Novogodišnja želja Đorđa Stojanovića, tamnoputog stanara kuće Velikog brata, verovatno će biti da nađe svoju davno izgubljenu braću. Ono što Đole ni ne sluti je da će ih vrlo brzo po izlasku iz kuće i sresti! Ovo je potvrdio Rajko Stokić, Đoletov rođeni brat, kod koga je dnevni list „Alo!“ bio u gostima u Francuskoj, gde živi već 27 godina.
Kao tipičan domaćin iz Srbije, Rajko je odbio predlog da se nađemo u restoranu u njegovoj zgradi i, iako je već bila duboka noć, pozvao nas je u stan da bismo upoznali i njegovu suprugu Francuskinju Emelin i trogodišnju ćerkicu koja veoma liči na tatu, ali i na strica Đoleta. U stanu porodice Stokić-Lepreu u centru Šartra, gradića 100 kilometara udaljenog od Pariza, Rajko je pokušao da sa nama podeli sećanja iz najranijeg detinjstva, ali ispostavilo se da o prošlosti njegove porodice mi znamo više nego on sam. Kaže da je najviše o tome saznao iz novina, a kad je proverio, ispostavilo se da je gotovo sve što se pisalo tačno.
Životna priča Rajka Stokića mnogo se razlikuje od Đoletove. Sa samo tri godine je usvojen, a novi roditelji su mu Srbi iz Požarevca koji su živeli i radili u Francuskoj. Rajko se u Francuskoj školovao, a sada i osnovao porodicu. Okolnosti su htele da sa braćom izgubi svaki kontakt, međutim kada je Đole ušao u kuću Velikog brata, prijatelji iz Srbije su Rajku javili da mu je to brat. Na pitanje da li želi da se ponovo sretne sa njim, Rajko odgovara:
„Naravno da želim da upoznam svoju braću, istoriju i korene, ali mislim da je to privatna stvar i voleo bih da to uradim sam sa svojom braćom, bez kamera“, kaže Rajko dodajući da mu nije baš drago što mu je brat u medijskoj žiži.
Ipak, sada prati Đoleta preko interneta i kaže da će, zajedno sa njihovim najstarijim bratom Kristofom koji živi u Nemačkoj, doći u Srbiju da ga ponovo vide. Rajkovo iznenađenje kada je video Đorđa na internetu bilo je neizmerno.
- Nisam znao šta da mislim, bilo mi je tako čudno da je tamo moj brat. Počeo sam da pratim i sada ga gledam na internetu. Sada ne može ništa drugo ni da se uradi dok ne izađe. Ja ne volim takve emisije, ali, eto, da nije tog „Velikog brata“, ja verovatno nikad ne bih našao svog brata - kaže on, dodajući da je sa najstarijim bratom Kristofom u stalnom kontaktu.
Rajko veoma dobro govori srpski. Školovao se u Parizu i Nici i diplomirani je inženjer biomedicine. U slobodno vreme voli da svira gitaru i bavi se sportom. Rajko kaže da je u Francuskoj srećan i da mu je lepo, ali da je u početku, naravno, bilo teško.
- Trebalo je uklopiti se, naučiti jezik. Nije bilo jednostavno. Ipak, kada uporedim svoj život sa životom mog brata Đorđa, sada kad znam kroz šta je sve prošao, vidim da je meni bilo neuporedivo lakše. Drugačije je kada imate roditelje na koje možete da se oslonite i koji vas u svemu podržavaju - kaže Rajko.
Iz Blic