Bilećke teme > Politika

Novi talas napada u Gacku i Trebinju na povratnike Bošnjake

(1/1)

VLADIX:
Bošnjaci prodaju imovinu i iseljavaju se iz istočne Hercegovine. Na području istočne Hercegovine proteklih nekoliko dana zabilježen je val napada na imovinu Bošnjaka povratnika u ovaj dio Republike Srpske, saznaje "Dnevni avaz". Skoro u isto vrijeme napadnuta je bošnjačka imovina u Trebinju te na području Gacka.

Kako je za naš list potvrdio povratnik Enver Hebib, u selu Ravni kod Gacka napadnute su dvije bošnjačke kuće. Prema njegovim riječima, nepoznate osobe upale su u kuću njegovog oca Ramiza Hebiba te njihovog komšije Murata Sadikovića.

- Vjerovatno ista grupa nasilnika razvalila je ulazna vrata i upala u našu kuću. U kući je bukvalno napravljen haos. Ništa nije odneseno, što je indikativno. Mislimo da cilj napada nije bila nikakva krađa, nego novo zastrašivanje povratnika i da nam se pošalje određena poruka da ovdje još nismo dobrodošli - kaže Enver Hebib.

Nastavak pritisaka

- Ovo je nastavak pritisaka i zastrašivanja bošnjačkih povratnika u Trebinje i istočnu Hercegovinu. Obeshrabreni i umorni, bošnjački povratnici odlučili su se iseljavati i već imamo ozbiljan val prodaje bošnjačke imovine lokalnim Srbima, što znači njihov odlazak odavde zauvijek - kaže efendija Hodžić, koji je ovih dana i sam dobio ponudu da proda dio imovine.

Efendija Hodžić kao glavne krivce za "utjerivanje straha u kosti Bošnjacima" vidi policiju i pravosuđe u RS.

- Najodgovorniji je načelnik CJB Trebinje Goran Zubac, koji ima brojne aferime u svojoj prošlosti, a između ostalog sumnjiči se za ratne zločine na Grbavici u Sarajevu. Kako da taj čovjek danas štiti Bošnjake u Trebinju od napada - pita Hodžić.

Draškovićev "Nož"

Povratnici kažu da se masovniji napadi na imovinu Bošnjaka u istočnoj Hercegovini podudaraju s novim emitiranjem filma "Nož", snimljenog prema romanu Vuka Draškovića, a čija radnja je smještena upravo na ovom području. Film je prikazan na BN televiziji, koja je u ovom kraju veoma gledana, i to na pravoslavni Božić.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju