Skorašnje poruke

Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Bilećke aktuelnosti / Odg: Urbanistički plan Bileće do 2020. godine
« Poslednja poruka VLADIX poslato 30.01.2013. 23:33:46 »
Urađena je zgrada Prosvjete
Zgrada Opštine
Kapela (ubrzo će biti gotova)
Dosta puteva je asfaltirano
Sređen je SŠC
Sređuju se parkovi
Semafori
...uglavnom infrastruktura, što nije doprinjelo zapošljavanju nažalost.
22
Pitajte??? Pitanja i odgovori. / Odg: Aj ljudi pitajte nešto
« Poslednja poruka VLADIX poslato 30.01.2013. 23:31:08 »
Postojala je ta opcija do nedavno, nakon ažuriranja nove verzija foruma (smf) opcija je ukinuta.
23
Bilo bi dobro, moguće da će nešto biti pokrenuto, ako ništa drugo ni nada nije loša ponekad.
24
Privreda i prirodna bogatstva / Odg: Туристички обилазак Билеће
« Poslednja poruka VLADIX poslato 30.01.2013. 23:27:12 »
Моје искуство

Питања за Билећане
- Какав се оно нови споменик прави поред ''Просвјете''?
- Је л' се заговара склањање споменика народним херојима у парку?
- Гдје је хотел Требишњица? Њега сам пропустила. За неупућене, тај хотел тренутно не ради тако да је посјетиоцима на располагању само приватни смјештај.
- Зашто се џамија зове ''Обрадовића''?
- Каква је оно шумица, парк, шта ли је већ, наспрам касарне? Да није ту хотел?
- На једном острвцету усред језера се налази црква. ''Светог Илије'' или...?
- Да ли потенцијални туристи могу да је посјете ако би жељели? Мислим, да ли има неки чамац који је свакоме на услузи, да се изнајми...?
- Какав је оно напуштени сплав са кровом? Је ли то ''Аполон''?
- За шта служе они други сплавови на језеру?
- Spomen Četnicima
- Ne zagovara se, odlučeno je da onaj park kod Prosvjete bude posvećen Četnicima, a onaj gornji Partizanima, zato je čuvena "Zvijezda" sklonjena što je izazvalo oštre kritike medija.
- Hotel Trebišnjica (nalazi se blizu crkve) je davno otišao u stečaj, prostor stoji prazan, prostor u prizemlju se iznajmljuje za veselja.
- Nisam siguran za džamiju...
- Tu je restoran Jezero.
- Da, sigurno si vidjela kada ideš na putu za Trebinje, u sred jezera se nalazi na malom ostrvu.
- Nisam siguran za posjetu, bilo je priče o gliserima i mnogo čemu, naravno završilo se neslavno.
- Nije napušten, ljeti dobro radi, zimi slabije.
- Splavovi su u privatnom posjedu.
25
Sport / Odg: Tenis
« Poslednja poruka BaNiX poslato 30.01.2013. 23:19:30 »
smaras brate :)


Sta je ovo sa tvojim omiljenim igracom, pocisti ga sa Del Potro?
Viktor pada sve dublje i dublje
26
Privreda i prirodna bogatstva / Odg: Туристички обилазак Билеће
« Poslednja poruka BaNiX poslato 30.01.2013. 23:16:08 »
Гдје јести? Гдје попити пиће?
Imaš kafana koliko hoćeš, uvijek si dobrodošla! :)

27
Моје искуство

Аутобуска станица
Билећка аутобуска станица је у јако лошем стању. Чекаоница је неокречена ко зна откада, стакла су прљава, али бар има клупа да се сједне. Радница у билетарници је била љубазна и вољна да одговори на питања. И када сам долазила, и када сам одлазила, станица је била аветињски пуста.

Центар града
Идући од станице ка центру, срела сам врло мало људи. Али, када сам стигла у улицу Краља Александра, тамо је већ било живо. Будући да је било негдје око 11 часова, а дан је био сунчан и релативно топао, доста људи је изашло напоље да прошета. Ова улица изгледа доста добро, само би је требало претворити у пјешачку зону.
Када сам неком спомињала да идем у Билећу, добила сам коментар: ''У Билећи имаш само једну улицу''. Билећа није само улица Краља Александра, али су ту главна дешавања, рекла бих.
Улазила сам у цркву Светог Саве, испред које се налази споменик борцима настрадалим у протеклом рату. У дворишту цркве је још један споменик. Жртвама из Другог свјетског рата или...? Билећани ће ме исправити ако гријешим.
Наићи ћете и на парк Народних хероја у којем се налази велики споменик (посвећеним партизанима из билећког краја, претпостављам).
Зграда ''Просвјете'' је лијепа. Испред ње је статуа Светог Саве.
У овој улици има неколико биста (Владимира Гаћиновића и других).
Идући низ ову улицу скрените у улицу Светог Василија Острошког (ако се не варам) и испред вас ће се указати црква Цара Лазара. Она је мања од горе поменуте цркве и када сам ја била тамо, била је закључана.
На неколико корака од ње налази се Царска (или Обрадовића)  џамија. Узгред, нисам знала да је џамија у Билећи обновљена.
Не знам да ли сам добро видјела, али у око ми је упала само једна љетна башта кафића која је била полупразна. Вјероватно је разлог томе низак животни стандард грађана.

Билећко језеро, стећци...
Будући да нисам ишла аутом, нисам могла да пјешачим до језера тако да нисам видјела стећке изблиза. Иначе, информација за оне који не знају - стећци су овамо донијети са своје првобитне локације зато што би их тамо потопила Требишњица.
Из аутобуса / аута се могу видјети и остаци музеја.
Језеро лијепо фигура у овом рељефу. У литератури се спомиње и као Мирушко језеро.

Туристичка организација општине Билећа
Обавјештена сам да се иста налази у Дому војске, а то је у бившој касарни. Јасно ми је да је општина дала тај простор зато што касарна нема за шта друго да се користи, али је мало незгодно јер је даље од центра (додуше близу језеру), а и нема никаквих табла које би помогле да је нађемо. Тамо нисам била и мало ми је криво због тога. Баш ме занима како им изгледа канцеларија и како би ме дочекали.

Билећани
Општи утисак: љубазни, спремни да помогну... Додуше, када сам пролазила центром нека тинејџерка као да је мени нешто добацила, нисам сигурна...
Момци и дјевојке се добро облаче, уопште се не види тај лош стандард (на нивоу цијеле општине). Бар сам ја такав утисак стекла.

Општи утисак о Билећи
Билећа ми се свидјела. По мом мишљењу је љепша од Гацка и Невесиња. Архитектура је љепша, клима је пријатнија, а ближа је мору. Да је социо-економска ситуација боља, па да је самим тим још нешто у самом граду реновирано, саграђено, уљепшано, кладим се да би била посјећенија...
Иначе, ја сам имала много горе мишљење о овом градићу док га нисам посјетила.
А тај лош стандард се не види баш толико. Конкретно, Гачани много боље живе, а град им је, по мом мишљењу, ружнији од Билеће.

Питања за Билећане
- Какав се оно нови споменик прави поред ''Просвјете''?
- Је л' се заговара склањање споменика народним херојима у парку?
- Гдје је хотел Требишњица? Њега сам пропустила. За неупућене, тај хотел тренутно не ради тако да је посјетиоцима на располагању само приватни смјештај.
- Зашто се џамија зове ''Обрадовића''?
- Каква је оно шумица, парк, шта ли је већ, наспрам касарне? Да није ту хотел?
- На једном острвцету усред језера се налази црква. ''Светог Илије'' или...?
- Да ли потенцијални туристи могу да је посјете ако би жељели? Мислим, да ли има неки чамац који је свакоме на услузи, да се изнајми...?
- Какав је оно напуштени сплав са кровом? Је ли то ''Аполон''?
- За шта служе они други сплавови на језеру?

28
Preduzeće "Nikola Tesla" iz Banjaluke kupilo je 26. decembra prošle godine dio bivšeg proizvodnog pogona "Bilećanka".
Ovo preduzeće građanima istočne Hercegovine postalo je poznato nakon javnog poziva za prijavu građana ove regije zainteresovanih za rad u tekstilnoj industriji.
Nakon toga je u medijima objavljeno da je direktor preduzeća Dragan Vučetić bio umješan u više neuspješnih projekata na ovom području, a on je medije i novinare koji o tome pišu u izjavi za novinsku agenciju SRNA proglasio izdajnicima i stranim plaćenicima.

izvor: trebinjedanas


Да ли вјерујете да ће нешто бити од овога?
Ја искрено, не. Толико пута су нам мазали очи и обмањивали нас, а та посљедња реченица додатно улива неповјерење... :(
29
Bilećke aktuelnosti / Свети Сава, слава општине и храма
« Poslednja poruka Trebinjka poslato 27.01.2013. 19:31:40 »
Bileća: Obilježeni slava opštine i hrama

27.01.2013. Trebinje - NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije danas je u hramu Svetog Save u Bileći služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom crkvene i opštinske slave.
Nakon bogosluženja na kojem se okupio veliki broj vjernika, ulicama grada prošla je svečana litija. Načelnik Opštine Miljan Aleksić uručio je Povelje opštine najzaslužnijim kolektivima i pojedincima za 2012. godinu.
Ovogodišnja "Svetosavska povelja" dodijeljena je književniku Radoslavu Bratiću za cjelokupan književni rad i doprinos širenju kulture na prostorima Hercegovine i šire.
Bratić, porijeklom iz ovog kraja, jedan je od utemeljivača književne manifestacije "Ćorovićevi susreti pisaca i istoričara" i glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost i kulturu "Nova zora" koji izdaju odbori Prosvjete u Bileći i Gacku.
Najuspješniji privredni kolektiv u Bileći u protekloj godini je preduzeće za proizvodnju bebi opreme "Pčelica Maja", a za najboljeg sportistu proglašena je članica odbojkaškog kluba "Hercegovac" Jovana Bajčetić.
Svetosavske svečanosti u Bileći biće nastavljene večeras u Domu kulture gdje će biti održana Svetosavska akademija na kojoj će o Svetom Savi govoriti književnik Bratić.

izvor: trebinjedanas

 
30
Nauka i religija / Odg: uclanite se u biblioteku
« Poslednja poruka Trebinjka poslato 27.01.2013. 19:22:04 »
Otvoren legat biblioteke Radoslava Bratića

TREBINJE, 26. JANUARA - U čitaonici Srpskog prosvjetnog kulturnog društva "Prosvjeta" u Bileći danas je, u okviru svetosavskih svečanosti, otvoren legat biblioteke književnika Radoslava Bratića, koji je ovoj ustanovi poklonio oko 3.000 knjiga.
Bratić, koji je porijeklom iz Bileće, istakao je da je "najprirodnije da neko ko je čitav život posvećen književnosti i knjigama, prikuplja naslove širom svijeta i pokloni ih svom gradu". Otvarajući legat, potpredsjednik bilećkog odbora "Prosvjete" Nikola Baćević zahvalio je Bratiću na vrijednom daru Bileći i bilećkim čitaocima.

izvor: trebinjedanas
Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 10