4
« poslato: 03.10.2008. 09:07:06 »
Lazanje
Sastojci za 4 porcije
500 g kora za lazanju
Za nadjev:
500 g mješanog mljevenog mesa
5 o g slanine ili dimljenog mesa
500 g sira (koji se lako topi)
2 srednje glavice crnog luka
4-5 čena bijelog luka
2 dcl sosa od paradajza ili kečapa
začini: so, biber, cimet, origano, peršun (staviti po ukusu)
2 supene kašike maslinovog ulja
suncokretovo ulje (po potrebi)
Za preliv:
125 g margarina ili putera
3 pune kašike brašna
800 ml mlijeka
Priprema
Nadjev: U šerpu srednje veličine staviti suncokretovo ulje pomiješano sa maslinovim uljem (da prekrije dno šerpe). Na zagrijano ulje dodati isjeckani crni luk i na nešto krupnije isjeckan bijeli luk. Kada se luk malo proprži dodati mljeveno i dimljeno meso (ili slaninu) i na umjerenoj vatri nastaviti dinstanje. Kada je polu gotovo, dodati začine, a zatim naliti sa paradajz sosom ili kečapom. Prodinstati još 10 -tak min.i skinuti sa šporeta.
Bešamel sos: U posebnoj šerpi otopiti margarin ili puter i kada se zagrije dodati brašno. Kada se brašno malo proprži (kao za zapršku) dodati mlijeko i na umjerenoj vatri uz stalno miješanje skuvati besamel sos. Kada se dobije gustina malo rijeđa od meda sos je gotov.
Četvrtastu tepsiju (malo dublju) dobro podmazati margarinom ili puterom, a zatim slagati kore za lazanju, zatim nadjev, kašikom staviti malo besamel sosa i rendanog sira. Nastaviti sa slaganjem sve dok ima kora i nadjeva. Poslednji sloj treba da budu kore za lazanju. Sve dobro zaliti besamel sosom, a zatim preko gornjih kora staviti narendani sir i malo kečapa ili sosa od paradajza. Peći u zagrijanoj rerni na oko 180°C 30-40 min.(zavisno od rerne). Lazanja je gotova kada dobije zlatno žutu boju.