Anketa

Da li vjerujete u Boga? Vjerovali ili ne....

Ne ateista sam
3 (6.3%)
Pomalo
3 (6.3%)
Samo na meni znan nacin
4 (8.3%)
Da ali nisam fanatik
16 (33.3%)
Da Da Da dadadadada
22 (45.8%)

Ukupno glasova: 48

Autor Tema: Da li vjerujete u Boga?  (Pročitano 41185 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže ortodox

• Iskusan
  • *
  • Ugled: +2/-12
    • Pogledaj profil
Odg: Da li vjerujete u Boga?
« Odgovor #75 poslato: 17.12.2008. 15:18:53 »
Kljucni momenat preko koga prelaze pobornici materijalistickog postanka zivota je kako i kada se desio prelazak prvog zivog bica iz mrtve ili neorganske materije.Tim problemom se bavio i Luj Paster cuveni francuski hemicar,i dosao je do zakljucka nakon niza eksperimenata da je nemoguce da zive klice postanu od mrtve materije.Ili samo zivot radja zivot.Omne vivum ex vivo.Zanimljivo je da niko nije oborio ovaj njegov dokaz,ali to ne ucimo u skoli.Druga stvar neznam kako to Biblija ne dopusta kriticko misljenje i koja su to naknadna saznanja? Pravoslavlje ne odbacuje veliki prasak,nego to cak i potvrdjuje u Bibliji .To je Prvi dan, "U pocetku stvori Bog nebo i zemlju".Dan u Bibliji ne znaci 24 sata,jer se kaze  takodje u njoj "jedan dan je kao hiljadu godina pred Gospodom,i hiljadu godina kao jedan dan".Nama je vrijeme relevantno ali Bogu nije.

Van mreže S.A.F.

• Globalni moderator
  • Extra član
  • *
  • Ugled: +27/-34
    • Pogledaj profil
« Odgovor #76 poslato: 17.12.2008. 17:00:49 »
Kljucni momenat preko koga prelaze pobornici materijalistickog postanka zivota je kako i kada se desio prelazak prvog zivog bica iz mrtve ili neorganske materije.Tim problemom se bavio i Luj Paster cuveni francuski hemicar,i dosao je do zakljucka nakon niza eksperimenata da je nemoguce da zive klice postanu od mrtve materije.Ili samo zivot radja zivot.Omne vivum ex vivo.Zanimljivo je da niko nije oborio ovaj njegov dokaz,ali to ne ucimo u skoli.
Louis Pasteur i Francesco Redi su došli do zaključka da moderni organizmi ne mogu poteći iz neorganske materije. Uči se i to u školi. Teoriju suprotnu Redijevoj i Pasteurovoj prvo je iznio Alexandr Ivanovich Oparin, koji je tvrdio da je nastanak žive materije iz nežive (abiogeneza) nemoguć u današnje vijeme ali ne i apsolutno nemoguć, a zatim je i J.B.S. Haldane iznio teoriju po kojoj je abiogeneza bila moguća u neko davno vrijeme prije 200 000 000 godina i pod drugim uslovima. I ta teorija je do danas modifikovana a na njoj manje-više počivaju sve moderne teorije iz te oblasti abiogeneze, i naravno niko do danas nije uspio da sintetiše takozvanu proto-ćeliju.
« Poslednja izmena: 17.12.2008. 17:19:48 S.A.F. »

Van mreže ortodox

• Iskusan
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #77 poslato: 17.12.2008. 17:19:52 »
Nisam biolog,sama logika govori za sebe.
200 000 000 godina? :D
Ama nesto mi mnogo ovo godina.Ispada kada nesto ne mozemo da objasnimo zaklanjamo se iza miliona godina.
« Poslednja izmena: 17.12.2008. 17:26:37 ortodox »

Van mreže S.A.F.

• Globalni moderator
  • Extra član
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #78 poslato: 17.12.2008. 17:21:41 »
E izvini ortodox umjesto da napišem novu poruku izmjenio sam staru, pa ajd ako ti nije mnogo teško izmjeni i ti prethodnu da tema ne gubi nit.

Van mreže fan

• Iskusan
  • *
  • Ugled: +13/-8
    • Pogledaj profil
« Odgovor #79 poslato: 17.12.2008. 18:31:14 »
Vjerujem u sve i svašta za što mi neko iznese dokaz koji ću razumjeti ili i takav da ga neću moći shvatiti (jer nemam umnog potencijala ili ne vladam potrebnim predznanjem), ali u toku njegovog izvođenja neću uočiti nijednu apsurdnu tezu koju direktno opovrgava nešto opštepoznato.
Tako su mi jasne osnove Velikog praska, i dajem sebi za pravo reći da je to jedan moguć način za nastanak Univerzuma (ne siguran i ne jedini mogući) pošto još nije pronađena činjenica koja bi ga opovrgla.
Isto tako nemam razloga da ne vjerujem u Teoriju struna, iako mi nije ni najmanje jasna, ali nisam čuo da je neko osporio kakvom činjenicom i to mi je dovoljno da joj se ne protivim.
Ali ne mogu zaista, uz poštovanje svima koji ovo čitaju, da povjerujem da je čovjek prvo biće koje je nastanilo Zemlju (da ne ulazim u to na koji način), jer ljudi tolike fosile, čak i mnogo krhkijih bića, pronađoše i dokazaše da su živjeli prije čovjeka.
Lično smatram da je religija, osobito hrišćanska, veoma moćna, rekao bih i pozitivna stvar, jer pomaže čovjeku u prevazilaženju frustracija i pruža utočište u najtežim trenucima. Uostalom, smatram da je i tako nastala.

Bez ljutnje kerber, ali cak ni hriscanstvo ne tvrdi da je covjek prvi nastao... Ispravi me ako grijesi, ali sam shvatila da to zelis reci...  ::) ::)
Problem je samo u vremenu, Biblija ostavlja tih 6 dana da se stvori sve što se trebalo stvoriti, a valjda nam je jasno koliko je to mali period i u životu jedne jedinke, a kamoli za evoluciju?
Isti previd je, recimo, Zenon napravio u aporiji o Ahilu i kornjači.

A zasto jednostavno ne pokusas je rastumaciti na drugaciji nacin, ne moras citavu Bibliju shvatati bukvalno... Ako je Bog vjecna, visa, umna, natprirodna sila, koliko je zaista bilo tih 6 dana, i sta se pokusava reci time...? Mislim da je vrijeme malo nebitno, i da ne predstavlja sustinu Biblije...

Van mreže djeturum

• Extra član
  • *
  • Ugled: +19/-30
  • Pol: Žena
    • Pogledaj profil
« Odgovor #80 poslato: 17.12.2008. 19:01:53 »
 >:(
« Poslednja izmena: 10.03.2009. 01:04:35 ekser »

Van mreže ortodox

• Iskusan
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #81 poslato: 17.12.2008. 19:01:56 »
Covjek zeli sve da dokuci svojim umom sto nije lose samo po sebi,ali negdje treba da postoji i vjera.Biblija obraca paznju i na vrijeme kada je to potrebno .Evo za primjer Potop

. И стаде вода опадати на земљи, и једнако опадаше послије сто и педесет дана;

4. Те се устави ковчег седмога мјесеца дана седамнаестога на планини Арарату.

5. И вода опадаше све већма до десетога мјесеца; и првога дана десетога мјесеца показаше се врхови од брда.

Van mreže herc

• Iskusan
  • *
  • Ugled: +10/-1
    • Pogledaj profil
« Odgovor #82 poslato: 17.12.2008. 19:43:38 »
ja mislim da se vi trebate obratiti Vladici Grigoriju, i on ce vam objasniti sve sta, kako.... jer Vladika je prosao sito i reseto...
Boze mi ti pomozi
u pravu si potpuno...odose ovi daleko...na bliski istok
Neki ljudi govore ono sta znaju, a drugi ljudi znaju sta govore!

Van mreže Veliki_strumpf

• Iskusan
  • *
  • Ugled: +20/-51
    • Pogledaj profil
« Odgovor #83 poslato: 17.12.2008. 22:26:00 »
a meni je Cobo rekao da ce u subotu padavine prestat :-\ :-\ :-\ :-\

Van mreže kerber_

• Start moderator
  • Iskusan
  • *
  • Ugled: +12/-16
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
« Odgovor #84 poslato: 18.12.2008. 14:34:57 »
Vjerujem u sve i svašta za što mi neko iznese dokaz koji ću razumjeti ili i takav da ga neću moći shvatiti (jer nemam umnog potencijala ili ne vladam potrebnim predznanjem), ali u toku njegovog izvođenja neću uočiti nijednu apsurdnu tezu koju direktno opovrgava nešto opštepoznato.
Tako su mi jasne osnove Velikog praska, i dajem sebi za pravo reći da je to jedan moguć način za nastanak Univerzuma (ne siguran i ne jedini mogući) pošto još nije pronađena činjenica koja bi ga opovrgla.
Isto tako nemam razloga da ne vjerujem u Teoriju struna, iako mi nije ni najmanje jasna, ali nisam čuo da je neko osporio kakvom činjenicom i to mi je dovoljno da joj se ne protivim.
Ali ne mogu zaista, uz poštovanje svima koji ovo čitaju, da povjerujem da je čovjek prvo biće koje je nastanilo Zemlju (da ne ulazim u to na koji način), jer ljudi tolike fosile, čak i mnogo krhkijih bića, pronađoše i dokazaše da su živjeli prije čovjeka.
Lično smatram da je religija, osobito hrišćanska, veoma moćna, rekao bih i pozitivna stvar, jer pomaže čovjeku u prevazilaženju frustracija i pruža utočište u najtežim trenucima. Uostalom, smatram da je i tako nastala.

Bez ljutnje kerber, ali cak ni hriscanstvo ne tvrdi da je covjek prvi nastao... Ispravi me ako grijesi, ali sam shvatila da to zelis reci...  ::) ::)
Problem je samo u vremenu, Biblija ostavlja tih 6 dana da se stvori sve što se trebalo stvoriti, a valjda nam je jasno koliko je to mali period i u životu jedne jedinke, a kamoli za evoluciju?
Isti previd je, recimo, Zenon napravio u aporiji o Ahilu i kornjači.

A zasto jednostavno ne pokusas je rastumaciti na drugaciji nacin, ne moras citavu Bibliju shvatati bukvalno... Ako je Bog vjecna, visa, umna, natprirodna sila, koliko je zaista bilo tih 6 dana, i sta se pokusava reci time...? Mislim da je vrijeme malo nebitno, i da ne predstavlja sustinu Biblije...
Suštinu Biblije predstavlja dogma, a tu već nije ništa bitno osim da se prihvati da je bog, kako reče, vječna, viša, umna (ne znam samo zašto ne i fizička), naravno natprirodna, jer prirodna sigurno nije i tu se podvuče crta i nema ko šta da doda ni oduzme, već se samo ostavlja da je svak interpretira po sopstvenom nahođenju. (đavolu malo bilo)!

Van mreže kerber_

• Start moderator
  • Iskusan
  • *
  • Ugled: +12/-16
    • Pogledaj profil
« Odgovor #85 poslato: 18.12.2008. 14:39:58 »
Samo par pitanja i nadalje neću uzimati učešća:

Što se ovi mučenici ispod Ženeve o ljutu jadu zabaviše i grdne evre uložiše da stvore nekakve uslove koji su možda nekad doveli do nečega što bi im možda dalo odgovore na neka pitanja od interesa?
Da to možda ne upućuje na to da da je veoma teško rekonstruisati uslove koji su u dalekoj prošlosti do nečega doveli?
Rekoste da su sve vrste nastale onakve kakve jesu i da od postojećih ne mogu nastati nove, već samo varijacije istih u vidu različitih pasmina. Kako je Noje uspio da pohvata sve životinje sa Zemlje i kolika je bila ta barka u koju je stao po par od svake od blizu 2 miliona do sada registrovanih vrsta? Mada se procjenjuje da ih ima između 10 i 20 miliona. A šta tek sa onim koje su u međuvremenu izumrle?

Zadržaću pravo da priupitam ako mi još šta padne na pamet. Pozdrav!

Van mreže fan

• Iskusan
  • *
  • Ugled: +13/-8
    • Pogledaj profil
« Odgovor #86 poslato: 18.12.2008. 14:50:49 »
A ja ti opet kazem da ne budes takav bukvalista, i da pokusas naci svoju interpretaciju Biblije...
I drugo jednom je neko rekao da je religija apsurdna, ali apsurdna za ljudsi mozak koji jos nije toliko razvijen da bi neke stvari mogao shvatiti... Ako je Bog zaista, vise, umno, vjecno natprirodno bice ili pojava, kako ocekujes da covjek sa svoje tacke gledista shvati sve to? ....
I religija je vjera upravo zato, upravo zbog toga sto neke stvari ne mozes objasniti, vec moras vjerovati... U suprotnom to ne bilo vjerovanje, vec znanje, ne bismo govorili:,, Ja vjerujem da Bog postoji.`` vec ,, Ja znam da Bog postoji.``

Van mreže Veliki_strumpf

• Iskusan
  • *
  • Ugled: +20/-51
    • Pogledaj profil
« Odgovor #87 poslato: 18.12.2008. 16:02:44 »
 e ako ovo ima veze i sa cim bog me ubio,, evo jos jedne dosjetke: nevidis mi sta imam u gacama ali ipak znas. i  ako su to objasnjenja da bog postoji na krivom ste putu, reci brate vjerujem ,a sto nemam pojma (kao sto i neznate) i bog te veselio

Van mreže S.A.F.

• Globalni moderator
  • Extra član
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #88 poslato: 18.12.2008. 17:48:43 »
Vjerovati u Boga u filozofskom smislu je jako dobra stvar za svakog pojedinca. Treba prihvatati i poštovati osnovna načela i moralne kodekse hrišćanstva (ne ubij, ne ukradi, ne laži....), jer je na tim osnovama nastalo ovo što danas nazivamo zapadnom civilizacijom. Međutim negirati naučna dostignuća je po meni idiotizam, ako ne vjerujete u nauku što sjedite za računarom i pišete na forumu?! Zašto pišete SMS poruke?! Na brdo braćo pa opletite dimne signale, ako ništa jeftinije je ;)

Van mreže VLADIX

• BILEĆAinfo founder
  • Administrator
  • Urednik
  • *
  • Ugled: +121/-17
  • Vladimir Duka
    • Pogledaj profil
    • VLADIX.NET site
« Odgovor #89 poslato: 18.12.2008. 17:53:09 »
Zašto pišete SMS poruke?! Na brdo braćo pa opletite dimne signale, ako ništa jeftinije je ;)
:D :D :icon_thumleft: