Zabava > Muzika

Bob Marli kralj regea

<< < (5/5)

Nigger Gruja:
Bob, reggae, dredovi.....


DREADLOCKS

 

History

Najraniji primeri nošenja dredova datiraju još od drevnih dinastija Egipta. Primeri nošenja dredova u Egiptu su prikazani na reljefima, statuama i raznim artifektima. Pronađeni su i mumuficirani ostaci drevnih Egipćana sa dredovima, na raznim arheološkim nalazištima.
Hindu božanstvo Shiva i njeni sledbenici su često u skulpturama predstavljeni sa “jaTaa”, što znači “uvrnuti repovi kose”, najverovatnije od Dravidanske reči “caTai”, što znači “uvrnuti ili okrenuti”. Grci, narodi Pecifika, Naga narodi i nekoliko asketskih grupa su takođe nosili dredove koji su imali religijsko značenje, uključujući Nazarećane u Judaizmu, Sadhuse u Hinduizmu, Derviše u Islamu i Koptske Monahe u Hrišćanstvu. Najraniji hrišćani su najverovatnije nosili ovakav stil. Najpoznatiji je opis Jovana Pravednog, prvog Patrijarha Jerusalima, koji ih je nosio do kolena.

Dredovi takođe mogu biti i deo Mesoameričke kulture pre Španskih osvajanja u 16om veku. U Senegalu, Baye Fall, pripadnici Muoride pokreta, Islamske sekte osnovane 1887e godine od strane Shaykh Aamadu Bàmba Mbàkke, su poznati po nošenju dredova. Cheikh Ibra Fall, osnivač Baye Fall škole Mouride Bratstva, je tvrdio da je on “prvi dred u Zapadnoj Africi”.
Na Jamajci pojam dreadlock je prvi put zabeležen 1950ih kao naziv za “Young Black Faith”, ranu sektu Rastafarija, koja se prvi put pojavljuje 1930ih među siromašnom populacijom. Govoreno je da nosilac živi “dread” život tj. život u kome se plaši Boga, što je i dalo moderno ime “dreadlock” za ovaj drevni stil.
Nazarećani koji su za života nosili dredove, a koji su pomenuti u Bibliji, uključuju Nazarećanina Samjuela, Jovana Krstitelja, a najverovatnije najpoznatija biblijska ličnost koja je nosila dredove bio je Samson, koji je, verujući opisu, imao sedam dredova i da je izgubio svoju ogromnu snagu kada su oni odsečani.

Motivations

Rastom popularnosti reggae muzike tokom 1970ih i internacionalne slave pevača i tekstopisca Bob Marleya, koji je nosio dredove mnogo godina, počinje internacionalno interesovanje za nošenje dredova. Kao i afro, dredovi takođe  mogu označavati socijalnu i političku pripadnost. Za neke ljude Afričke orijentacije, dredovi su odraz etničkog ponosa. Za neke, nošenje dredova predstavlja manifestaciju njihovog crnog nacionalizma i pan-Afričkih pilitičkih uverenja, a dredove vide kao simbol crnog ujedinjenja i moći i odupiranja imperijalizmu. Dok većina Rastafarijanskih sekti prihvata sve etničke grupe, jer su dredovi kroz istoriju bili deo skoro svih etničkih grupa, neki koji u dredovima vide jako etničko značenje, ne odobravaju belcima da nose dredove, videći takvu praksu kao kulturalno prilagođavanje.

Rastafari

Rastafarijanci nose dredove kao odraz unutrašnje duhovnosti. Njihova religija ih obavezuje da ostanu „celi“ ( zbog čega je Bob Marley odbio amputaciju palca zaraženog rakom, što je moglo da ga spase ). Zbog ovoga oni ne seku svoju kosu već je pletu u dredove.
Drugo objašnjenje među Rastafarijancima za nošenje dredova odnosi se na Mau Mau ratnike sa dredovima koji su sejali strah među kolonijalnim Britancima. Mau Mau, velika etnička Kikuyu pobunjenička grupa u Keniji borila se protiv Britanske kolonizacije 1952-1960, sakriveni u šumama dugi niz godina, tokom kojih nisu sekli svoju kosu, pleli su je u duge dredove. Slike njihovog pobunjeništva, emitovana je u celom svetu, i govorilo se da je inspirisala Jamajčenske Rastafarijance da nose dredove.
Dredovi na glavama Rasta su simbol Lion of Judah koji se ponekad prikazuje u centru Etiopske zastave. Raste veruju da je Selassie direktan potomak Izraelskog Judinog Plemena, kroz krvnu liniju Kraljeva Izraela Davida i Solomona, id a je on takođe Lion of Judah, pominjan u Knjizi Otkrovenja.

Danas na ulicama svih svjetskih metropola možete vidjeti mlade kako nose dredove.  Posle njihove ogromne popularizacije i komercijalizacije, danas ovaj vizuelni simbol pripadanja rasta populaciji ili poklonicima rege muzike za čiji je razvoj i internacionalizaciju Bob marli imao presudan značaj, više je postao modni detalj, kog su prihvatili i poklonici drugih vrsta muzike, a neki ih nose iz najobičnijeg trenda.Ali i dalje oni izražavaju želju mladih za individualizacijom izgleda izvan svakodnevnog šablona i pripadanjem nekoj određenoj društvenoj grupi. Ovaj vizuelni simbol svakako bi se mogao definisati i kao bunt mladog čovjeka u borbo prodiv okorijelog sistema nepravde i gluposti tj Vavilona kako ga zovu rastafarijanci. Svi ti mladi ljudi bili oni crnci, bjelci, azijati... nose sa ponosom drdove i u nemalom broju slučajeva boreći se sa predrasudama i ustaljenim šablonima sistema vrijednosti. Dredovi su odličan primjer kako se jedan elemanat folkora nekog malog naroda može pretvoriti u internaconalni simbol, brend...

Natty Dread
auteur : Alan Cole/Rita Marley

Dread, Natty Dread now, (Natty Dread)
Dreadlock Congo Bongo I. (Natty Dread)
Natty Dreadlock in a Babylon: (Natty Dread)
A dreadlock Congo Bongo I. (Natty Dread)
Eh! Children get your culture (Natty Dreadlock)
And don't stay there and gesture, a-ah, (Natty Dreadlock)
Or the battle will be hotter (Natty Dreadlock)
And you won't get no supper. (Natty Dreadlock)
Natty Dread, Natty Dread, now; (Natty Dread)
A dreadlock Congo Bongo I. (Natty Dread)
Natty Dreadlock in a Babylon - (Natty Dread)
Roots Natty, Roots Natty! (Natty Dread)
Then I walk up the first street, (Natty Dreadlock)
And then I walk up the second street to see. (Natty Dreadlock)
Then I trod on through third street, (Natty Dreadlock)
And then I talk to some Dread on fourth street. (Natty Dreadlock)
Natty Dreadlock in a fifth street, (Natty Dreadlock)
And then I skip one fence to sixth street. (Natty Dreadlock)
I've got to reach seventh street: (Natty Dreadlock)
Natty Dreadlock Bingy Bongo I (Natty Dread)
Natty dread, Natty Dread, now, (Natty Dread)
Roots Natty Congo I. (Natty Dread)
Oh, Natty, Natty,
Natty 21,000 miles away from home, yeah!
Oh, Natty, Natty,
And that's a long way
For Natty to be from home
Don't care what the world seh; (Natty Dread)
Just like a bright and sunny day: (Natty Dread)
Oh, we're gonna have things our way. (Natty Dread)
Natty Dread, Natty Dreadlock, (Natty Dreadlock)
Dreadlock Congo Bongo I. (Natty Dreadlock)
Don't care what the world seh; (Natty Dreadlock)
I'n'I gonna have things our way. (Natty Dreadlock)
If a egg Natty in a the red - (Natty Dreadlock)
If a egg Natty in a the red. (Natty Dreadlock)
Natty Dread, Natty Dreadlock.hud:
Bob Marli postao brend 
Porodica slavnog muzičara sa Jamajke Boba Marlija postigla je dogovor sa kompanijom Hilco Consumer Capital (HCC) iz Čikaga o ustupanju prava korišćenja imena ikone rege muzike.

Prema pisanju lista "Majami herald", HCC je ugovorom dobio pravo na korišćenje Marlijevog imena i lika širom sveta.

Čikaška kompanija, koja se bavi razvojem brendova, nije obelodanila sumu koju će porodica slavnog muzičara dobiti nakon potpisivanja ugovora ali je navela da očekuje da u naredne tri godine ostvari zaradu od jedne do dve milijarde dolara.

U skladu sa ugovorom, HCC će biti odgovorna za komercijalizaciju i globalno licenciranje Marlijevog nasledja.

Najstarija kćerka Boba Marlija, Sedela Marli (41), izjavila je da je porodica postigla ovaj dogovor kako bi što bolje zaštitila Marlijevo nasledje.

"Partnerstvo sa HCC će nam omogućiti da povećamo njegovo nasledje, a da istovremeno zaštitimo njegov integritet i njegov umetnički DNK", istakla je ona.

HCC namerava da razvije čitavu seriju proizvoda povodom 65-godišnjice rodjenja Boba Marlija koja će biti obeležena 2010. Na tržištu će se tako pod brendom "Marli" pojaviti sportska odeća, prehrambeni proizvodi, putne torbe, muzički instrumenti, restorani, hoteli, video igrice i kompjuterski prizvodi.

Rodjen na Jamajici 1945, Bob Marli se proslavio hitovima poput "Exodus", "No Woman No Cry" i "Get Up, Stand Up", "Jammin" ... Preminuo je od raka 1981. u Majamiju u 36. godini.

Marli je bio pionir u popularizaciji rege muzike van granica Jamajke, a njegove univerzalne poruke i danas privlače veliki broj fanova.

aldin:
ja majkemi nikad cuo za njega nisam  :'(

CHECK IT OUT NOW !:
O marijuanaaa

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju