Bilećke teme > Bilećke aktuelnosti

MUZEJ... Jesmo li ga svi zaboravili?!

(1/7) > >>

jeka-m:
Godine 1969. napravljen je Zavičajni muzej Hercegovine u Bileći. Godine 1992. je praktično uništen. Još koji dan pa će 2009. godina, a niko se nije potrudio ni da pokrene priču o ovom biseru moderne arhitekture.

U kratkim crtama pokušaću da Vam prenesem neke informacije koje sam do sada prikupila o ovom veličanstvenom djelu (mnogi od Vas to i ne primijete, ali Vas uvjeravam da je zaista tako!)

Projekat su radili Juraj Neidhard i Žika Janjić. Projekat je osvojio 1. nagradu na međunarodnom bijenalu arhitekture u Oslu 69 (neprovjerena informacija). Neidhard je radio za čuvenog Le Corbusier-a. Pored našeg Muzeja radio je pojekat Zgrade parlamenta u Sarajevu, Muzej i RK Bosku u Banja Luci, urbanističke planove za većinu gradova u BiH. Bio je arhitekta svjetskog glasa. Žika Janjić je rođeni bilećanin. Trenutno živi i radi u Herceg Novom. Arhitekta, muzičar, pisac, slikar... homo universalis našeg doba. Projektovao je uređenje ozletišta Šehitluci u Banja Luci, Liječilište u Igalu, Poštu u HN, u Tivtu...

Muzej je bio samo jedan element u složenom projektu Etno-parka na Bilećkom jezeru. Mijenjao je namjene, privlačio poznate i anonimne goste (jedan od njih bio je i čuveni Jean-Paul Sartre, koji nije krio svoje oduševljenje ovim našim kršom i ''suzom'' u sred njega), čuvao je vrijedne eksponate za našu tradiciju i istoriju, služio je kao novo prebivalište stećaka iz potopljenih sela, kao mjesto gdje su se mnogi parovi upoznali, gdje su možda postali i neki od nas... Na njegovom krovu, na spoju četiri grede, noćima su se mijenjali zagrljeni ljubavnici, koji su do kasno u noć gledali mirnu površinu jezera.

Ovo su samo neki od podataka vezanih za važnost ovog objekta za naš grad. Voljela bih ako biste i Vi učinili nešto slično, pa da zajedno složimo kockice u jednu cjelinu. Pišite sve što znate o Muzeju i njegovoj okolini. Čak i neka sitnica, koja Vam se u trenutku učini i beznačajna, može pomoći da se pitanje Muzeja pokrene sa mrtve tačke.

P.S. Pitanje jeste u pravoj kategoriji, jer imam realne planove za ovaj objekat!!!

road king:
Kakve vajde pisati vise o muzeju kad ga je NEDJO ZEJMU prizdio 92 do temelja............. :D :D :D   zalosno ali tako ti je :'(

zid:
Naravno da ga nismo zaboravili. Kako bi mogli zaboraviti onako nesto???
Hvala Jeka-M na ovim ekskluzivnim informacijama. Nisam ni sumnjao da je ideja za ovaj vanredan objekat dosla iz "dobrih" glava.
Vec sam negdje i napisao da je upravo muzej, onakav kakav je izgorio, opet nesto najljepse u Bileci.

jeka-m:
Hvala zid! Drago mi je što čujem da ima još ljudi kojima je stalo do muzeja. Road king... ne znam sto si tako pesimističan po ovom pitanju. Stari Most u Mostaru je bio potpuno srusen, nanovo izgradjen i sad ima (skoro) istu vrijednost kao i prije. Džamija Ferhadija u Banja Luci, Saborna crkva u Mostaru su potpuno srušene pa se detaljnim analizama i timom stručnjaka dovode u identično stanje kao prije rata. Bileća nema ovakvih spomenika kulture, ali zato ima muzej koji je jedan od najljepsih objekata u BiH iz perioda moderne. To je zaista tako. Čak bih se usudila da ga nazovem jedinim primjerkom na Balkanu pravca u arhitekturi koji se zove ''kritički regionalizam''. Jeste devastiran, ali još stoji i lako ga je sanirati i dovesti do punog sjaja bez ekstremnih para. Čak i da postoji potreba za velikim parama postoje organizacije koje bi jedva čekale da doniraju milione za ovaj objekat. Sve je na spremnosti vlasti da pokrene ovo pitanje.

Veliki projekat za obalu jezera je prekinut samo zbog tadašnje vlasti. Nebriga o najvrjednijem objektu u gradu ide na dušu svim posljeratnim vlastima. Istina je da Vlada ne daje dovoljne bužete opštinama za ovakve stvari, ali nije ona jedini izvor novca, zaboga!!!

fan:
E ideja je ekstra...
I meni je licno uvijek bio zanimljiv izgled muzeja, i strasno je sto nikome to ne prolazi kroz glavu... A cisto sumnjam da ce se vlasti u Bileci sjetiti toga... I cisto sumnjam da im je stalo do Bilece i njenog izgleda...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju