Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.


Teme - herc

Stranice: [1]
1
Bilećke aktuelnosti / predstava "Sjednik"
« poslato: 08.12.2008. 07:18:46 »
Ne mogu da povjerujem da niko nije pomenuo za ova nekolika dana, da su se odigrale dvije predstave i to mislim 04.12.(četvrtak) i sinoć 07.12. Predstava se zove "Sjednik" nju je osmislio Miodrag Hrnjez-Ljumo.
Ja u Bileci nisam primjetio da je u poslednje vrijeme nesto izazvalo približno interesovanje a isto niko nije spomenuo.Inače je po mom skromnom mišljenju predstava je odlična.

2
Politika / Svjetska finansijska kriza!!!
« poslato: 22.10.2008. 12:08:51 »
 Evo jedne price da se razumije ova finansijska oluja koja tresti na zapadu.

              Wall Street i majmuni

 Dosao jednom jedan gospodin, lijepo  obucen, odsjeo  u jedinom hotelu koji je postojao u naselju i objavio  na cijeloj stranici  lokalnog lista da placa za svakog majmuna koji mu donesu 10$.  Seljaci koji su znali da je suma puna   majmuna pojurise da love majmune i covjek ih je uredno isplacivao, kako je bio objavio.
 Kad je ostalo malo majmuna i postalo tesko da se ulove, seljaci su prestali da ih donose.   
 Gospodin je tad obecao 20$ za majmuna i seljaci su potrcali da ih love.
Opet su majmuni ponestali i gospodin je povecao cijenu na 25$ i lovci su   ulovili onih nekoliko preostalih, ali i tome je dosao kraj.
Sad je gospodin obecao 50$, ali majmuna vise nije bilo....

 On je otputovao i njegov ortak  se uputio seljacima i rekao:
- Pogledajte ove kaveze, puni su majmuna koje je moj sef kupio za njegovu kolekciju.  Predlazem vam da ih kupite za 35$ i kad se sef vrati on ce vam ih kupiti za 50$, sto je bila poslednja cena.
Seljaci sakupise ono sto su ustedelli cijelog zivota i kupise hiljade majmuna koji su bili po kavezima i ocekivase povratak gospodina.
Od tog dana nisu vise vidjeli ni jednog ni drugog. Jedino sto su vidjeli su kavezi puni majmuna, koje su kupili ustedom cijelog zivota.

Sad imate jasnu ideju kako funkcionisu finansijske berze……

3
Sta mislite o ovome?

4
Gastronomija / Preporučite neki dobar recept!
« poslato: 03.10.2008. 09:07:06 »

Lazanje

Sastojci za 4 porcije
500 g kora za lazanju
Za nadjev:
500 g mješanog mljevenog mesa
5 o g slanine ili dimljenog mesa
500 g sira (koji se lako topi)
2 srednje glavice crnog luka
4-5 čena bijelog luka
2 dcl sosa od paradajza ili kečapa
začini: so, biber, cimet, origano, peršun (staviti po ukusu)
2 supene kašike maslinovog ulja
suncokretovo ulje (po potrebi)
Za preliv:
125 g margarina ili putera
3 pune kašike brašna
800 ml mlijeka

Priprema
Nadjev: U šerpu srednje veličine staviti suncokretovo ulje pomiješano sa maslinovim uljem (da prekrije dno šerpe). Na zagrijano ulje dodati isjeckani crni luk i na nešto krupnije isjeckan bijeli luk. Kada se luk malo proprži dodati mljeveno i dimljeno meso (ili slaninu) i na umjerenoj vatri nastaviti dinstanje. Kada je polu gotovo, dodati začine, a zatim naliti sa paradajz sosom ili kečapom. Prodinstati još 10 -tak min.i skinuti sa šporeta.
Bešamel sos: U posebnoj šerpi otopiti margarin ili puter i kada se zagrije dodati brašno. Kada se brašno malo proprži (kao za zapršku) dodati mlijeko i na umjerenoj vatri uz stalno miješanje skuvati besamel sos. Kada se dobije gustina malo rijeđa od meda sos je gotov.
Četvrtastu tepsiju (malo dublju) dobro podmazati margarinom ili puterom, a zatim slagati kore za lazanju, zatim nadjev, kašikom staviti malo besamel sosa i rendanog sira. Nastaviti sa slaganjem sve dok ima kora i nadjeva. Poslednji sloj treba da budu kore za lazanju. Sve dobro zaliti besamel sosom, a zatim preko gornjih kora staviti narendani sir i malo kečapa ili sosa od paradajza. Peći u zagrijanoj rerni na oko 180°C 30-40 min.(zavisno od rerne). Lazanja je gotova kada dobije zlatno žutu boju.

Stranice: [1]