Omladinski forum > Problemi

Medicina i zdravlje ...

(1/3) > >>

hud:
Joga i zdravlje...

Nesanica...

Kretanjem do zdravlja...

Odnos ljekar - pacijent...

Susret sa podmitljivim srpskim ljekarom...

Ovo je samo mali dijo tema o kojima mozete pisati...

Kako (a pritom i lako) do željene težine ...


CITAT: Sistemi vežbanja kao što su yoga i tai chi

Ako želimo da živimo srećniji, strasniji, inteligentniji i svesniji život koji je ispunjen dubokom svrhom ili značenjem, onda je yoga svakako za nas. Kada naučimo kako treba da radimo yogu, ona je krajnje moćna stvar. Yoga magično deluje na sve nivoe našeg bića istovremeno, tj. holistički. Pošto je yoga živi progresivni proces pročišćenja i razvoja našeg tela, emocija i uma, moramo biti spremni i beskrajno strpljivi na trajanje tog procesa, ako treba ceo život. Yogi zato treba pristupati kao nerazdvojivom delu ostatka našeg života. Jer, tek tada ćemo moći da izgradimo dovoljno strpljenja i tolerancije za prirodni tok procesa pročišćenja i rasta. Ispravan stav prema yogi je od suštinskog značaja. Yogi treba biti posvećen redovno, na duže staze, da bismo ubrali zlatne plodove. Ali, dobra vest je da yoga deluje od samog starta, samo treba da je probamo na pravi način.

Tai Chi je zasnovan na principu "život je pokret." Ako smo osoba koja voli prirodu i kretanje, onda je možda tai chi za nas pravi izbor. Kažu da samo pet minuta vežbanja Tai Čhi-a dnevno može da nam pomogne da otklonimo stres, relaksiramo um i telo. Tai Chi je veština koja dovodi do balansa i harmonije uma, vitalne energije i fizičkog tela.

 CITAT:Vježbanjem protiv stresa

1. Trčanje, brzo hodanje ili slično; dobar je kao trening koji nam omogućuje da mijenjamo brzinu i intenzitet vježbanja; kardio vježbe naročito su dobar borac protiv stresa, vraćaju energiju i popravljaju raspoloženje. Bitno je da se dobro zagrijete 5- 10 minuta kako ne bi došlo do ozljeda te krenete na svojoj omiljenoj ruti; s time da imate zadatak promjene ritma i intenziteta vježbanja – tako da ubacite koju uzbrdicu i nizbrdicu i svladavate je 30 -60 sekundi te nastavite u starom ritmu. Bitno je da ponavljate vježbanje s otporom barem 20-ak minuta.

2. Kružni trening omogućit će vam da brzim kombiniranjem vježbi uštedite više vremena, sagorite više kalorija te ojačate i steknete kondiciju u što bržem roku! Odaberite 10- ak različitih vježbi tipa sklekova i čučnjeva kojima dodajte i aerobne vježbe (npr. trčanje na mjestu) i vježbajte jednu za drugom. Napravite vremenske intervale u kojima ćete ponavljati vježbu (30-60 sekundi); između vježbi možete raditi pauzu (onoliku koliko je trajala vježba) ili ne morate, ukoliko ste izvježbani i imate jaču kondiciju. Ponovite cijeli ciklus 2-3 puta, ovisno o fizičkoj spremi. Trening završite istezanjem.

3. Trening snage jača vaše samopouzdanje proporcionalno s jačanjem vaših mišića. Drugim riječima, kad vidite da možete podići sve veću težinu na utezima počet ćete i više vjerovati u sebe, a samim time rješavati lakše probleme oko sebe. Za početak izaberite po jednu vježbu za svaku grupu mišića.

Odlučite se za težinu koju ste u stanju podići 10-16 puta, u dva ponavljanja. Za pravilan odabir utega i težine te načina izvođenja vježbi obratite se instuktoru. Za bolje rezultate vježbajte dva puta tjedno.

4. Kickboxing. Nema boljeg načina od rješavanja stresa i svih frustracija kad zamislite sve brige u obliku vreće u koju ćete upravo udariti. Jako, svom snagom i precizno. Od različitih udarcima rukama, nogama... Nije potrebno da ste istrenirani u tom sportu kako biste mogli udarati po vreći... Bitno je da vam instruktor pokaže kako izvesti osnovne udarce kojima ćete se služiti i zagrijavanje kako se ne biste ozlijedili. Navalite na ekspresno sagorijevanje kalorija i izbacivanje stresa!

5. Hodanje je odlična aktivnost u borbi protiv stresa jer pomaže da se vaš život na trenutak uspori i izađe iz kolotečine. Navucite udobne tenisice i krenite, nema jednostavnije vježbe! Osim što će vam pomoći da se smirite, hodanje će vam nametnuti pravilan ritam trbušnog disanja koje lišava stresa samo tako! Ostanite u šetnji koliko god vam to obaveze dozvoljavaju; i ne razmišljajte koliko vas još posla čeka ili što biste mogli raditi istovremeno.

6. Istezanje! Već smo pisali o pozitivnim učincima istezanja¸i to ne samo onima prije vježbanja i nakon vježbanja kako bi pripremili mišiće za vježbanje ili ih opustili već o onom istezanju kada sjedite u istom položaju u uredu barem 3 sata nepomično, a udove više ne osjećate... Ili ono istezanje kada ste u krevetu, zgrčeni od stresa nekako odspavali kojih 6 sati i probudili se umorniji nego kad ste krenuli na spavanje. Istegnite sve skupine mišića, naročito one koji su vam posebno napeti. Protegnite ruke, noge, ramena, leđa itd.

7. Lagana joga pomaže vam boriti se protiv stresa zato što objedinjuje više tehnika, boraca protiv stresa, u jednom.

hud:
DIJETA:

U toku zime, zbog malo kretanja i previše teške hrane, u organizmu se nakupe različiti toksini. Zato je proleće idealno vreme da organizam pročistite jednom dijetom

Ako na sam pomen dijete pomislite da biste umrli od gladi, ne brinite, ovde se ne radi o takvoj dijeti. Dijeta, u principu, ne znači uvek malo hrane, već samo određen režim ishrane - taj režim može, ali i ne mora, da u sebe uključuje smanjenu količinu hrane; sve zavisi od toga šta dijetom pokušava da se postigne. A dijetom o kojoj ovog puta govorimo pokušavate da iz organizma izbacite nakupljene toksine, da se malo pročistite i razdrmate organizam kako biste se osećali aktivnije i živahnije.

Glavna stvar u ovoj dijeti jeste da izbacite masnoću, slatkiše i prerađenu hranu. Naravno, manja količina masnoća vam je ipak neophodna, najbolje je da to bude maslinovo ulje (u salati, recimo), a deo može i iz male količine badema i drugog koštunjavog voća, kao i iz semenki i suncokreta.

Što se tiče onog što bi trebalo da jedete u toku ove dijete, tu bi pre svega trebalo konsumirati što više složenih ugljenih hidrata, koji se sporo razlažu, tako da ste od njih veoma dugo siti, a uz to i ubrzavaju varenje i metabolizam. Takve ugljene hidrate možete naći u integralnim žitaricama, mahunarkama i svežem voću i povrću.

Sad, ako se intenzivno bavite nekim sportom, na ovakvu dijetu vam verovatno pada na pamet: "Nema šanse, srušio/srušila bih se na treningu". U tom slučaju, dodajte dijeti i meso, samo neka ne bude masno. Najbolje je da to budu piletina i ćuretina (grudi i bataci su najzdraviji) bez kožice, kao i nešto posnog crvenog mesa. Ipak, nemojte jesti mnogo mesa, inače ova dijeta neće imati efekta.

Veoma važno za čišćenje organizma je i da pijete što više vode. Dva litra dnevno, a može i više. Manji deo vode (šolju ili dve dnevno) možete zameniti zelenim čajem.

Da biste primetili efekte ove dijete, potrebno je da je se pridržavate minimum deset dana, a dve ili tri nedelje bi bilo bolje. Posle toga, držite je se onoliko dugo koliko vam prija - i uživajte u novom osećaju energije koja vas ispunjava nakon perioda tromosti.

hud:
Frankfurtske "Vesti": Pronađena vakcina koja leči rak     
Nauka i tehnologije

BEČ - Ekipa lekara iz češke bolnice "Motol" uspela da napravi vakcinu, koja, za razliku od dosadašnjih lekova, prepoznaje ćelije raka, napada ih i uništava ili potpuno sprečava njihovo napredovanje, metastaziranje u telu obolelog, pišu frankfurtske “Vesti".
Nakon višedecenijskih pokušaja da se nađe lek protiv raka, najteže bolesti našeg doba, praški lekari i biohemičari krenuli su specifičnim, do sada neprimenjenim putem, prema tom cilju i pronašli vakcinu kojom se kancerozno tkivo, uz pomoć krvi obolelog pacijenta, pretvara u bezazlenu masu, koja nema nikakvih izgleda da metastazira, piše list. Šef pronalazačkog tima prof. dr Jirina Bartnjukova, jedan od najpriznatijih svetskih imunologa, za "Vesti" je potvrdila da vakcina do koje su došli uništava kancerozne ćelije ili ih, u najmanju ruku, blokira, odnosno zarobi i učini nesposobnim za pogubno delovanje na telo bolesnika. Praški naučnici u ovom postupku nisu tragali za lekom koji leči rak, što do sada nikom nije pošlo za rukom, već su svoj napor usmerili u pravcu traganja za načinom kako da karcinom učine manje ubitačnim ili potpuno bezopasnim, poput dobroćudnog tumora. Oni su, kako bi se vojničkim rečnikom moglo reći, tragali za načinom kako da neprijatelja, odnosno obolelo, neizlečivo tkivo, okruže zdravim "zidom" neprobojnim za ekspanzionističke metastatičke ambicije smrtonosnog neprijatelja", u čemu su i uspeli. Prva "žrtva" ovog naučnog postupka bio je poodmakli kancerozni tumor u telu jednog lekara iz iste fakultetske ustanove. "Počeli smo da lečimo kolegu obolelog od raka prostate. Bilo je to u trenutku kada mu, i pored najbolje volje, nismo davali nikakve šanse i kada smo mislili da je još jedna bitka za život izgubljena", rekla je Bartnjukova. "Taj kolega sada ima za sobom jednogodišnje lečenje našom vakcinom. Rezultati su iznenađujući, rak je potpuno zaustavljen", konstatovala je ona. Nakon ovog i niza drugih, pre svega, laboratorijskih dokaza da je pronađena vakcina sa spasonosnim svojstvima i za one čija je bolest ušla u "završnu fazu", praškim naučnicima je, prema rečima sagovornice, otvoren put za dalja klinička potvrđivanja, koja predviđa zakon. Ta ispitivanja će, ubeđeni su, i formalno potvrditi već dokazanu vrednost ovog senzacionalnog pronalaska. "Pošli smo od činjenica da karcinom u telu čoveka počinje da raste, a da ga imunitetski sistem u telu napadnutog pacijenta ne zapaža. Smisao našeg lečenja pre svega sastoji se u nastojanju da osposobimo zdrave ćelije ljudskog organizma da što pre prepoznaju prisustvo kancera i da se sa njim nemilosrdno obračunaju", kazala je ona. Danijela Rožkova, šef supersterilne laboratorije u kojoj je vakcina napravljena, pojašnjava da od pacijenta koji boluje od raka uzimaju zdrave krvne ćelije i deo kanceroznog tkiva i, uz pomoć hemijskih sredstava, odneguju nove, specifične ćelije koje imaju izuzetnu sposobnost da prepoznaju kancerozno tkivo i odlučno krenu u borbu protiv njegovog širenja. Prof. Bartnjukova naglašava da tako osposobljene i aktivirane specifične ćelije brzo pronađu mesto gde se ugnezdilo kancerozno tkivo i okruže ga. Nekad ne uspeju potpuno da ga unište, ali zloćudni tumor, u takvoj poziciji, više nema nikakvih šansi da se dalje razvija u telu pacijenta, kaže ona. "Velika prednost ovog lečenja sastoji se i u tome što vakcina nema nikakve sporedne učinke, kao što je to slučaj, na primer, prilikom hemioterapije, koja ima vidljivo negativno dejstvo na organizam. Pacijenti koji budu lečeni uz pomoć novootkrivene vakcine neće u toku terapije gubiti na težini, neće im opadati kosa, neće se, kratko rečeno, osećati loše", istakla je Bartnjukova. Ona je istakla da "teškoća ima, ali svakako nisu nesavladive". Te teškoće su "vezane za finansiranje završnice projekta, ali i za relativno mali kapacitet naše specijalističke laboratorije, s obzirom na to da je tehnologija izrade vakcine tehnički veoma zahtevna", rekla je ona. "Zbog toga smo za sada sposobni da produkujemo samo jednu vakcinu nedeljno. Za godinu dana smo sposobni da uradimp 50 vakcina, ali kada tempo ubrzamo do maksimuma, godišnja proizvodnja se može udvostručiti. Tada će istraživački projekt ući u fazu koja će omogućiti proizvodnju 'na veliko'", istakla je Bartnjukova. Cena vakcine u sadašnjoj fazi proizvodnje, prema rečima dr Bartnjukove, iznosi preko 100.000 kruna (oko 4.000 evra), ali će ovoj cifri, najverovatnije, biti dodati i neki prateći troškovi, vezani, pre svega, za distribuciju. (Tanjug)

VLADIX:
samo da nađu lijek za rak i eto spasa.

gembler:
proće još dosta vremena dok ova vakcina zaživi i ako bude 100% djelotvorna, biće dostupna samo bogatom sloju društva, odnosno, umjesto da joj cijena bude pa i taman 5 000,00 eura, bit će 50 000,00 eura, ako ne i više, a kako danas stvari stoje sve je više boleščina koje opasno prijete da prerastu u neizlječive a neke stare su u opasnom usponu po broju oboljelih, tako da od vizije zdravog i sretnog čovjeka nema ništa! Samo opušteno-jedan je život. ;D

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju