Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.


Poruke - ortodox

Stranice: [1] 2 3 ... 9
1
BILEĆAinfo / Odg: Forum ide nizbrdo...
« poslato: 17.12.2008. 20:02:24 »
Dali se na ovom forumu i o jednoj temi moze razgovarati ozbiljno i ako moze kako to izvesti da te ne "izbleje"?
Dali je ovaj forum ima temu blejanje ili je citav blejaonica?
Dali se Krsto bavi genetickim inzinjeringom?

2
Fotografije / Odg: Fotografije planete Zemlje.
« poslato: 17.12.2008. 19:42:02 »


3
Nauka i religija / Odg: Da li vjerujete u Boga?
« poslato: 17.12.2008. 19:01:56 »
Covjek zeli sve da dokuci svojim umom sto nije lose samo po sebi,ali negdje treba da postoji i vjera.Biblija obraca paznju i na vrijeme kada je to potrebno .Evo za primjer Potop

. И стаде вода опадати на земљи, и једнако опадаше послије сто и педесет дана;

4. Те се устави ковчег седмога мјесеца дана седамнаестога на планини Арарату.

5. И вода опадаше све већма до десетога мјесеца; и првога дана десетога мјесеца показаше се врхови од брда.

4
Nauka i religija / Odg: Da li vjerujete u Boga?
« poslato: 17.12.2008. 17:19:52 »
Nisam biolog,sama logika govori za sebe.
200 000 000 godina? :D
Ama nesto mi mnogo ovo godina.Ispada kada nesto ne mozemo da objasnimo zaklanjamo se iza miliona godina.

5
Nauka i religija / Odg: Da li vjerujete u Boga?
« poslato: 17.12.2008. 15:18:53 »
Kljucni momenat preko koga prelaze pobornici materijalistickog postanka zivota je kako i kada se desio prelazak prvog zivog bica iz mrtve ili neorganske materije.Tim problemom se bavio i Luj Paster cuveni francuski hemicar,i dosao je do zakljucka nakon niza eksperimenata da je nemoguce da zive klice postanu od mrtve materije.Ili samo zivot radja zivot.Omne vivum ex vivo.Zanimljivo je da niko nije oborio ovaj njegov dokaz,ali to ne ucimo u skoli.Druga stvar neznam kako to Biblija ne dopusta kriticko misljenje i koja su to naknadna saznanja? Pravoslavlje ne odbacuje veliki prasak,nego to cak i potvrdjuje u Bibliji .To je Prvi dan, "U pocetku stvori Bog nebo i zemlju".Dan u Bibliji ne znaci 24 sata,jer se kaze  takodje u njoj "jedan dan je kao hiljadu godina pred Gospodom,i hiljadu godina kao jedan dan".Nama je vrijeme relevantno ali Bogu nije.

6
Nauka i religija / Odg: Da li vjerujete u Boga?
« poslato: 16.12.2008. 23:42:45 »
Covjek po Bibliji nije stvoren prvi vec zadnji kao kruna Bozijeg stvaranja,poslije biljnog a zatim i zivotinjskog svijeta.I to je bar meni najsmislenija teorija koju potvrdjuje i sama moderna biologija,koja ni dan danas nije u stanju da da ijednu teoriju koja bi bila prihvatljiva  i vrijedna.Biologija je jasna, NEMA prelaska iz vrste u vrstu i od jedne vrste moze da se dobije samo vise-manje varijacija iste vrste.Sto znaci da pada teorija da su zivotinjske vrste nastale iz prvobitnih cetiri do pet organskih vrsta(Darvinova teorija) na ciji je razvoj najace uticala prirodna selekcija tj. prezivljavanje naj sposobnijih,i Lamarkova koji je tvrdio to isto samo da je na razvoj najuticajnije bilo prilagodjavanje spoljasnjim uslovima zivota.Npr. zirafa koja je istezanjem za liscem izduzila vrat.Znaci razvoj bi bio po njima sledeci:prosti organizmi od kojih nastaju slozeniji ,zatim sve slozeniji do prve biljke od koje nastane opet slozenija,pa do prve primitivne zivotinjice od koje nastane mis,a od njega valjda macka,od koje po redoslijedu ide normalno pas.Poslije je dosao majmun koji se protezao da dohvati bananu, kvrcnulo mu nesto u ledjima pa se ispravio i eto ti covjeka zdrava, ziva i siroko misaonog.

7
Nauka i religija / Odg: Da li vjerujete u Boga?
« poslato: 16.12.2008. 10:31:21 »
Mozda je najprigodnije da ovdje kazem nesto o crkvenoj arhitekturi,posto je ona neodvojiva od vjere i ona je izraz(kao i crkvena umjetnost uopste)opsteg dozivljaja sabornog zivota crkve i ne prestavlja nacelno umjetnicko dostignuce pojedinca,niti izum umjetnicke genijalnosti.Hram prestavlja culima dostupnu teologiju usvojenu u vjekovnom iskustvu crkve i pretocene u gradjevinu, cija je osnovna namjena liturgijska,tj. molitvena.Zato je mozda tesko shvatiti funkciju jednog vizantijskog hrama jer se bogoslovlje svelo na uzi krug akademskih teologa, a narod ,a samim tim i arhitekte i ostali umjetnici se zadovoljavaju plitkom moralnoscu.Vizantijski hram je bio uklopljen u organsku cjelinu grada dok danas ne postoji grad vec samo napredno stanovanje u vidu bezlicne mase betona.Tako da hramovi koje danas gradimo su u najboljem slucaju samo blijeda imitacija proslosti ili bezlicne gradjevine isprojektovane po samovolji svakog arhitekte,tako da se ne moze razabrati da lije po srijedi dvorana,garaza ili galerija.Znaci ne bih se slozio sa Zidom da smo ocuvali srednjevjekovno predanje, kamo srece da jesmo,samo cini mi se da on predlaze dalju modernizaciju crkvene arhitekture.

8
Ženski kutak / Odg: Koju kozmeticku marku koristite?
« poslato: 15.12.2008. 22:04:23 »
Eto nehotice dadoh svoj doprinos ljepoti i zdravlju lica nasih dragih sugradjanki ;D
A eto ideje za biznis preduzimljivim privrednicima

9
Ženski kutak / Odg: Koju kozmeticku marku koristite?
« poslato: 15.12.2008. 21:40:21 »
Preporucujem samo prirodno!Npr. krmece sapune :D

10
Bilećke priče / Odg: Priča
« poslato: 15.12.2008. 21:04:05 »
E sjetih se jedne anegdote vezane za naseg poznatog slikara Brana Kokolja.Naime on je naslikao portret jednog poznatog bilecanina muslimana cije ime sam zaboravio ali nije ni bitno.I tome su ti rekli:"bio veso' ,jesili cuo da te je Brane naslikao u ulju"?A ovaj ti ne budi lijen pa pravo kod Brana u atelje i onako oprezno sa vrata upita:"Brane bolan,cuo sam da si me sliko u nakvom ulju".A Brane ce ti njemu:"a jesam,jesam, no si dobro i proso,sta da sam te nasliko na masti, a ti musliman"!!! :D :D :D

11
Nauka i religija / Odg: Politicka upotreba SPC
« poslato: 14.12.2008. 23:38:18 »
Mislio sam uopsteno,ne na nekoga licno.A ovaj Strumpf je izgleda Mrgud koji pretenduje na titulu Velikog Strumpfa :D

12
Muzika / Odg: Šta trenutno slušate?
« poslato: 14.12.2008. 22:25:35 »
losing my religion - R.E.M
Sinoc se sjetih ove u gradu,slusajuci "zadivljujuci" repertoar samozvanih DJ-eva ::)  uzivajte
http://www.youtube.com/watch?v=L_XFMCgeI7c

13
Nauka i religija / Odg: Politicka upotreba SPC
« poslato: 14.12.2008. 21:43:23 »
Ispustamo izgleda cinjenicu da je sam Patrijarh Pavle trazio povlacenje,pa ispada da ga njegovi "branitelji" brane od njega samoga.I sada stvaraju utisak da je neko protiv njega ,a ne za to  da je za normalno funkcionisanje crkve potreban onaj koji je vodi.I kao sto je to izgleda obicaj kod nas, naj glasniji su oni kojima je crkva samo jos jedna trac tema.

14
Bilećke aktuelnosti / Odg: predstava "Sjednik"
« poslato: 14.12.2008. 20:11:34 »
Slazem se herc ovo je bilo odlicno.Daje vise ovakvih manifestacija pa da se ovaj veseli narod malo rastereti.
Stvarno ste u pravu!Nadam se da ce u Bileci zazivjet amatersko pozoriste,ali dok imate ljude koji su na celu Bilecke :kulture"mislim da nema nista od toga,jer oni trpaju pare sebi u dzep.Svaka cast ljudima koji su izveli ovu predstavu,imajuci u vidu da su to uglavnom seljaci i slabo situirane osobe,a opet punog srca i to se stvarno treba nagraditi!
Ali opet kazem,dok neko posten ne dodje na celo kulture od pozorista nema nista...
Pa zamislite samo ljude koji su bili na toj predstavi,pogotovu ove starije sto izadju na ulicu jednom u godinu dana?Zamislite kolika je to radost da povedu djecu,supruznika,baku,deku itd. na pozorisnu predstavu,zamislite tu radost i ushicenje koga odavno u Bileci nema?!
Daj Boze da predstave zazive zbog ovog napacenog kulturno osiromasenog naroda,da i njima jednom svane makar u kulturnom pogledu.

Sve u redu smizlo,nego ti ljudi su prosjecnog materijalnog statusa,da ipak ne pravimo sirotinju od njih kad vec nisu. ;)

15
Politika / Odg: Status Kosova
« poslato: 14.12.2008. 19:55:17 »
Da li ce Kosovo ikada postati drzava u pravom smislu te reci?
Oce kad ga se odreknemo!

Stranice: [1] 2 3 ... 9