Bilećke teme > Bilećke priče

Granica između CG i BIH

(1/3) > >>

VLADIX:
Dnevnik The Times u utorak se bavi Balkanom i donosi reportažu sa graničnog prijelaza Deleuša između Bosne i Hercegovine i Crne Gore gdje, kako navodi, sa bosanske strane granicom dnevno patrolira samo 25 ljudi. Naoružani uglavnom baterijskim lampama, ovi ljudi, koji čuvaju granicu u dužini od 200 kilometara, u neprohodnom planinskom području, često po mrklom mraku i temperaturama ispod nule, priznaju da nemaju pojma koliko u području ima ilegalnih graničnih prijelaza, piše Times.

List prenosi podatke prema kojima je 2006. godine iz Afganistana preko Bosne i Hercegovine ka Zapadu prokrijumčareno pedeset tona heroina, dok je na bosanskim granicama zaplijenjeno samo sedamdeset grama.

To je sramota, citira Times zvaničnike Policijske misije EU-a u BiH (EUPM) koji tvrde da se Sarajevo pretvorilo u sajam trgovaca drogom i ljudima, dok su neki dijelovi grada postali pravi Divlji zapad koji kontroliraju mafijaški bosovi.

Pišući o korupciji širom BiH, Times navodi kako različiti kantoni imaju svoje šefove policije, tužioce i sudije koji su odrastali sa kriminalcima koje treba da gone.

"Mi znamo ko su kriminalci. Ali ako želimo krenuti na njih, sputava nas korupcija od dna do vrha sudskog sistema. Lokalni stanovnici ne žele da mi priđu na ulici i sa mnom razgovaraju jer znaju da će im lokalni mafijaš potom doći u posjetu", kaže jedan visoki evropski policijski zvaničnik, prenosi Times.

sandro:
NEMA VEZE, TO SU DOBROSUSJEDSKI ODNOSI!  :)

explorer:
Bas zanimljiv ovaj clanak Times-a,samo mi nije jasno sta je to njima tako strasno,pa u njihovim dokumentarcima se kaze da zapadnu obalu u duzini od 840km cuva samo 1 (JEDAN) policajac, e kako je to moguce,sigurno je njihov policajac naoruzan atomskom bombom i prevoznim sredstvom APOLO 2010. A taj Avganistan,cudna li cuda,kako to da njima amerikancima promakne to da iz zemlje pod njihovom kontrolom izadje toliko heroina. Koliko ja znam dan prije napada saveznika na Avganistan cijena kilograma heroina je bila 270 dolara, na dan napada a i danas cijena istog tog kilograma je 90 dolara, a primjera radi gram kod nas do napada je bio 50 km,a sada je 75 km. i bas cudno to majku mu kako to njima da se desi toliko da izadje iz toga Avganistana inace najveceg proizvodjaca heroina u svijetu. Bas su sposobni ti Talibani.

prinudna uprava:
ja mislim da je times u pravu,treba na granici sa crnom gorom napraviti granicu kineski zid,ili berlinski,ne znam samo koji je od ova dva davo bolje rezultate.

zid:

--- Citat: makaay  04.12.2007. 09:00:59 ---ja mislim da je times u pravu,treba na granici sa crnom gorom napraviti granicu kineski zid,ili berlinski,ne znam samo koji je od ova dva davo bolje rezultate.

--- Kraj citata ---

Oba moj makaay-i i poduplat i zalit olovom spojnice!
Samo treba dizat zidove! Zato sam ja sebi i dao takav nadimak!
U jebote ovo sam trebo napisat u onu temu sto sam izabro nadimak!!!

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju