucima. Uostalom, smatram da je i tako nastala.

Van mreže fan

• Iskusan
  • *
  • Ugled: +13/-8
    • Pogledaj profil
« Odgovor #69 poslato: 16.12.2008. 23:24:25 »
Vjerujem u sve i svašta za što mi neko iznese dokaz koji ću razumjeti ili i takav da ga neću moći shvatiti (jer nemam umnog potencijala ili ne vladam potrebnim predznanjem), ali u toku njegovog izvođenja neću uočiti nijednu apsurdnu tezu koju direktno opovrgava nešto opštepoznato.
Tako su mi jasne osnove Velikog praska, i dajem sebi za pravo reći da je to jedan moguć način za nastanak Univerzuma (ne siguran i ne jedini mogući) pošto još nije pronađena činjenica koja bi ga opovrgla.
Isto tako nemam razloga da ne vjerujem u Teoriju struna, iako mi nije ni najmanje jasna, ali nisam čuo da je neko osporio kakvom činjenicom i to mi je dovoljno da joj se ne protivim.
Ali ne mogu zaista, uz poštovanje svima koji ovo čitaju, da povjerujem da je čovjek prvo biće koje je nastanilo Zemlju (da ne ulazim u to na koji način), jer ljudi tolike fosile, čak i mnogo krhkijih bića, pronađoše i dokazaše da su živjeli prije čovjeka.
Lično smatram da je religija, osobito hrišćanska, veoma moćna, rekao bih i pozitivna stvar, jer pomaže čovjeku u prevazilaženju frustracija i pruža utočište u najtežim trenucima. Uostalom, smatram da je i tako nastala.

Bez ljutnje kerber, ali cak ni hriscanstvo ne tvrdi da je covjek prvi nastao... Ispravi me ako grijesi, ali sam shvatila da to zelis reci...  ::) ::)

Van mreže ortodox

• Iskusan
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #70 poslato: 16.12.2008. 23:42:45 »
Covjek po Bibliji nije stvoren prvi vec zadnji kao kruna Bozijeg stvaranja,poslije biljnog a zatim i zivotinjskog svijeta.I to je bar meni najsmislenija teorija koju potvrdjuje i sama moderna biologija,koja ni dan danas nije u stanju da da ijednu teoriju koja bi bila prihvatljiva  i vrijedna.Biologija je jasna, NEMA prelaska iz vrste u vrstu i od jedne vrste moze da se dobije samo vise-manje varijacija iste vrste.Sto znaci da pada teorija da su zivotinjske vrste nastale iz prvobitnih cetiri do pet organskih vrsta(Darvinova teorija) na ciji je razvoj najace uticala prirodna selekcija tj. prezivljavanje naj sposobnijih,i Lamarkova koji je tvrdio to isto samo da je na razvoj najuticajnije bilo prilagodjavanje spoljasnjim uslovima zivota.Npr. zirafa koja je istezanjem za liscem izduzila vrat.Znaci razvoj bi bio po njima sledeci:prosti organizmi od kojih nastaju slozeniji ,zatim sve slozeniji do prve biljke od koje nastane opet slozenija,pa do prve primitivne zivotinjice od koje nastane mis,a od njega valjda macka,od koje po redoslijedu ide normalno pas.Poslije je dosao majmun koji se protezao da dohvati bananu, kvrcnulo mu nesto u ledjima pa se ispravio i eto ti covjeka zdrava, ziva i siroko misaonog.
« Poslednja izmena: 17.12.2008. 00:10:33 ortodox »

Van mreže S.A.F.

• Globalni moderator
  • Extra član
  • *
  • Ugled: +27/-34
    • Pogledaj profil
« Odgovor #71 poslato: 17.12.2008. 00:30:28 »
Ne bih se baš upuštao u duboko misaone rasprave, ali jedna stvar mi nije jasna. Ne znam koliko je ko čitao Stivena Hokinga (mene je lično kerber_ zarazio dotičnim autorom), ali ja imam jednu nedoumicu vezanu za kreacionističku teoriju. Ta moja nedoumica je vezana za činjenicu da je Stivena Hokinga Vatikan odlikovao 1986-te, i sam rimski Papa tom prilikom izjavio da nije čuo bolji dokaz božanskog stvaranja od teorije velikog praska. Znači li to da se Vatikan odrekao kreacionističke teorije, makar u načelu i zna li neko kako se pravoslavna crkva odnosi prema teoriji velikog praska.
(Moram priznati da i sam teško varim tvrdnju da je nikad, ništa i ni zbog čega eksplodiralo i tako nastalo sve za šta danas znamo)
« Poslednja izmena: 17.12.2008. 00:39:00 S.A.F. »

Van mreže herc

• Iskusan
  • *
  • Ugled: +10/-1
    • Pogledaj profil
« Odgovor #72 poslato: 17.12.2008. 07:28:00 »
Pa u Darvinovo doba nista se nije znalo o genetici,DNK...Da je nauka nasla da se nesto ne uklapa u Darvinovu teoriju (da se ustanovilo da su mehanizmi nasledja fiksni, da se geni ne mjenjaju nikada, da su znacajno razliciti geni covjeka i zivotinja) teorija bi pala u vodu.
Ali desilo se suprotno sve sto se otkrilo u genetici, molekularnoj biologiji, ne samo da se uklapa vec nema smisla bez teorije evolucije (strukture nasledja,genetske razlike izmedju organizama i sl.), i to samo potvrdjuje teoriju.
« Poslednja izmena: 17.12.2008. 07:37:25 herc »
Neki ljudi govore ono sta znaju, a drugi ljudi znaju sta govore!

Van mreže kerber_

• Start moderator
  • Iskusan
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #73 poslato: 17.12.2008. 11:10:03 »

Bez ljutnje kerber, ali cak ni hriscanstvo ne tvrdi da je covjek prvi nastao... Ispravi me ako grijesi, ali sam shvatila da to zelis reci...  ::) ::)
Problem je samo u vremenu, Biblija ostavlja tih 6 dana da se stvori sve što se trebalo stvoriti, a valjda nam je jasno koliko je to mali period i u životu jedne jedinke, a kamoli za evoluciju?
Isti previd je, recimo, Zenon napravio u aporiji o Ahilu i kornjači.

Van mreže kerber_

• Start moderator
  • Iskusan
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #74 poslato: 17.12.2008. 12:04:33 »
Pa u Darvinovo doba nista se nije znalo o genetici,DNK...Da je nauka nasla da se nesto ne uklapa u Darvinovu teoriju (da se ustanovilo da su mehanizmi nasledja fiksni, da se geni ne mjenjaju nikada, da su znacajno razliciti geni covjeka i zivotinja) teorija bi pala u vodu.
Ali desilo se suprotno sve sto se otkrilo u genetici, molekularnoj biologiji, ne samo da se uklapa vec nema smisla bez teorije evolucije (strukture nasledja,genetske razlike izmedju organizama i sl.), i to samo potvrdjuje teoriju.

Složio bih se sa tobom, herc, ne samo u poimanju pomenutih teorija, nego i bilo koje teorije.
Svaka teorija dobija na vrijednosti i težini ako dopušta da bude provjerena kasnijim saznanjima. Naravno ako je nešto novo pobije, ona pada u vodu. Ima mnogo, za svoje vrijeme genijalnih teorija, koje su se vremenom i novim saznanjima pokazale kao apsurdne.
Bibliji zamjeram to što ne dopušta bilo kakvu raspravu o vjerodostojnosti svijih navoda, a kamoli tek kritičkoj provjeri. Naravno i to što nije našla svoju potvrdu u kasnijim saznanjima.