Zabava > Muzika

Bob Marli kralj regea

(1/5) > >>

Nigger Gruja:
6.  februara navršava se tačno 65 godina od rodjenja jednog od najvećih muzičara koji su svojim prisustvom počastili ovu malu planetu zvanu zemlja. Toje čovjek koji je promijenio svijet muzike i vezao je čvrsto za način života, za viši stepen kulturne,  socijalne i duhovne ljestvice. Njegova muzika nosila je i nosi u sebi onu najpozitivniju moguću vibraciju koja nas pokreće i blagosilja godinama od kada ovaj veliki umjetnik nije više sa nama.  Robert Nesta Marley nama svima poznat kao BOB MARLI čovijek koji je postao mit ,kralj regea čija je muzika pokrenula mase  postao je simbol mira ljubavi i revolucije duha i njenog krika protiv zla i nepravde.  Bob Marli (Bob Marley ) se svojim riječima iz najvećih dubina čovjekove duše borio protiv vavilona, vavilona u nama samima, vavilona u svijetu, vavilona uopšte. Vavilon je izraz koji je nastao kao odraz duhovne i političke borbe crnaca protiv nepravde i nasilja a kasnije se razvio i označava pojma nepravednog, totalitarnog i neduhovnog stanja i sistema vrijednosti u svijetu uopšte. A Marley je nastojao sve ljude trgnuti u borbu i rušenje vavilona, na tom putu je bio i ostao a njegove pjesme to i danas rade. I to je najvažnija suština njegove muzike: MIR, LJUBAV i DUH iznad svega.
Sa muzičke tačke gledišta Marli je jedan od utemeljivača regeea, zvuka nastalog kombinovanjem tradicionalnih afričkih ritmova koje su crnački robovi ponjeli kao uspomenu na svoju domovinu, crni kontinent ,sa modernim zvukom rock end rola i rnb-ija 7 decenije 20 vijeka. I Kralj regea kako je nazvan vinuo je ovu vrstu muzike iz uzavrelog kingstonskog geta i sunčanih plaža Jamajke na svjetsku pozopzrnicu do neslućenih visina. I zaista njegova muzika  kao i rege uopšte sluša se  danas na svim merdijanima, i kako mi jedan moj poznanik reče „kad kažeš  Bob Marley svak iole muzički emancipovaniji čovjek od Nepala do Argentine i od Južne afrike  do Grenlanda će te sasvim razumjeti i svaki dalji komentar neće biti potreban.  Iako je umro 1981 njegova muzika i dalje živi a njegovo ime ostaće zapisano medju izvodjačima kao ime jednog od autora čiji se albumi posle njegove smrti prodaju u milionskim tiražima.  1994 je uvršten u rok kuću slavnih a njegova ostvarenja smatraju se vrhuncom muzičkih dostignuća.Recimo pjesma „ONE LOVE“  proglašena je od starne više najeminentnijih muzičkih časopisa u Britaniji pjesmom vijeka.  A sigurno je monogo nas čulo ako ništa onda za one najveće njegove hitove sa grupom Wailers kao što su „Could you be loved“ „ No women no cry“ , „I shoot the sherif“ .....
Evo fine prilike da u čast proslave njegovog rodjendana ( kojeg u Etiopiji i na Jamajci posebno, a i širom svijeta slavi i po nekoliko miliona ljudi) u narednih nekoliko dana izbacim nešto tekstova vezanih za Boba Marlija, regge, rastafarijanstvo i još po nešto, jer su kontraverze zablude i predrasude česta pojava u diskusijama  ove tematike.

BLESS

Nigger Gruja:
http://www.youtube.com/watch?v=GBF3Kfvl2Is&feature=PlayList&p=AADB8DD597C6ABA6&playnext=1&index=59

klokan:
Jebo boba marlija ko je to on...

Nigger Gruja:

--- Citat: klokan  02.02.2009. 23:35:33 ---Jebo boba marlija ko je to on...

--- Kraj citata ---

Ne treba ti zamjerit tebe su izvidjači profilirali, mogo si se potpisat ko zelo,
vidje li ti on koga kačiš po avataru.Ramadona a?
znaš li ti da Bobu niko na male nije mogo zapet :respect:

zajebi za to:
...stvarno kralj!!!

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju