Autor Tema: Ljekovito Bilje  (Pročitano 7660 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže hud

  • Globalni moderator
  • Super član
  • *
  • Poruke: 735
  • Ugled: +77/-14
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Ljekovito Bilje
« poslato: 10.02.2013. 19:58:31 »
Kadulja - Žalfija

Latiski naziv   Salvia officinalis
Familija:Labiatae
Apotekarski naziv: Folia salviae
Nazivi   Kadulja, žalfija
Nalazište    Ima je širom kamenjara Hercegovine, Jadranskog primorja, Dalmacije, Crne Gore. Prisutna je po svuda u mediteranskom bazenu.
Kadulja - Salvia officinalis jedina je Ijekovita, dok ostale: kadulja Ijepljiva (S. glutinosa), livadska (S. pratensis), šumska (S. silvestris), austrijska, etiopska i američka služe samo kao ukras u bašćama.
Opis    To je zbijen, razgranat, 30-40 cm visok grm višegodišnje, drvenaste, četvorouglate stabljike. Listovi i stabljika su dlakavi. Listovi su zbog dlakavosti srebrenasto bijele boje, srcoliki, a na rubu dvostruko nazubljeni. Dvousnati, tamnomodro-ljubičasti cvjetovi tvore na vrhovima stabljike klasaste pršljenove. Svi dijelovi biljke imaju jak, aromatičan miris, koji se sušenjem ne gubi..
Branje   Bere se pred samo cvjetanje u maju
Sastojci   kalij, kalcij, natrij, oko 2,5% eteričnog mirisnog ulja, u kojemu ima cineola, koji uz mnogobrojne dlačice spriječava isparavanje vode. Zbog toga kadulja može izdržti velike suše. Lišće djeluje adstringentno i antiseptički. Tanin i gorke tvari, koje su također Ijekovite, daju joj ljut i gorka okusa..
Upotreba
Etnobotanička
upotreba:   
Antioxidant
Antiseptik
Astringent
Kancer
Karminativ
Kordial
Kašalj
Deodorans
Diaforetik
Digestiv
Diuretik
Dismenorrhea
Dispepsija
Emenagog
Estrogenik
Groznica
Gingivitis
Hemostat
Insekticid
Ispiranje usta
Mučnina
Noćno znojenje
Perspiracija
Ragade bradavica
Rane
Spazam
Stomahik
Tonik
Ulje za kosu
Upala grla
Vermifug
Začin

Pripravci
Ispiranje desni i usne šupljine   Sredstvo za ispiranje desni i usne šupljine priprema se tako da se s 1/2 litra kipuće vode popare 3 velike kašike lišća, pa se to poklopi i ostavi da stoji preko noći, a ujutro se procijedi.
Noćno znojenje   
Čaj od jednakih dijelova kadulje i steže (Potentilla tormentilla) smanjuje noćno znojenje u prsobolnih i rekonvalescenata poslije teških bolesti, kočeći putem moždanih centara periferne živce površinskih žlijezda.

Protiv noćnog znojenja treba nešto prije spavanja uzeti 50 kapi tinkture od kadulje.

Zarastanje gnojnih rana   Stare gnojne rane brzo zarastu ako se ispiru i oblažu odvarom kadulje. Čim je oblog suh, treba ga ponovo smočiti. Ako 45 g kadulje kuha 20 min. u 1/2 l mlijeka s 1 velikom kašikom meda, to liječi od promuklosti koju je izazvala prehlada. Pije se u toku dana u 3 obroka.
Upale mokraćnih puta   Lijek protiv upale mokraćnih putova priprema se tako da 1 velika kašika mješavine od jednakih dijelova kadulje, breze (Betula alba), medvjeđeg grožđa (Uva ursi), cvijeta bijelog sljeza (Flos althaeae officinalis) i preslice (Equisetum arvense) popari s 1/2 l kipuće vode, pa se to pokriveno ostavi preko noći, ujutro se procijedi. Pije se u malim čašicama u toku dana umjesto vode.
Bolovi i grčevi želuca   Protiv bolova i grčeva u želucu treba uzeti 10 g cvjetne grane kadulje, popariti s 1 litrom, kipuće vode i piti po 1 šolju prije jela.
Živčana rastrojenost i rekonvalescencija   Ljudi živčano rastrojeni i rekonvalescenti treba da to uzimaju kao lijek, 1-3 velike kašike na dan, poslije jela. Djelovanje se osjeti već nakon 2 sata, a traje i nekoliko dana nakon prestanka uzimanja.
    Kadulja kuhana u pola vode i pola vina čisti krv, jača živce i zaustavlja drhtanje ruku.
Gripe   Protiv gripe i jake prehlade piju se 2 šolje toplog kaduljinog čaja na dan. U 1 litar slatkog dalmatinskog vina moči se 8-10 dana, uz povremeno mućkanje, 80 g kaduljinog lišća.
Noćno znojenje   Protiv noćnog znojenja treba nešto prije spavanja uzeti 50 kapi tinkture od kadulje. Ponekad kadulja nadomješta i antibiotike, a njezin se med cijeni više od ostalih vrsta.
    
Trbušni tifus   Dodaju li se kadulji jednaki dijelovi smrekovih boba (Fructus juniperi) i pelina (Artemisia absinthium), pa se to kuha u pola vode i pola vina, pije se triput dnevno po šolja prije jela, kao lijek protiv trbušnog tifusa.
    
Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje:

Vjeruje se da pomaže čak saniranju kaverni kod plućne tuberkuloze, jer sadrži tanina koji zaustavlja krvarenje.

Kaduljin čaj se ne pije u velikim količinama, niti se uzima dugo vremena i često, da jaka eterična ulja ne bi izazvala nepoželjne učinke.

Češće služi za "vanjsku" upotrebu.

Doda li se šolji čaja od kadulje 30-50 kapi tinkture od moravke (Arnica montana) dobiva se odlično sredstvo za grgljanje i ispiranje u slučaju difterije, parotitisa (zaušnjaka), angine (upale krajnika) i afti (gnojnih ranica u usnoj šupljini).

Kadulja kuhana u pola vode i pola sičeta čisti krv, jača živce i zaustavlja drhtanje ruku.

Dodaju li se kadulji jednaki dijelovi smrekovih boba (Fructus juniperi) i pelina (Artemisia absinthium), pa se to kuha u pola vode i pola sirčeta, pije se triput dnevno po šolja prije jela, kao lijek protiv trbušnog tifusa.

Kadulja potopljena u jabukovom sirćetu koje nakratko proključa na vatr,i služi kao tonik u krajevima gdje kadulja raste divlja.

Cijenjen je pripravak u tradicionalnoj medicini u tretmanu tifusne groznice, oboljenja jetre i žući, bubrežnih tegoba, krvarenja u plućima ili želucu, prehlade, bola ugrlu, bolova u zglobovima. Čaša jake infuzije se upotrebljavala kod glavobolje zbog nervoze.

Jaka infuzija bez šećera i limuna se upotrebljavala za čiteve i abraziju kože, također, stavljanjem na tjeme dobijala se tamnija nijansa kose.
Svježi listovi se koriste za trljanje desni, koje jačaju, te se često dodaje kao sastojak zubnim pastama.

Infuzija koja se upotrebljava kao kaduljin čaj se pravi jednostavno potapanjem kašike suhe kadulje u 2 dl ključale vode. Upotrebljava se u dozi od pola do dvije šoljie dnevno.
Izvanredan napitak se dobiva tako da se uzmu: 1 supena kašika svježeg lista kadulje, dvije supene kašike šećera i sok 1 cijelog limuna. sastojci se ubace u čašu ključale vode i procijede nakon pola sahata. Ovaj osvježavajući napitak i čaj od kadulje se upotrebljava kod oboljenja mozga i nervnog sisteme, delirijuma i nervne prenedraženosti i to u malim a često ponavljanim dozama.
Upotrebljava se također kod slabosti želuca i probave i kao opšti tonik. Kao takav je priznat u staroj kineskoj medicini i dodatak je mnogim čajevima.

Eterična ulja kadulje se koriste kod epileptiformnih konvuzija, slično kao i eterična ulja pelina i oraščića.

U stanjima gdje je potrebno zagrijavanje, lišće kadulje se koristi u vrećicama koje se apliciraju zagrijane, spolja na tijelo.
Mudrome više koriste neprijatelji nego glupome prijatelji.