Anketa

ДА ЛИ СТЕ ЗА НЕЗАВИСНУ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ?

ДА
41 (89.1%)
НЕ
5 (10.9%)

Ukupno glasova: 46

Autor Tema: Да ли сте за независну РЕПУБЛИКУ СРПСКУ?  (Pročitano 17548 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže hadzibeg

• Poznat lik
  • *
  • Ugled: +14/-59
    • Pogledaj profil
Dje ste zundelji

Samo vi mastajte o nezavisnosti,jadni ste li vi,nemate sta vecerati

Sto ce vama drzava,vama je najbolje da budete hamali kao i dosada

Eto i da vam daju drzavu vi bi je sjebali kao i svaku drugu do sada,nakon nekog vremena baljcani bi trazili autonomiju,vranjstani nezavisnost i tako to,zato je najbolje da ostanete hamali kao i dosada,jer je istorija pokazala da srbi imaju najveci procvat kad im je Turcin ili Hrvat vodja,sa ovim Dodikom gladovace te jos 20 godina a on ce vam i dalje pricati o rs i tako o tim glupostima,ali vam kovnicu i bilecanku nikad otvoriti nece,nakraju cete i umrijeti od gladi

Najeo bi on vas ali mu to nije u cilju,jer sit covjer razmislja normalno i racionalno,a gladan nemoze ni da razmislja,vec slusa kako mu drugi kazu,a njemu je u interesu da ste vi gladni jer onda lakse manipulise svama

Nego hajde sad ALLAHIMANET i dobro razmislite o ovome,znam da vam je tesko na blitvi i repi razmisljati,ali polahko,potrudite se barem

Van mreže coma

• VIP
  • Extra član
  • *
  • Ugled: +19/-8
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
    • moj sajt
Ajde bogati ne seri vise tuda,islamizovani srpski brate,dosadio si i bogu i narodu

Van mreže hadzibeg

• Poznat lik
  • *
  • Ugled: +14/-59
    • Pogledaj profil
Nemojte vi samo sto zamjeriti sto ja vama ovako

Nego to vam je sve istina sto vam ja recem,niste vi narod koji dava vodju i lidera,nemate vi to u krvi,vi ste narod koji slusa,vi niste nikada ni imali vodju,a kad ste imali donio vam je samo jad,cemer,bjedu(Milosevic,Karadzic,Kostunica,Dodik)samo su vam belaj u ruke dali

Vi ste dobri da budete,vrhunski cobani,milicioneri,drvosjece,udbasi da gonjate one sto neslusaju kad vam naredi neko,ali niste vi da vodite sami sebe,neznate vi to,ali ste zato dobri da budete hamali,oko vodje da zavrsavate stvari,i da i vama bude uz to lijepo

Nego vi napisite peticiju,pa posaljite Dodiku da vam nadje lidera,ali da nije vlah,nego da je recimo Turcin,Hrvat,Svabo,sta bilo sam da nije anamo vas

noname

• Gost
О hadzibeg ђе си кућо поштeна јебо ти пас мајку у пизду!
Немој ми замјерити на поздраву.
« Poslednja izmena: 02.03.2008. 00:26:53 noname »

Van mreže zid

• Extra član
  • *
  • Ugled: +51/-46
    • Pogledaj profil
Nemojte vi samo sto zamjeriti sto ja vama ovako

Nego to vam je sve istina sto vam ja recem,niste vi narod koji dava vodju i lidera,nemate vi to u krvi,vi ste narod koji slusa,vi niste nikada ni imali vodju,a kad ste imali donio vam je samo jad,cemer,bjedu(Milosevic,Karadzic,Kostunica,Dodik)samo su vam belaj u ruke dali

Vi ste dobri da budete,vrhunski cobani,milicioneri,drvosjece,udbasi da gonjate one sto neslusaju kad vam naredi neko,ali niste vi da vodite sami sebe,neznate vi to,ali ste zato dobri da budete hamali,oko vodje da zavrsavate stvari,i da i vama bude uz to lijepo

Nego vi napisite peticiju,pa posaljite Dodiku da vam nadje lidera,ali da nije vlah,nego da je recimo Turcin,Hrvat,Svabo,sta bilo sam da nije anamo vas

Imas li Ti bogati ikakvog drugog razmisljanja i teme nego da karakterises Srpski narod??
Imam utisak da si Ti veoma opterecen i iskompleksiran sa tim. Uvijek imas potrebu da nesto kao Ti nama svima odbrusis bez ikakvog povoda i razloga. To je bolesno i bezveze. I na taj nacin vrijedjas ljude koji se poistovjecuju sa nacijom. Ti tako najvise govoris o sebi. Ili Ti je mozda cilj da vrijedjas? A ako Ti je to cilj onda se stvarno gubi odavde! Seljacino nacionalisticka!

Van mreže zid

• Extra član
  • *
    • Pogledaj profil
 O NACIONALIZMU

Nacionalizam je, pre svega, paranoja. Kolektivna i pojedinačna paranoja. Kao kolektivna paranoja, ona je posledica zavisti i straha, a iznad svega posledica gubljenja individualne svesti; te, prema tome, kolektivna paranoja i nije ništa drugo do zbir individualnih paranoja doveden do paroksizma. Ako pojedinac, u okviru društvenog projekta, nije u stanju da se «izrazi», ili zato što mu taj društveni projekt ne ide na ruku, ne stimuliše ga kao individuu, ili ga sprečava kao individuu, što će reći ne daje mu da dođe do svog entiteta, on je primoran da svoj entitet traži izvan identiteta i izvan tzv. društvene strukture. Tako on postaje pripadnik jedne skupine koja postavlja sebi, bar na izgled, kao zadatak i cilj probleme od epohalne važnosti: opstanak i prestiž nacije, ili nacija, očuvanje tradicije i nacionalnih svetinja, folklornih, filozofskih, etičkih, književnih, itd. Sa teretom takve, tajne, polujavne ili javne misije, N.N. postaje čovek akcije, narodni tribun, privid individuuma. Kad smo ga već sveli na tu meru, na njegovu pravu meru, pošto smo ga izdvojili iz krda, u koje se on sam smestio – ili gde su ga drugi smestili, imamo pred sobom individuu bez individualnosti, nacionalistu, rođaka Žila (Jules).

To je onaj Sartrov Žil, koji je porodična nula, čija je jedina osobina da ume da prebledi na pomen jedne jedine teme: Engleza. To bledilo, to drhtanje, ta njegova «tajna», da ume da prebledi na pomen Engleza, to je jedino njegovo društveno biće i to ga čini značajnim, postojećim: nemojte pred njim pominjati engleski čaj, jer će vam svi za stolom početi namigivati, davaće vam znake rukama i nogama, jer Žil je osetljiv na Engleze, zaboga, pa to svi znaju, Žil mrzi Engleze (a voli svoje, Francuze), jednom rečju, Žil je ličnost, on postaje ličnost zahvaljujući engleskom čaju.

Ovaj i ovakav portret, primenjiv na sve nacionaliste, može se slobodno, a po ovoj shemi, razviti do kraja: nacionalista je, po pravilu, kao društveno biće, i kao pojedinac, podjednako ništavan. Izvan ovog opredeljenja, on je nula. On je zapostavio porodicu, posao (uglavnom činovnički), literaturu (ako je pisac), društvene funkcije, jer su one isuviše sitne u odnosu na njegov mesijanizam. Treba li reći da je on, po opredeljenju asketa, potencijalni borac koji čeka svoj čas. Nacionalizam je, da parafraziram Sartrov stav o antisemitizmu, «potpun i slobodan izbor, globalan stav koji čovek prihvata ne samo prema drugim nacijama nego i prema čoveku uopšte, prema istoriji i društvu, to je istovremeno strast i koncepcija sveta».

Nacionalista je, po definiciji, ignorant. Nacionalizam je, dakle, linija manjeg otpora, komocija. Nacionalisti je lako, on zna, ili misli da zna, svoje vrednosti, svoje, što će reći nacionalne, što će reći vrednosti nacije kojoj pripada, etičke i političke, a za ostale se ne interesuje, ne interesuju ga, pakao to su drugi (druge nacije, drugo pleme). Njih ne treba ni proveravati. Nacionalista u drugima vidi isključivo sebe – nacionaliste. Pozicija, rekosmo li, komotna. Strah i zavist. Opredeljenje, angažovanje koje ne iziskuje truda. Ne samo «pakao to su drugi», u okviru nacionalnog ključa, naravno, nego i: sve što nije moje (srpsko, hrvatsko, francusko...) to mi je strano. Nacionalizam je ideologija banalnosti. Nacionalizam je, dakle, totalitarna ideologija.

Nacionalizam je, uz to, ne samo po etimološkom značenju, još poslednja ideologija i demagogija koja se obraća narodu. Pisci to najbolje znaju. Stoga je pod sumnjom nacionalizma svaki pisac koji deklarativno izjavljuje da piše «iz naroda i za narod», koji svoj individualni glas tobože potčinjava višim, nacionalnim interesima. Nacionalizam je kič (a, da se podsetimo, kič bi se mogao meriti stepenom banalnosti svojih asocijacija – A. Mol.), u srpsko – hrvatskoj varijanti, nacionalizam je borba za prevlast oko licitarskog srca.

Nacionalista, u principu, ne zna ni jedan jezik, niti tzv. varijante, ne poznaje druge kulture – ne tiču ga se. Ali stvar nije tako prosta. Ako i zna neki jezik, što će reći da kao intelektualac ima uvid u kulturno nasleđe neke druge nacije, velike ili male, to mu znanje služi samo tome da uspostavlja analogije, na štetu onih drugih, naravno. Kič i folklor, folklorni kič, ako vam se tako više sviđa, nisu ništa drugo do kamuflirani nacionalizam, plodno polje nacionalističke ideologije. Zamah folklorizma, kod nas i u svetu, nije antropološke prirode, nego nacionalističke. Insistiranje na famoznom coleur locale-u takođe je, ako je izvan umetničkog konteksta, što će reći da nije u službi umetničke istine, jedan od vidova nacionalizma, prikrivenog.

Nacionalizam je, dakle, prevashodno negativitet, nacionalizam je negativna kategorija duha, jer nacionalizam živi na poricanju i od poricanja. Mi nismo ono što su oni. Mi smo pozitivan pol, oni negativan. Naše vrednosti, nacionalne, nacionalističke, imaju funkciju tek u odnosu na nacionalizam onih drugih: mi jesmo nacionalisti, ali oni su to još i više, mi koljemo, kad se mora, ali oni još i više; mi smo pijanci, oni alkoholičari; naša istorija je ispravna samo u odnosu na njihovu, naš je jezik čist samo u odnosu na njihov. Nacionalizam živi od relativizma. Ne postoje opšte vrednosti, estetičke, etičke, itd. Postoje samo relativne. I u tom smislu, u prvom redu, nacionalizam jeste nazadnjaštvo. Treba biti bolji samo od svoga brata ili polubrata, ostalo me se i ne tiče. Skočiti malo više od njega, ostali me se ne tiču. To je ono što smo nazvali strah. Ostali čak imaju pravo da nas dostignu, da nas prestignu, to nas se ne tiče. Ciljevi nacionalizma uvek su dostižni ciljevi, dostižni jer su skromni, skromni jer su podli. Ne skače se, ne baca se kamena s ramena da bi se dostigao svoj sopstveni maksimum, nego da bi se nadigrali oni, jedini, slični a tako različni, zbog kojih je igra i započeta.

Nacionalista se, rekosmo, ne boji nikog, osim svog brata. Ali od njega se boji strahom egzistencijalnim, patološkim: pobeda izabranog neprijatelja jeste njegov apsolutni poraz, ukidanje njegovog bića. Pošto je strašljivac i nikogović, nacionalista ne ističe sebi više ciljeve. Pobeda nad izabranim neprijateljem, onim drugim, jeste apsolutna pobeda. Stoga je nacionalizam ideja beznađa, ideologija mogućne pobede, zagarantovana pobeda, poraz nikad konačan. Nacionalista se ne boji nikoga, «nikoga do Boga», a njegov bog jeste bog po njegovoj meri, bledi rođak Žil, negde za nekim drugim stolom, njegov brat rođeni, isto toliko nemoćan kao i on sam, «ponos porodice», porodični entitet, svesni i organizovani deo porodice i nacije – bledi, blesavi rođak.

Rekli smo, dakle, biti nacionalista znači biti individuum bez obaveze. «To je kukavica koja ne želi da prizna svoj kukavičluk; ubica koji potiskuje svoju naklonost ka ubistvu, nemoćan da je sasvim priguši a koji se, ipak, ne usuđuje da ubije, osim iz potaje ili anonimnosti gomile, ili u nekakvom pravednom ratu. Nezadovoljnik koji u mirnodopsko vreme ne usuđuje da se pobuni iz straha od konsekvenci svoje pobune» - slika i prilika citiranog Sartrovog antisemite. I odakle, pitamo se, taj kukavičluk, to opredeljenje, taj zamah nacionalizma u naše doba? Pritisnut ideologijama, na marginama društvenog kretanja, zbijen i izgubljen među konfrontiranim ideologijama, nedorastao individualnoj pobuni, jer mu je ona uskraćena, individuum se našao u procepu, u praznini, ne učestvuje u društvenom životu a društveno biće, individualista a individualnost mu uskraćena u ime ideologije, i šta mu preostaje drugo nego da svoje društveno biće traži drugde? Nacionalista je refulirani individualista, nacionalizam je refulirani (kolektivni) izraz tog i takvog individualizma, ideologija, i antiideologija...

Ideje, br. 4. za 1973. (intervju)
Čas anatomije, 1978.

Van mreže S.A.F.

• Globalni moderator
  • Extra član
  • *
  • Ugled: +27/-34
    • Pogledaj profil
Jeste da je offtopic ali mislim posteni moj zide da je kod nas vec odavno nacionalizam predstavljan kao nesto strasno negativno, ili na drugoj strani pozitvno zavisno od vladajuce elite. Mislim stoga da nije naodmet reci nesto knjiski, naucno o nacionalizmu bez licnog suda.

Nacionalizam je ideologija koji postavlja naciju, odnosno etničku zajednicu za osnovu ljudskog i društvenog zivota i koji održanju iste daje prednost nad bilo kojim drugim političkim i društvenim principima.
Postoje različite vrste nacionalizama, s obzirom na različite definicije nacije koje se odnose na zajednički jezik, kulturu, društvene vrijednosti ili etničko porijeklo.
Određeni fenomeni koji bi se mogli nazvati nacionalizmom su postojali kroz sve vrijeme istorije, ali se u svom modernom obliku nacionalizam javlja tek u Novom vijeku, prvo sa stvaranjem apsolutnih monarhija koje su stvorile okvir za stvaranje zajedničkog nacionalnog identiteta među podanicima (najčešće u Zapadnoj Evropi), potom kao kulturni pokreti u višeetničkim državama gdje je prosvjetiteljstvo i širenje pismenosti dovelo do stvaranja posebnih nacionalnih identiteta.
Nacionalizam se često prožima s drugim ideologijama kao što su konzervativizam, socijalizam i liberalizam. U 19. vijeku se nacionalizam počeo ispoljavati kao rasizam i imperijalizam, a u 20. vijeku je poslužio kao podloga za fašizam. Krajem 20. vijeka se pod određenim okolnostima počeo ispoljavati i kao vjerski fundamentalizam.
Nacionalizam se u 19. vijeku nametnuo kao dominantna ideologija u svijetu te je imao ključnu ulogu u mnogim važnim događajima kao što je izbijanje prvog i drugog svjetskog rata, odnosno cijelog niza etničkih sukoba od kojih mnogi traju i do današnjeg dana.
S obzirom na ulogu koju je odigrao u izbijanju nekih od najkrvavijih događaja u istoriji, nacionalizam često ima pejorativno značenje te se povezuje uz etničku netoleranciju, etničko čišćenje, šovinizam i militarizam. S druge strane mu se često iz ideoloških razlika daje pozitivan predznak kada se manifestuje u obliku oslobodilačkih pokreta protiv velikih imperijalističkih sila, odnosno kada daje podsticaj za napredak kulture i tehnologije kroz miroljubivo takmičenje nacionalnih država što u suštini predstavlja najpozitivniji oblik razumjevanja nacionalizma.

Prema ovome nije tesko zakljuciti da je nacionalizam ideologija kao i svaka druga, i zavisi od ljudi. Ljudi tumace ideologiju kako im odgovara, a nazalost svaka ideologija pada na toleranciji prema drugacijem misljenju. Nazalost velika vecina recimo liberala ce konzervativce smatrati nizim i glupljim samo zato sto ne misle na isti nacin i obrnuto. Uostalom i neke velike demokratije su nacionalne drzave kao recimo Njemacka, Francuska, Portugal, Spanija pa cak i Svedska. E sad problem lezi u tome što je vecina ovih nacija svoje nacionalno pitanje rijesila u periodu prelaza iz 19-og u 20-ti vijek, to im naravno donosi prednost da poslije toga vec 100 godina tragaju za rijesenjem za ekonomski razvoj i povecanje stepena licnih sloboda gradjana. Cinjenica je da i ekonomsko blagostanje lieci sve ideoloske bolesti ali sumnjam da ce nas na balkanu neko tako pokusati da izlijeci.
Posto je tema za ili protiv nezavisnosti evo da se i ja izjasnim za nezavisnost, naravno bez pripajanja bilo kome (mada je i enitet realno solidan stepen autonomije jednog naroda). Jer ako na kraju krajeva u ovom enitetu postoji vecina za nezavisnost, taj cin ce biti odraz teznje za ocuvanjem nacionalnog identiteta, pa zasto bi se onda otcjepljivali i svoj identitet utapali u neciji drugi. Doduse to ce biti moguce samo ako velike sile daju amin da se to desi, a u tom slucaju ce biti sve ionako unaprijed rijeseno i necemo morati da se zamaramo razmisljanjem sta cemo ciniti.
Sad bi neki slatorijecivi politicar rekao da cemo ionako svi zivjeti u EU, ali ja mislim da to nece biti tako brzo. Jedino ako nam ukinu vize pa svi kolektivno emigriramo u EU.

Van mreže zid

• Extra član
  • *
    • Pogledaj profil
I ja se izvinjavam sto su moja zadnja dva komentara off topic. Obracao sam se licno Hadzibegu(zadnji put) zeleci da raskrstim sa njim konacno sta on radi na ovom forumu. I zelio bi da me uvjeri da nisam u pravu kad sam mu reko da je stoka nacionalisticka i provokatorska.
I ovaj odlomak koji sam kopirao gore je od Danila Kisa. To je zapravo najbolje odredjenje nacionalizma kao pojave i sto je jos vaznije najbolji opis nacionaliste kao pojedinca u savremenom dobu.
Ne bi ja ulazio u definicije i oblike raznih nacionalizama. Ja samo mislim da je ovakav tip nacionaliste bio najvise prisutan i odgovoran kod nas za sve ovo sto se desilo u zadnjih 20 godina. I zato ja i kritikujem nacionalizam kod nas. Zato sto su nasi juznoslovenski narodi, bez razlike, slijepo prihvatili ovu ideju i pretvorili se u mrzitelje, soviniste, ksenofobe i sve ostalo.
I svaka relativizacija, dragi moj S.A.F. meni ne pomaze nista da ja ublazim negativan stav prema tome. Znam ja da ima preko 40 posto nacionalista u cijeloj evropi ali su oni mirni u zadnjih 60 i kusur godina i nece i nesmiju svoje frustracije da rjesavaju puskom i nozem. U tome je razlika. I sjecam se tada '91, nacionalne partije su oformile zajednicku vladu, pricalo se o odrzivosti na nacionalnim principima,maltene da su vezivali zastave (Hrvati i muslimani su to cak i radili). DAkle isti profili ljudi na sve tri strane i sta bi? Rat. Zato sto nijedan od tadasnjih politicara nije bio sazreo nacionalno, genetski, kako god hoces da bi ga mogli uporediti recimo sa Angelom Merkel. A nema ga ni danas. Sve su to bogami manje vise prikriveni cetnici i ustase u najpogrdnijem smislu te rijeci.
Na kraju jos ne bi zelio da neko u ovom mom postu pomjesa ne daj boze, nacionalizam i patritizam. Po mom misljenju najveci patrioti danas su zakleti anti nacionalisti

Van mreže S.A.F.

• Globalni moderator
  • Extra član
  • *
  • Ugled: +27/-34
    • Pogledaj profil
Da to si potpuno u pravu. Samo kod juznih slovena je to tako odavno, ide se iz krajnosti u krajnost, bez puno razmisljanja.
Koliko li ce vremena trebati da nasi nacionalisti budu kao Angela Merkel a socijalisti kao Hoze Sapatero? 

Van mreže milidragovic

• Iskusan
  • *
  • Ugled: +5/-6
    • Pogledaj profil
Mislim da je to neminovnost, svi projekti koji počinju sa "multi..." su pukli pa će i taj!

Van mreže djeturum

• Extra član
  • *
  • Ugled: +19/-30
  • Pol: Žena
    • Pogledaj profil
DA

Van mreže Nolle

• Novi na forumu
  • *
  • Ugled: +0/-2
    • Pogledaj profil
Mora da se ovaj Hadzibeg malo prehladio pa bulazni.Stvarno je impozantno kakve gluposti mlati.

Van mreže dead

• Extra član
  • *
  • Ugled: +27/-5
    • Pogledaj profil
ovaj smrdljivi poturica tačno zna koji su mu Srbi rodjci u Bileći ali kao svako poturčeno govno pravi se veći Turčin i od Ataturka,jebo mu krmak mater u usta krezava.

Van mreže Tica

• Start moderator
  • Extra član
  • *
  • Ugled: +32/-29
    • Pogledaj profil
ovaj smrdljivi poturica tačno zna koji su mu Srbi rodjci u Bileći ali kao svako poturčeno govno pravi se veći Turčin i od Ataturka,jebo mu krmak mater u usta krezava.
E bas tako!!