Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.


Teme - zid

Stranice: [1]
1
Ljubav / Gay, trans, ex-straight pregnant guy
« poslato: 13.05.2010. 21:53:31 »



Citat
Dečak koji će se sledećeg meseca roditi u jednom kalifornijskom gradu biće poseban po tome što ga neće roditi mama nego – tata. Scott Moore (30) se predstavlja kao drugi trudni muškarac sveta.
Prvi je bio Thomas Beatie koji je 2008. svojoj supruzi rodio dete.
Obojica su trudni postali zahvaljujući činjenici da su rođeni kao devojčice. Scott je rođen kao Jessica. Tvrdi da je sa 11 godina prvi put shvatio kako je "muškarac zarobljen u ženskom telu", sa 16 godina starosti je krenuo na hormonsku terapiju, a roditelji su mu platili uklanjanje dojki.
Za potpuni preobražaj u muškaraca, odstranjivanje materice i izdradu veštačkog penisa, Scott nije imao novca. I zbog toga danas može da bude trudan.
Na to se odlučio uz podršku partnera Thomasa Moorea, takođe 30-godišnjaka, koji danas jeste muškarac, ali je i on rođen kao devojčica. Za razliku od Scota, Thomas je prošao potpuni proces promene pola, što znači da ima i penis izrađen od tkiva uzetog iz njegovog bedra.
- Znamo da će nas kritikovati, ali mi smo presrećni i nemamo čega da se stidimo – izjavio je Thomas. Zahvaljujući činjenici da je Scott prema papirima i dalje žena, oni su u braku, a s njima žive i Greeg (12) i Logan (10), sinovi bivše Thomasove partnerke.
- Želimo da pokažemo svetu da porodice transeksualaca mogu biti zdrave, srećne i brižne – objasnio je Thomas.

(Jutarnji list)

2
Nauka i religija / Politicka upotreba SPC
« poslato: 23.10.2008. 21:01:30 »
Eto, pa sta mislite o ovome?
A posto ja u zadnje vrijeme samo kopipejstujem evo jos jedan zanimljiv:

Suguba jektenija za doktora Koštunicu     
Mirko Đorđević   


Zgoda je tužna, kao i lik doskorašnjeg premijera V. Koštunice i deluje na nekim mestima i groteskno. No, svi likovi u »priči« nisu sasvim tužni jer jedan nam - pesnik J. Dučić - donosi setne tonove lirike u sonetima koji zvone kao sjaj jezika srpskoga. Njegovi Suncokreti njišu se u svakom sećanju koje traje i nakon čitanja. U kojoj sve antologiji nećemo naći lepotu njegovih »dubrovačkih madrigala« iz koje neprolazno zvoni tuga i lepota prolaznih nam života - i nade koju je pesnik tako često budio.

I u toku poslednjeg svetskog rata pesnik se zbunio i nije prepoznao boje đavola koji se zvao nemački fašizam - nije jedini.

Nije ovo kazivanje o tome, jer je kazano dosta. Ovo je priča o pesnikovoj posmrtnoj sudbi koja je zaista bila i ostala nevesela. Njegove su kosti prenete iz Amerike u Trebinje nad Dubrovnikom i posmrtne počasti su potrajale dugo godine 2000-te. Uzela je učešće SPC, pa i patrijarh lično i u Trebinju u crkvi služena je zaupokojena jektenija za dušu pesniku i neuspelom političaru J. Dučiću. U pravoslavoj crkvi jektenija je »prilježno moljenje« za duše živih i onih koji su pokojni i proiznosi je obično đakon-čtec a vernici odgovaraju moleći se. Ova se molitva po Trebniku zove i »prozbena« jer se u njoj moli Bog za konkretnu ličnost, a zove se i suguba jer ima više delova - obično je šestodelna - na koje se molitvom iz naroda odgovara i to je normalni liturgijski red i poredak na službi božjoj u Crkvi. U šestodelnoj jekteniji Crkva se molila i za cara ili kralja, iako se vekovima to pretvaralo u nešto antipravoslavno - molilo se caru i kralju, pa je vremenom to menjano, jer se menjao oblik vladavine u državi. Decenijama posle rata u SPC se u jekteniji umetalo »pomolimo se za one na vlasti« bez pominjanja imena vladara, koji se vekovima poimenice morao pominjati. Sada je nađena formula liturgijskog tipa i ona glasi »pomolimo se za rod srpski« a u novije vreme »za sve zemIje srbske«. Problem je nastupio upravo 2000-te godine, kada je posmrtne svečanosti u Trebinju uveličao svojim prisustvom Vojislav Koštunica kao predsednik SRJ. Njemu su kaluđeri podneli celivajuću ikonu i on je - postoje sjajni tv izveštaji - dosta trapavo pohitao i celivao ikonu i u tome nema ničeg neobičnog - ima hrišćana koji priznaju ikone i koji ne priznaju. Pokojni J. Dučić na to ima pravo, ali predsednik Republike koji nije miropomazani vladar i koji se zakleo na Ustavu laičke države na to nema pravo. No bilo je tako i bilo je pompezno do ivice dobrog ukusa koji ne priliči vernima. U prisustvu zvaničnika - pesnika i državnika iz BIH - sveštenik je oglasio »da pomjanet Bog hristoljubivog prezidenta našago Vojislava«. U posebnom delu namenjenom vladarima mitropolit Amfilohije je u jekteniji pomenuo još jednom »hristoljubivog predsednika našeg Vojislava i vlast Republike srpske«. Tako je doktor Vojislav Koštunica pomenut kao vladar srpskih zemalja. S tačke gledišta učenja hrišćanske Crkve ovo je teško dopustivo - u drugim se pomesnim pravoslavnim crkvama ne čuje.

Tako je bilo pre osam godina, ali postoji i epilog ove jektenije o kojem su javili beogradski mediji.

Novine su donele vest (Danas 2-3.08.08) da je doktor Koštunica tada poljubio ruku prerušenom R. Karadžiću, koji je nedavno uhapšen i izručen sudu u Hagu. Na snimcima se vidi scena, ali je svešteno lice bez panagije, a to je znak episkopskog dostojanstva. Verovatno doktror V. Koštunica zna šta je panagija i ko je nosi u Crkvi. Do danas nije jasno je li to bio doktor R. Karadžić ili neki vladika SPC, ali nije jasno još nešto – morao je vladika zahumsko-hercegovački znati ko je šef države i da li je to bio doktor Karadžić.

Neko je znao i sada ćuti - a SPC se izvrće poruzi i sve je to tužno i ružno - to korišćenje Crkve prema političkoj potrebi.

3
Bilećko "blejanje" / Iskonski Bilecki strah: NE IZBLEJATI SE!!!
« poslato: 15.10.2008. 19:29:27 »
Bileca je uvijek postavljala visoke standarde u pogledu poziranja. Biti drustveno prihvatljiv u Bileci uvijek je znacilo, prije svega "ne izblejati se". Taj patoloski strah od neformalnog ponasanja toliko je nekoc bio ziv i djelatan da su i najtvrdji popustali pod njim i postajali pozeri. Drustvena zajednica je nemilosrdna i ne prasta ni najmanju pojavu blejanja. Tako da ce Vam najodaniji prijatelji,uz psihijatriski prodoran pogled, skrenuti paznju na ponasanje:
"STA 'NO KUKO BLEJIS SINOC PO GRADU"???
ili
"JADAN KUKO, KAKO SI SE ONO SINOC NAPIO U TREZORU? A BALEKA TVOG"!!!
itd.
TA briga i strah za sopstveno ponasnje neprestano nas drzi u kondiciji i ne dozvoljava ni trenutak opustanja. Jer mi smo samo ono sto smo u ocima drugih.
Zato, molio bi vas i na ovom forumu, obazrivo i bez blejanja!!!


4
Srednjoškolci / Ko je bila najbolja riba u ssc za vrijeme rata?
« poslato: 20.09.2008. 00:23:21 »
Ovo je tema za generacije 1974-1980.
nedajmo sjecanjima da blijede, drugovi moji vec nam se blizi trideset i neka a treba zivjeti i pjevati. Prisjetimo se najljepsih djevojaka iz tog perioda. Ozivimo uspomene!

5
Bilećke priče / Poezija Zvijer Mladena - Fan klub
« poslato: 14.03.2008. 16:23:19 »
Sredina koja zaboravlja svoje velikane za njihovog ovozemaljskog zivota gorko ce se kajati u buducnosti kada shvati njihov znacaj.

Horacije


Zelio bi da se u ovoj temi oglase svi obozavaoci Stvaralastva gospodina Zvijera kao i njega licno. Posto znamo da ovaj veliki pjesnik nije zvanicno nista objavio (bar meni nije poznato) Zelio bi da ovu temu ispisemo njegovim fantasticnim poetskim driblinzima.
Misljenja, kritike, biografski podaci,recenzije, sve je dobrodoslo
TAkodje,pozivam sve clanove ovog foruma da iskazuju njegove stihove ako ih se sjecaju i naravno licno gospodina Zvijera da nam ucini veliku cast i da se oglasi na ovoj Temi.

6
Bilećko "blejanje" / Ocu i ja da postavljam teme! TEKSTOVI
« poslato: 17.01.2008. 21:43:14 »
,Voleo sam te
Ljubio sam teee
imao sam te
izgubio sam te
Aaa, zašto ja, zašto ja"

ili jedan jos bolji

Crnooka opa
Nema te evropa
ljubim te u te
oci zelene

7
Vicevi i šale / PRSTENAC
« poslato: 17.01.2008. 21:29:29 »
Koliko ste puta, kad se brishete posle kenjanja, sami sebi lupili prstenac? Znate ono, zaboravish da predvostrucis papir, on se probije i sami sebi cjushnete prst u bulju. I sta raditi posle sa takvim prstom?

Stranice: [1]