Autor Tema: Дан жалости у Србији  (Pročitano 3549 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže BaNiX

  • Start moderator
  • Urednik
  • *
  • Poruke: 1751
  • Ugled: +149/-112
  • Pol: Muškarac
  • Forum je naš
    • Pogledaj profil
Дан жалости у Србији
« poslato: 17.07.2009. 21:50:23 »


Имена погинулих и повређeних

Због трагичне смрти деветоро туриста из Србије у саобраћајној несрећи у Египту, када је шлепер ударио у аутобус са 17 путника, проглашен Дан жалости. Осморо путника повређено, особа која је била животно угрожена, ван животне опасности. "Јат Ервејз" ће из Србије у Египат превести породице погинулих. Тадић и Јеремић обишли повређене путнике.

Влада Србије прогласила је Дан жалости због трагичне смрти деветоро туриста из Србије у саобраћајној несрећи која се јуче догодила у Египту, на путу између Хургаде и Луксора, код места Сафага.

МИП: Превоз и смештај за породице погинулих

Министарство спољних послова Србије обезбедило је, у сарадњи са националном авиокомпанијом "Јат Ервејзом", превоз до Египта и смештај за чланове породица српских држављана настрадалих у јучерашњој саобраћајној несрећи, саопштио је политички директор тог министарства Борислав Стефановић.

У Египат ће данас полетети прва већа група чланова породица деветоро погинулих српских туриста, а у њиховој пратњи биће и неколико службеника Министарства спољних послова како би могли да им пруже сву неопходну помоћ, рекао је Стефановић.

"Јат Ервејз" ће све потребне летове обавити бесплатно.

Министарство из поштовања према породицама настрадалих неће саопштити време и број летова, рекао је Стефановић, апелујући на медије да поштују приватност породица.
Пуни капацитети Србије за помоћ повређенима

Председник Србије Борис Тадић је изјавио да су укључени пуни капацитети Србије у Египту како би се помогло повређеним српским туристима и да се чини све што је могуће да повређени добију најбољу лекарску негу.

Тадић је за РТС рекао да је дао инструкције да људи који су специјализовани за конзуларне послове помогну у најкраћем могућем времену.

"Мислим да смо у једној веома тешкој ситуацији и све нас је погодила ова страшна вест", рекао је Тадић.

Председник Србије је истакао да су српска амбасада у Египту, као и све дипломате које раде у њој, максимално укључени да помогну и додао да је веома важно да дан жалости у Србији прође како доликује.
Телефони за информације

Дежурни телефони за сваку врсту помоћи у Министарству спољних послова:

+381 11 306 82 68

+381 11 306 81 97

Телефони су отворени 24 часа сваким радним даном, као и викендом.

Осморо путника је повређено.

Председник Србије Борис Тадић у пратњи министра спољних послова Вука Јеремића обишao je повређене путнике. Тадић се упознао са здравственим стањем сваког путника.

Тадић је рекао да је "у овој тешкој несрећи добра вест да су сви српски држављани, смештени у болницу, добро" и да је прогноза медицинског особља веома добра.

Пацијенткиња која је била животно угрожена налази се ван животне опасности и биће данас оперисана. Доктори процењују да би могла изаћи из болнице за пет или шест дана.

"Сви повређени су смештени у једну од најбољих клиника у Каиру, а прошле ноћи их је обишао и изасланик египатског председника Хоснија Мубарака који је лекарима наложио да за повређене туристе обезбеде најбољу медицинску негу", рекао је за РТС амбасадор Србије у Египту Дејан Васиљевић.

Лесковчанин Ивица Нешић (30), један од путника указивао је помоћ повређенима у несрећи.

Нешић, који је лакше повређен, рекао је у телефонској изјави Бети да је заједно са једном женом из Панчева учествовао у помагању повређенима.

"Једино сам могао да комуницирам са Сањом из Панчева јер смо само нас двоје били на ногама и у свесном стању. Када је она извукла свог момка, а ја своју девојку из аутобуса, почели смо да извлачимо непомичне људе и да им пружамо помоћ, не знајући да ли су живи или мртви. Призори су били потресни", рекао је Нешић, који је у болници у Каиру.

Нешић је рекао да мисли да возач аутобуса није могао да избегне удес. "Судар се догодио на оштрој левој кривини. Поред нас је прошао један тежак камион, али се за њим појавио други, који је већ био заузео пола наше коловозне траке, вероватно се спремајући за претицање".

"Кочила су оба возача, али нису успели да заусатве возила", рекао је Нешић и додао да је Хитна помоћ брзо стигла. Његова девојка, лесковчанака Миљана Церовић, у несрећи је задобила лакше повреде.

Настрадали грађани Србије били су у Египту на годишњем одмору, а тамо су отпутовали у аранжману туристичке агенције "Перла турс" из Новог Сада.

Политички директор Министарства спољних послова Борислав Стефановић рекао је да је узрок несреће судар аутобуса у коме су били српски туристи са шлепером и да је несрећу изазвао возач шлепера.

"Министарство спољних послова у координацији с осталим државним органима чини све да пружи максималну заштиту повређеним грађанима и да се побрине за тела преминулих и да их у најкраћем року допремимо у државу", рекао је Стефановић.

Телеграми саучешћа

Поводом трагичне смрти српских туриста у удесу у Египту, високи званичници Србије упутили су најдубље саучешће породицама страдалих.

Телеграме саучешћа су упутили и званичници из региона.

Хрватска премијерка Јадранка Косор упутила је данас телеграм саучешћа премијеру Србије Мирку Цветковићу.

"Са жаљењем сам примила вест о несрећи у Египту у којој је живот изгубило девет држављана Републике Србије, а неколико их је повређено. Допустите ми да вам, у име Владе Републике Хрватске и у лично име, изразим најискреније саучешће. Свим повређенима желимо брз и успешан опоравак", наводи се у саопштењу.

Косор је, како пише у саопштењу, замолила Цветковића да изразе искреног саучешћа пренесе целом народу и породицама погинулих.

Председник Црне Горе Филип Вујановић упутио је телеграм саучешћа председнику Борису Тадићу, а саучешће је премијеру Мирку Цветковићу и породицама погинулих грађана Србије упутио и црногорски премијер Мило Ђукановић.

И председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић упутио је телеграм саучешћа председнику Србије Тадићу и породицама погинулих у несрећи у Египту.

"Народ БиХ саосећа у овом тешком тренутку са породицама настрадалих, а повређенима желимо да се што пре опораве", саопштено је из Кабинета Комшића, хрватског члана Председништва БиХ.

Српски члан у Председништву Бих Небојша Радамновић упутио је телеграм саучешћа председнику Србије Борису Тадићу у коме наводи да је с неверицом и тугом примио вест о трагичном страдању држављана Републике Србије, који су боравили на одмору у египатском љетовалиту Хургади.

"У овом тешком тренутку желим да Вам упутим изразе мог мог дубоког саучешћа. Молим Вас, поштовани председниче, да породицама настрадалих пренесете искрено саучешће", наводи се телеграму саучешћа.

Телеграм саучешћа упутио је и премијер РС Милорад Додик.

"Дубоко сам потресен вешћу о тешкој саобраћајној несрећи у Египту у којој је страдало девет држављана Србије. У име владе РС, своје лично име и у име свих грађана РС упућујем Вам изразе најдубљег и искреног саучешћа", наведено је у телеграму саучешћа с молбом да изразе саучешћа пренесе породицама настрадалих држављана Србије.

Додик је изразио наду у успешан опоравак повређених туриста и њихов што скорији повратак кући у Србију.

Телеграм саучешћа упутио је и министар спољњих послова Италије Франко Фратини српском шефу дипломатије Вуку Јеремићу.

"У име италијанске владе и у моје лично желим да Вам изразим најдубље саучешће и да Вас замолим да и породицама настрадалих пренесете искрено саосећање са њиховим болом", наводи се у поруци коју је доставила амбасада Италије.

"И у овом трагичном тренутку, желим да истакнем искрену блискост Италије и Италијана са пријатељским српским народом", поручио је министар спољних послова Италије.
Имена погинулих и повређeних

Министарство спољних послова Србије, позивајући се на званичне информације египатских власти, саопштило је имена деветоро погинулих и осморо повређених грађана Србије у тешкој саобраћајној несрећи.

Интегрални текст саопштења Министарства спољних послова
гласи:

"Према званичним информацијама које је Министарство спољних послова Републике Србије добило од египатских власти, у тешкој саобраћајној насрећи која се јуче ујутру догодила на путу од Хургаде ка Луксору погинули су:

Трпеска Славица (рођена 1987.) из Зрењанина, Јањић Зоран (рођен 1958.) из Београда, Јањић Иванка (рођена 1964.) из Београда, Јањић Мара (рођена 1994.) из Београда, Родић Снежана (рођена 1969.) из Новог Сада, Родић Ирина (рођена 1995.) из Новог Сада, Јовицки Зденка (рођена 1973.) из Новог Сада, Јовицки Стефан (рођен 1997.) из Новог Сада, Јовицки Катарина (рођена 2001.) из Новог Сада.

У саобраћајној несрећи повређено је осам грађана Републике Србије и они су сви смештени у болници у Каиру. Повређени грађани су:

Ергелашев Иван из Зрењанина, Нешић Ивица из Лесковца, Церовић Миљана из Лесковца, Бабић Иван из Панчева, Попадић Сања из Панчева, Лукић Тијана из Београда, Лукић Мирослав из Зрењанина, Јовицки Саша из Беочина".

Van mreže BaNiX

  • Start moderator
  • Urednik
  • *
  • Poruke: 1751
  • Ugled: +149/-112
  • Pol: Muškarac
  • Forum je naš
    • Pogledaj profil
Odg: Дан жалости у Србији
« Odgovor #1 poslato: 17.07.2009. 21:53:15 »


Имена погинулих и повређeних

Због трагичне смрти деветоро туриста из Србије у саобраћајној несрећи у Египту, када је шлепер ударио у аутобус са 17 путника, проглашен Дан жалости. Осморо путника повређено, особа која је била животно угрожена, ван животне опасности. "Јат Ервејз" ће из Србије у Египат превести породице погинулих. Тадић и Јеремић обишли повређене путнике.

Влада Србије прогласила је Дан жалости због трагичне смрти деветоро туриста из Србије у саобраћајној несрећи која се јуче догодила у Египту, на путу између Хургаде и Луксора, код места Сафага.

МИП: Превоз и смештај за породице погинулих

Министарство спољних послова Србије обезбедило је, у сарадњи са националном авиокомпанијом "Јат Ервејзом", превоз до Египта и смештај за чланове породица српских држављана настрадалих у јучерашњој саобраћајној несрећи, саопштио је политички директор тог министарства Борислав Стефановић.

У Египат ће данас полетети прва већа група чланова породица деветоро погинулих српских туриста, а у њиховој пратњи биће и неколико службеника Министарства спољних послова како би могли да им пруже сву неопходну помоћ, рекао је Стефановић.

"Јат Ервејз" ће све потребне летове обавити бесплатно.

Министарство из поштовања према породицама настрадалих неће саопштити време и број летова, рекао је Стефановић, апелујући на медије да поштују приватност породица.
Пуни капацитети Србије за помоћ повређенима

Председник Србије Борис Тадић је изјавио да су укључени пуни капацитети Србије у Египту како би се помогло повређеним српским туристима и да се чини све што је могуће да повређени добију најбољу лекарску негу.

Тадић је за РТС рекао да је дао инструкције да људи који су специјализовани за конзуларне послове помогну у најкраћем могућем времену.

"Мислим да смо у једној веома тешкој ситуацији и све нас је погодила ова страшна вест", рекао је Тадић.

Председник Србије је истакао да су српска амбасада у Египту, као и све дипломате које раде у њој, максимално укључени да помогну и додао да је веома важно да дан жалости у Србији прође како доликује.
Телефони за информације

Дежурни телефони за сваку врсту помоћи у Министарству спољних послова:

+381 11 306 82 68

+381 11 306 81 97

Телефони су отворени 24 часа сваким радним даном, као и викендом.

Осморо путника је повређено.

Председник Србије Борис Тадић у пратњи министра спољних послова Вука Јеремића обишao je повређене путнике. Тадић се упознао са здравственим стањем сваког путника.

Тадић је рекао да је "у овој тешкој несрећи добра вест да су сви српски држављани, смештени у болницу, добро" и да је прогноза медицинског особља веома добра.

Пацијенткиња која је била животно угрожена налази се ван животне опасности и биће данас оперисана. Доктори процењују да би могла изаћи из болнице за пет или шест дана.

"Сви повређени су смештени у једну од најбољих клиника у Каиру, а прошле ноћи их је обишао и изасланик египатског председника Хоснија Мубарака који је лекарима наложио да за повређене туристе обезбеде најбољу медицинску негу", рекао је за РТС амбасадор Србије у Египту Дејан Васиљевић.

Лесковчанин Ивица Нешић (30), један од путника указивао је помоћ повређенима у несрећи.

Нешић, који је лакше повређен, рекао је у телефонској изјави Бети да је заједно са једном женом из Панчева учествовао у помагању повређенима.

"Једино сам могао да комуницирам са Сањом из Панчева јер смо само нас двоје били на ногама и у свесном стању. Када је она извукла свог момка, а ја своју девојку из аутобуса, почели смо да извлачимо непомичне људе и да им пружамо помоћ, не знајући да ли су живи или мртви. Призори су били потресни", рекао је Нешић, који је у болници у Каиру.

Нешић је рекао да мисли да возач аутобуса није могао да избегне удес. "Судар се догодио на оштрој левој кривини. Поред нас је прошао један тежак камион, али се за њим појавио други, који је већ био заузео пола наше коловозне траке, вероватно се спремајући за претицање".

"Кочила су оба возача, али нису успели да заусатве возила", рекао је Нешић и додао да је Хитна помоћ брзо стигла. Његова девојка, лесковчанака Миљана Церовић, у несрећи је задобила лакше повреде.

Настрадали грађани Србије били су у Египту на годишњем одмору, а тамо су отпутовали у аранжману туристичке агенције "Перла турс" из Новог Сада.

Политички директор Министарства спољних послова Борислав Стефановић рекао је да је узрок несреће судар аутобуса у коме су били српски туристи са шлепером и да је несрећу изазвао возач шлепера.

"Министарство спољних послова у координацији с осталим државним органима чини све да пружи максималну заштиту повређеним грађанима и да се побрине за тела преминулих и да их у најкраћем року допремимо у државу", рекао је Стефановић.

Телеграми саучешћа

Поводом трагичне смрти српских туриста у удесу у Египту, високи званичници Србије упутили су најдубље саучешће породицама страдалих.

Телеграме саучешћа су упутили и званичници из региона.

Хрватска премијерка Јадранка Косор упутила је данас телеграм саучешћа премијеру Србије Мирку Цветковићу.

"Са жаљењем сам примила вест о несрећи у Египту у којој је живот изгубило девет држављана Републике Србије, а неколико их је повређено. Допустите ми да вам, у име Владе Републике Хрватске и у лично име, изразим најискреније саучешће. Свим повређенима желимо брз и успешан опоравак", наводи се у саопштењу.

Косор је, како пише у саопштењу, замолила Цветковића да изразе искреног саучешћа пренесе целом народу и породицама погинулих.

Председник Црне Горе Филип Вујановић упутио је телеграм саучешћа председнику Борису Тадићу, а саучешће је премијеру Мирку Цветковићу и породицама погинулих грађана Србије упутио и црногорски премијер Мило Ђукановић.

И председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић упутио је телеграм саучешћа председнику Србије Тадићу и породицама погинулих у несрећи у Египту.

"Народ БиХ саосећа у овом тешком тренутку са породицама настрадалих, а повређенима желимо да се што пре опораве", саопштено је из Кабинета Комшића, хрватског члана Председништва БиХ.

Српски члан у Председништву Бих Небојша Радамновић упутио је телеграм саучешћа председнику Србије Борису Тадићу у коме наводи да је с неверицом и тугом примио вест о трагичном страдању држављана Републике Србије, који су боравили на одмору у египатском љетовалиту Хургади.

"У овом тешком тренутку желим да Вам упутим изразе мог мог дубоког саучешћа. Молим Вас, поштовани председниче, да породицама настрадалих пренесете искрено саучешће", наводи се телеграму саучешћа.

Телеграм саучешћа упутио је и премијер РС Милорад Додик.

"Дубоко сам потресен вешћу о тешкој саобраћајној несрећи у Египту у којој је страдало девет држављана Србије. У име владе РС, своје лично име и у име свих грађана РС упућујем Вам изразе најдубљег и искреног саучешћа", наведено је у телеграму саучешћа с молбом да изразе саучешћа пренесе породицама настрадалих држављана Србије.

Додик је изразио наду у успешан опоравак повређених туриста и њихов што скорији повратак кући у Србију.

Телеграм саучешћа упутио је и министар спољњих послова Италије Франко Фратини српском шефу дипломатије Вуку Јеремићу.

"У име италијанске владе и у моје лично желим да Вам изразим најдубље саучешће и да Вас замолим да и породицама настрадалих пренесете искрено саосећање са њиховим болом", наводи се у поруци коју је доставила амбасада Италије.

"И у овом трагичном тренутку, желим да истакнем искрену блискост Италије и Италијана са пријатељским српским народом", поручио је министар спољних послова Италије.
Имена погинулих и повређeних

Министарство спољних послова Србије, позивајући се на званичне информације египатских власти, саопштило је имена деветоро погинулих и осморо повређених грађана Србије у тешкој саобраћајној несрећи.

Интегрални текст саопштења Министарства спољних послова
гласи:

"Према званичним информацијама које је Министарство спољних послова Републике Србије добило од египатских власти, у тешкој саобраћајној насрећи која се јуче ујутру догодила на путу од Хургаде ка Луксору погинули су:

Трпеска Славица (рођена 1987.) из Зрењанина, Јањић Зоран (рођен 1958.) из Београда, Јањић Иванка (рођена 1964.) из Београда, Јањић Мара (рођена 1994.) из Београда, Родић Снежана (рођена 1969.) из Новог Сада, Родић Ирина (рођена 1995.) из Новог Сада, Јовицки Зденка (рођена 1973.) из Новог Сада, Јовицки Стефан (рођен 1997.) из Новог Сада, Јовицки Катарина (рођена 2001.) из Новог Сада.

У саобраћајној несрећи повређено је осам грађана Републике Србије и они су сви смештени у болници у Каиру. Повређени грађани су:

Ергелашев Иван из Зрењанина, Нешић Ивица из Лесковца, Церовић Миљана из Лесковца, Бабић Иван из Панчева, Попадић Сања из Панчева, Лукић Тијана из Београда, Лукић Мирослав из Зрењанина, Јовицки Саша из Беочина".


Pogledajte ovo sto sam boldovao.Dakle porodica Jovicki su bili na zajednickom odmoru,Jovicki Sasa im je stric,dok su im otac,strina kao i rodjaci posli sa drugim autobusom.Steta  :'(
« Poslednja izmena: 17.07.2009. 21:56:38 BaNiX »

Van mreže ZOXL

  • Globalni moderator
  • Super član
  • *
  • Poruke: 756
  • Ugled: +55/-20
    • Pogledaj profil
Odg: Дан жалости у Србији
« Odgovor #2 poslato: 18.07.2009. 01:55:45 »
neka im je pokoj duši i laka zemlja...al kad vidim koji sve političari ustadoše i izjaviše saučešće,poslaše telegrame saučešća za to 9 turista...bože bože..kad je pala nesretna Slavonija,protjerana i pobijena silna Kninska krajina zatim Kupres,Drvar pa sve do Banja Luke dobar dio Hercegovine i da ne nabrajam koji svijet je protjeran,pobijen,poklan,zavijen u crno ..a da niko od tih zvaničnika ne izjavi saučešće i ne obrati ni blizu pažnju koliko ovoga puta...hm..to je Srbin..takvi smo