BILECAinfo forum
Društvo => Život => Gastronomija => Temu započeo: herc 03.10.2008. 09:07:06
-
Lazanje
Sastojci za 4 porcije
500 g kora za lazanju
Za nadjev:
500 g mješanog mljevenog mesa
5 o g slanine ili dimljenog mesa
500 g sira (koji se lako topi)
2 srednje glavice crnog luka
4-5 čena bijelog luka
2 dcl sosa od paradajza ili kečapa
začini: so, biber, cimet, origano, peršun (staviti po ukusu)
2 supene kašike maslinovog ulja
suncokretovo ulje (po potrebi)
Za preliv:
125 g margarina ili putera
3 pune kašike brašna
800 ml mlijeka
Priprema
Nadjev: U šerpu srednje veličine staviti suncokretovo ulje pomiješano sa maslinovim uljem (da prekrije dno šerpe). Na zagrijano ulje dodati isjeckani crni luk i na nešto krupnije isjeckan bijeli luk. Kada se luk malo proprži dodati mljeveno i dimljeno meso (ili slaninu) i na umjerenoj vatri nastaviti dinstanje. Kada je polu gotovo, dodati začine, a zatim naliti sa paradajz sosom ili kečapom. Prodinstati još 10 -tak min.i skinuti sa šporeta.
Bešamel sos: U posebnoj šerpi otopiti margarin ili puter i kada se zagrije dodati brašno. Kada se brašno malo proprži (kao za zapršku) dodati mlijeko i na umjerenoj vatri uz stalno miješanje skuvati besamel sos. Kada se dobije gustina malo rijeđa od meda sos je gotov.
Četvrtastu tepsiju (malo dublju) dobro podmazati margarinom ili puterom, a zatim slagati kore za lazanju, zatim nadjev, kašikom staviti malo besamel sosa i rendanog sira. Nastaviti sa slaganjem sve dok ima kora i nadjeva. Poslednji sloj treba da budu kore za lazanju. Sve dobro zaliti besamel sosom, a zatim preko gornjih kora staviti narendani sir i malo kečapa ili sosa od paradajza. Peći u zagrijanoj rerni na oko 180°C 30-40 min.(zavisno od rerne). Lazanja je gotova kada dobije zlatno žutu boju.
-
Italijanska pasta sa gljivama
Zaista ukusno i jednostavno.
Sastojci
1 glavica crnog luka
500 g gljiva
2 paprike
200-300 g sitno isjeckanog suvog mesa (može i slanina)
kesa makarona 400 g
200-300 g paradajz pirea
pavlaka
sir za posipanje (po želji)
Priprema
Na ulju dobro propržiti sitno isjeckan crni luk, zatim dodati sitno isjeckane gljive, sitno isjeckane paprike i suvo meso. Pržiti oko 10 minuta.
Za to vrijeme skuvati makarone, i kada su gotove procijediti i prebaciti u tavu za prženje i dodati paradajz pire. Zatim dodati napravljenu smjesu sa gljivama i na kraju pavlaku.
Po želji posuti parmezanom ili drugim rendanim sirom.
Kari piletina sa ananasom
Sastojci
1/2 kg pilećih prsa
200 g ananasa iz konzerve (komadića)
2 kašičice maslaca
ulje
4 kašičice brašna
300 g riže
so, sok od limuna, kari po ukusu
1 pavlaka
Priprema
Skuvati piletinu u posoljenoj vodi, procijediti, a vodu sačuvati.
Kuvanu piletinu isjeći na kocke veličine 2 cm x 2 cm
(ili po želji iskidati na komadiće slične veličine).
U plitku šerpu sipati malo ulja, dodati maslac, brašno, kari, komadiće piletine.
Kad se malo prodinsta, dodati ananas i zaliti sa vodom u kojoj se kuvala piletina.
Miješati na laganoj vatri dok se masa ne zgusne, dodati ananas i limunov sok po okusu .
Posoliti po ukusu.
Posebno skuvati rižu u slanoj vodi, pa procijediti u cjediljci tako što voda koja se ocijedi ostane u drugoj posudi, a onda na tu posudu sa vodom staviti cjediljku sa rižom - ideja je da para isuši rižu i da riža ostane rastresita.
Služiti rižu, kari i pavlaku kao tri gomilice na istom tanjiru.
Ukrasiti kriškama limuna.
-
Španska pita:( brza i jednostavna priprema )
Sastojci:
200 g stišnjene šunke
200 g svežih šampinjona
200 g edamera
50 g kiselih krastavaca
1 kom prašak za pecivo
4 kom jajeta
2 šolje brašna
po ukusu so
po želji bibera
1 šolja suncokretovog ulja
Priprema
Priprema
Očistite šampinjone i narežite na listiće.
Isecite stišnjenu šunku i kisele krastavčiće na kockice
Narendajte sir na krupno rende (za jabuke).
Testo
Sipajte brašno u veću posudu, dodajte prašak za pecivo i dobro promešajte.
Dodajte jaja i ulje pa dobro promešajte. Nema potrebe da dodajete bilo kakvu tečnost, jaja i ulje su sasvim dovoljni da bi ste dobili kompaktnu masu.
Pogledajte sledeći video za potrebnu gustinu:
Posolite i pobiberite po ukusu.
Dodajte šunku u crevu i šampinjone.
Dodajte kisele krastavčiće i rendani sir pa sve dobro promešajte.
Pečenje
Podmažite pleh pa ravnomerno rasporedite masu. U prethodno zagrejanoj rerni pecite pitu oko 30 min.
Posluženje
Pitu poslužite toplu.