Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.


Teme - hud

Stranice: [1]
1
BilećaCaffe / Ljekovito Bilje
« poslato: 10.02.2013. 19:58:31 »
Kadulja - Žalfija

Latiski naziv   Salvia officinalis
Familija:Labiatae
Apotekarski naziv: Folia salviae
Nazivi   Kadulja, žalfija
Nalazište    Ima je širom kamenjara Hercegovine, Jadranskog primorja, Dalmacije, Crne Gore. Prisutna je po svuda u mediteranskom bazenu.
Kadulja - Salvia officinalis jedina je Ijekovita, dok ostale: kadulja Ijepljiva (S. glutinosa), livadska (S. pratensis), šumska (S. silvestris), austrijska, etiopska i američka služe samo kao ukras u bašćama.
Opis    To je zbijen, razgranat, 30-40 cm visok grm višegodišnje, drvenaste, četvorouglate stabljike. Listovi i stabljika su dlakavi. Listovi su zbog dlakavosti srebrenasto bijele boje, srcoliki, a na rubu dvostruko nazubljeni. Dvousnati, tamnomodro-ljubičasti cvjetovi tvore na vrhovima stabljike klasaste pršljenove. Svi dijelovi biljke imaju jak, aromatičan miris, koji se sušenjem ne gubi..
Branje   Bere se pred samo cvjetanje u maju
Sastojci   kalij, kalcij, natrij, oko 2,5% eteričnog mirisnog ulja, u kojemu ima cineola, koji uz mnogobrojne dlačice spriječava isparavanje vode. Zbog toga kadulja može izdržti velike suše. Lišće djeluje adstringentno i antiseptički. Tanin i gorke tvari, koje su također Ijekovite, daju joj ljut i gorka okusa..
Upotreba
Etnobotanička
upotreba:   
Antioxidant
Antiseptik
Astringent
Kancer
Karminativ
Kordial
Kašalj
Deodorans
Diaforetik
Digestiv
Diuretik
Dismenorrhea
Dispepsija
Emenagog
Estrogenik
Groznica
Gingivitis
Hemostat
Insekticid
Ispiranje usta
Mučnina
Noćno znojenje
Perspiracija
Ragade bradavica
Rane
Spazam
Stomahik
Tonik
Ulje za kosu
Upala grla
Vermifug
Začin

Pripravci
Ispiranje desni i usne šupljine   Sredstvo za ispiranje desni i usne šupljine priprema se tako da se s 1/2 litra kipuće vode popare 3 velike kašike lišća, pa se to poklopi i ostavi da stoji preko noći, a ujutro se procijedi.
Noćno znojenje   
Čaj od jednakih dijelova kadulje i steže (Potentilla tormentilla) smanjuje noćno znojenje u prsobolnih i rekonvalescenata poslije teških bolesti, kočeći putem moždanih centara periferne živce površinskih žlijezda.

Protiv noćnog znojenja treba nešto prije spavanja uzeti 50 kapi tinkture od kadulje.

Zarastanje gnojnih rana   Stare gnojne rane brzo zarastu ako se ispiru i oblažu odvarom kadulje. Čim je oblog suh, treba ga ponovo smočiti. Ako 45 g kadulje kuha 20 min. u 1/2 l mlijeka s 1 velikom kašikom meda, to liječi od promuklosti koju je izazvala prehlada. Pije se u toku dana u 3 obroka.
Upale mokraćnih puta   Lijek protiv upale mokraćnih putova priprema se tako da 1 velika kašika mješavine od jednakih dijelova kadulje, breze (Betula alba), medvjeđeg grožđa (Uva ursi), cvijeta bijelog sljeza (Flos althaeae officinalis) i preslice (Equisetum arvense) popari s 1/2 l kipuće vode, pa se to pokriveno ostavi preko noći, ujutro se procijedi. Pije se u malim čašicama u toku dana umjesto vode.
Bolovi i grčevi želuca   Protiv bolova i grčeva u želucu treba uzeti 10 g cvjetne grane kadulje, popariti s 1 litrom, kipuće vode i piti po 1 šolju prije jela.
Živčana rastrojenost i rekonvalescencija   Ljudi živčano rastrojeni i rekonvalescenti treba da to uzimaju kao lijek, 1-3 velike kašike na dan, poslije jela. Djelovanje se osjeti već nakon 2 sata, a traje i nekoliko dana nakon prestanka uzimanja.
    Kadulja kuhana u pola vode i pola vina čisti krv, jača živce i zaustavlja drhtanje ruku.
Gripe   Protiv gripe i jake prehlade piju se 2 šolje toplog kaduljinog čaja na dan. U 1 litar slatkog dalmatinskog vina moči se 8-10 dana, uz povremeno mućkanje, 80 g kaduljinog lišća.
Noćno znojenje   Protiv noćnog znojenja treba nešto prije spavanja uzeti 50 kapi tinkture od kadulje. Ponekad kadulja nadomješta i antibiotike, a njezin se med cijeni više od ostalih vrsta.
    
Trbušni tifus   Dodaju li se kadulji jednaki dijelovi smrekovih boba (Fructus juniperi) i pelina (Artemisia absinthium), pa se to kuha u pola vode i pola vina, pije se triput dnevno po šolja prije jela, kao lijek protiv trbušnog tifusa.
    
Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje:

Vjeruje se da pomaže čak saniranju kaverni kod plućne tuberkuloze, jer sadrži tanina koji zaustavlja krvarenje.

Kaduljin čaj se ne pije u velikim količinama, niti se uzima dugo vremena i često, da jaka eterična ulja ne bi izazvala nepoželjne učinke.

Češće služi za "vanjsku" upotrebu.

Doda li se šolji čaja od kadulje 30-50 kapi tinkture od moravke (Arnica montana) dobiva se odlično sredstvo za grgljanje i ispiranje u slučaju difterije, parotitisa (zaušnjaka), angine (upale krajnika) i afti (gnojnih ranica u usnoj šupljini).

Kadulja kuhana u pola vode i pola sičeta čisti krv, jača živce i zaustavlja drhtanje ruku.

Dodaju li se kadulji jednaki dijelovi smrekovih boba (Fructus juniperi) i pelina (Artemisia absinthium), pa se to kuha u pola vode i pola sirčeta, pije se triput dnevno po šolja prije jela, kao lijek protiv trbušnog tifusa.

Kadulja potopljena u jabukovom sirćetu koje nakratko proključa na vatr,i služi kao tonik u krajevima gdje kadulja raste divlja.

Cijenjen je pripravak u tradicionalnoj medicini u tretmanu tifusne groznice, oboljenja jetre i žući, bubrežnih tegoba, krvarenja u plućima ili želucu, prehlade, bola ugrlu, bolova u zglobovima. Čaša jake infuzije se upotrebljavala kod glavobolje zbog nervoze.

Jaka infuzija bez šećera i limuna se upotrebljavala za čiteve i abraziju kože, također, stavljanjem na tjeme dobijala se tamnija nijansa kose.
Svježi listovi se koriste za trljanje desni, koje jačaju, te se često dodaje kao sastojak zubnim pastama.

Infuzija koja se upotrebljava kao kaduljin čaj se pravi jednostavno potapanjem kašike suhe kadulje u 2 dl ključale vode. Upotrebljava se u dozi od pola do dvije šoljie dnevno.
Izvanredan napitak se dobiva tako da se uzmu: 1 supena kašika svježeg lista kadulje, dvije supene kašike šećera i sok 1 cijelog limuna. sastojci se ubace u čašu ključale vode i procijede nakon pola sahata. Ovaj osvježavajući napitak i čaj od kadulje se upotrebljava kod oboljenja mozga i nervnog sisteme, delirijuma i nervne prenedraženosti i to u malim a često ponavljanim dozama.
Upotrebljava se također kod slabosti želuca i probave i kao opšti tonik. Kao takav je priznat u staroj kineskoj medicini i dodatak je mnogim čajevima.

Eterična ulja kadulje se koriste kod epileptiformnih konvuzija, slično kao i eterična ulja pelina i oraščića.

U stanjima gdje je potrebno zagrijavanje, lišće kadulje se koristi u vrećicama koje se apliciraju zagrijane, spolja na tijelo.

3
Fotografije / Prirodne katastrofe...
« poslato: 02.04.2010. 20:39:22 »
.,.

4
Ovo je istinita prica o grckom vencanju koje je nedavno održano u gradu

Astoria, država New York. O njemu su pisale i lokalne novine, a cak ga je i

Jay Leno spomenuo u svom talk showu. Bilo je to veliko vjencanje sa oko 600 gostiju. Na prijemu, nakon samog cina vjenèanja, mladoženja je izašao na pozornicu i preko mikrofona se obratio uzvanicima. Rekao je da se želi svima zahvaliti na dolasku - a mnogi su doputovali cak iz Grcke - i pruženoj podršci na pocetku nihovog zajednickog života. Posebno se želio zahvaliti svojoj i mladinoj porodici, kao i svome tastu koji im je omogucio tako velicanstven prijem. U znak zahvalnosti svima, za sve je pripremio poseban poklon. S donje strane stolice svih gostiju, ukljucujuci i mladence, nalazila se zalepljena koverta. Rekao je da je to poklon od njega i pozvao ih da je otvore. U svakoj luksuznoj omotnici (izradjenoj od debelog papira oker boje od manila vlakana) nalazila se fotografija na sjajnom papiru dimenzija 20 x 25 cm njegove novovencane supruge kako se ševi s kumom.

Mladoženja je u njih poceo sumnjati još prije nekoliko nedelja i unajmio

privatnog detektiva da ih prati. Pošto što je neko vreme stajao u tišini i

nekoliko minuta gledao reakcije gostiju, obratio se zaprepaštenoj gomili

rekavši im: “Odoh ja, a vi nastavite slaviti s tom kurvetinom.” Sutradan

ujutro ponistio je brak.



Suma sumarum:

Mladini roditelji platili su 92.000 $ za vjencanje i prijem oko 600 gostiju,

i za te pare dobili su ukaljan ugled mlade i kuma pred 600 prijatelja i

clanova porodice.



5
BilećaCaffe / Ironija
« poslato: 17.07.2009. 18:24:02 »
Ironija je fina prikrivena poruka koja se sastoji u tome što se njome kazuje baš suprotno onome što se u stvari misli i hoće da kaže (npr. kada se plašljivcu kaže da je hrabar, gladnom da je sit i slicno...



Kada u filmu Rambo,gde se ubije po hiljadu ljudi,kaze da na snimanju filma nije povredjena nijedna zivotinja...

6
BilećaCaffe / Misterije...
« poslato: 20.05.2009. 21:40:35 »
Ukleto područje
Ali, vratimo se na Pacifik. Nedaleko od Japana, u području Ajvo Džime i otočja Markus, proteže se jedan rukavac okeana, Đavolje more, u kome je između 1950. i 1954. godine bez traga nestalo devet velikih, supermodernih trgovačkih brodova. Tim povodom japansko Ministarstvo mornarice povelo je istragu. Ali, umjesto rješenja enigme dogodilo se da je istraživač 'Kojo Maru No 5', s posadom od 15 mornara i pomorskih eksperata — tajanstveno nestao!
Japanci su nakon toga Đavolje more proglasili opasnom zonom!
Sigurno je jedno: u prošlosti su Japan uzbuđivale česte eksplozije u moru, a njih su najčešće izazivale erupcije podvodnih vulkana čija se glavna žila proteže preko poluotoka Iza prema jugu i dalekim Marijanskim otocima. Njeni površinski predjeli obrazuju jezgro mnogih otoka uključujući i najveće ostrvo - Ajvo Džimu.
Kada se podvodni džin probudi, more jednostavno eksplodira, stvarajući zastrašujuće razorne tsunami valove, često visoke i preko dvadeset metara, koji na svom stravičnom putu uništavaju sve. Baš sve!
Pa ipak, kao i u ukletom Bermudskom trouglu, mnogi se nestanci brodova ne mogu racionalno objasniti. Takav jedan događaj zbio se 1952. godine...
Osamnaestog septembra te godine posada ribarskog broda 'Mioja Maru 11' primijetila je u vodama istočno od otoka Bajones kako se more 'podiglo u visini katedrale'. To je bio signal za istraživanje mnogih naučnih organizacija Japana.
U toku sljedeća tri dana Mornarički spasilački biro uputio je patrolni brod 'Šikine' u Đavolje more, a Tokijski univerzitet za ribarstvo i zemljotrese organizovao je naučnu ekspediciju čiji je zadatak bio čitav slučaj da ispita na licu mjesta. U ovu ekspediciju ušli su i predstavnici Istraživačkog instituta Tokijskog univerziteta, Tokijskog naučnog muzeja, Biroa za ribarstvo i novinari - predstavnici japanske novinske agencije Asahi.
Ekspedicija se sa brodom 'Šinio Maru' našla u Đavoljem moru 23. septembra. Istog dana prisustvovali su fantastičnom događaju: eksploziji vulkana u dubini mora. Desilo se to sjeveroistočno od otoka Bajones.
Za to vrijeme patrolni brod Mornaričkog biroa vratio se u luku sa izvještajem o postojanju 'novog kamenog bedema na mjestu erupcije, koji intenzivno ispušta žutu paru'. Hidrografski biro je odmah dao ime novootkrivenom podvodnom vulkanu: Mioja-šo!
Uskoro se u Japan vratila i naučna ekspedicija, koja je plovila brodom 'Šinio Maru', a Hidrografski institut je organizovao novu naučnu ekspediciju, koja je u Đavolje more otplovila na brodu 'Kajio Maru 5'. Brod je isplovio iz Tokija 21. septembra i od tada se o njemu nikad ništa nije čulo.
Sljedećih dana je prečešljan gotovo svaki metar Đavoljeg mora, ali od broda nije bilo ni traga ni glasa. Komisiji za istraživanje preostalo je jedino da izda zvanično saopštenje o nestanku broda: 'Kajio Maru 5' se očito prevrnuo i potonuo 24. septembra 1952. za vrijeme eksplozije vulkana Mioja-šo, ali niko nije objasnio zašto tokom plovidbe nije bilo nikakve veze s brodom iako je 'Kajio Maru 5' bio opremljen sa dva najmodernija radio-uređaja...

Ribe iz oblaka
U “Misterijama svijeta” Arthura C. Clarkea, navodi se mnostvo slicnih primjera. Jednom je neko tenisko igraliste u Muzaffarpuru, u sjevernoj Indiji, doslovice pobijelilo od sitnih riba koje su pale zajedno s kisom, a medu brojnim izvjescima s Istoka, zanimljivo je i svjedocanstvo Rona Spencera, koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata, nedaleko burmanske granice, dozivio nesto sto ce cijeli zivot pamtiti:
“Za vrijeme monsunskog pljuska stajao sam na kisi gol i nasapunjan, kad je po meni nesto pocelo padati. Pogledavsi naokolo, ugledah bezbroj sitnih zivih oblika, tisuce su padali s neba. Bile su to ribice velicine sardelica!...”
U Hondurasu je vise puta padala prava kisa riba, sto je zabiljezeno i u jednoj crkvenoj kronici: Kada stanovnici primijete tamni oblak iznad planine, odmah pojure u dolinu noseci vedra i razne sudove. Oni dobro znaju da ce oblak, cim naide, donijeti tisuce sardelica na zemlj ... :D :D :D

7
BilećaCaffe / Narodna vjerovanja i čarolije...
« poslato: 11.04.2009. 17:22:23 »

  Mudrosti koje su stare generacije prenosile i prenose onim mlađim stare su koliko i jezik. Neodvojiv su dio naše usmene tradicije, a počele su nastajati u paganska vremena. Većina ih ljudi prihvaća bez razmišljanja a na njih ne utiče ni vrtoglavi znanstveni i tehnološki razvoj...


Tako naprimjer:

    - Ne valja uoči  i na Jurijev (Đurđev) dan sa njiva ništa nositi jer će kući tokom godine dolaziti zmije,
    - Ne valja spavati na Jurijev (Đurđev) jer ćeš tokom godine biti dremovan i mrzovoljan,
    - Ne valja milovati umornu djecu,  pomrijet će od uroka,
    - Ne valja da napolju prenoći bebina odjeća jer će dijete dobiti vrisakť,
    - Ne valja jesti pred trudnicom dobit ćeš ječmenjak na okoť,
    - Ne valja noću sjeći nokte i bacati ih bilo gdje jer ćeš ih skupljat na onom svijetu.

- Kad djevojka vidi buba-maru, onda rekne: ”Buba-maro kaži gdje ću se udati”. Na koji kraj buba-mara odleti, na onaj kraj će se djevojka udati.[/b]

8
Sport / Zanimljivosti, informacije,vijesti ... iz sporta
« poslato: 13.03.2009. 20:33:57 »
Italijani gube jedno mesto u Ligi šampiona?


Italija bi mogla da izgubi četvrto mesto u Ligi šampiona posle neuspeha u evropskim takmičenjima ove sezone, rekao je danas predsednik Milana Adrijano Galijani.

Juventus, Inter i Roma ispali su ove nedelje iz Lige šampiona posle poraza od engleskih klubova, dok Fiorentina nije prošla takmičenje po grupama.
"Samo nas korak deli od gubitka trećeg mesta na listi UEFA, a tako i tima u Ligi šampiona", rekao je Galijani novinarima dok je dolazio na sastanak italijanske lige.
Poraz gradskog rivala Intera od Mančester junajteda nije obradovao prvog čoveka "rosonera".
"Ne razumem kako neko može da bude srećan. Svako ko se raduje je glup", rekao je Galijani.
Milan je pre dve nedelje ispao iz Kupa UEFA, kao i Sampdorija i Fiorentina. Poslednji italijanski tim u Evropi ove sezone je Udineze, koji je u prvom meču osmine finala Kupa UEFA u četvrtak pobedio Zenit 2:0.
Prve tri zemlje sa rang-liste UEFA dobiće tri mesta za direktan plasman u Ligu šampiona i jedno mesto u poslednjem krugu kvalifikacija. Četvrta, peta i šesta zemlja dobijaju dva direktna mesta i jedno u kvalifikacijama.
Engleska ove sezone vodi sa 76,7 bodova. Sledi je Španija sa 73 i Italija sa 62,4. Nemačka je četvrta sa 54 boda.
Ako se preostali nemački klubovi u Evropi ove sezone, Bajern, Verder i Hamburg, bolje prođu od Udinezea, Nemačka bi mogla da pretekne Italiju. Posledice toga bile bi vidljive u sezoni 2010/11 elitnog evropskog takmičenja.
Pre 10 godina Italija je predvodila listu, dok je Engleska je bila šesta.
Po drugi put uzastopno, sva četiri engleska kluba u Ligi šampiona plasirala su se u četvrtfinale, a Galijani je rekao da nema drugog izbora nego slediti engleski model renoviranja stadiona.
"Nema drugog načina osim povećanja prihoda od stadiona. Mora postojati razlog zašto smo bili prvi u Evropi pre 10 godina, a danas nismo", rekao je Galijani.
Italija se kandidovala za organizaciju Evropskog prvenstva 2016. godine, što bi nateralo zemlju da renovira stadione.



Prihod evropskih fudbalskih klubova veći za milijardu evra


Prema poslednjem “Godišnjem pregledu finansija u fudbalu”, koji je objavila revizorsko-konsultantska kompanija Dilojt (Deloitte), ukupno fudbalsko tržište u Evropi je u sezoni 2006/07 ostvarilo 13,6 milijardi evra, za milijardu više nego u protekloj godini. Pet najvećihDilojt evropskih fudbalskih liga je prihodovalo po prvi put više od sedam milijardi evra, što predstavlja 52 odsto ukupnog fudbalskog tržišta u Evropi.
“Zanimljivo je da je Engleska Premijer Liga ostvarila rekordni prihod u iznosu od 2,3 milijarde evra, od ulaznica, prodaje prava prenošenja i komercijalnih ugovora u sezoni 2006/07. Ovakav poslovni rezultat povećao je razliku u prihodima između engleske Premijer Lige i nemačke Bundeslige, koja je prati na listi najprofitabilnijih, na čak 900 miliona evra”, komentariše izveštaj Den Džons, partner za analizu sportskog poslovanja u Dilojtu. Ukupni prihodi ostalih “Velikih pet” liga su: Nemačka 1,4 milijardi, Španija 1,3 milijardi, Italija 1,2 milijarde i Francuska 1 milijarda evra.
Nemačka Bundesliga i španska La Primera povećale su svoje prihode u prošloj godini za 15 odsto i tako prestigle Italijansku Seriju A. Sa povratkom Juventusa u Seriju A, sledeće godine će trka za drugo mesto biti znatno neizvesnija. “Velikih pet” među top ligama u evropskim državama prati Holandska Eredivise liga sa 398 miliona evra prihoda. Međutim, to je i dalje niže čak i od druge engleske lige, koja je ostvarila 489 miliona evra u prethodnoj sezoni.
Zanimljivo je da su pre samo nešto malo više od deset godina, tačnije u sezoni 1995/96, italijanska Serija A i engleska Premijer liga bile gotovo izjednačene sa ukupnim prihodom oko 450-500 miliona evra i prosečnom posećenošću utakmica od 30000 navijača. Prošle sezone, međutim, Serija A je ostvarila skoro upola manji prihod od Premijer lige, a prosečan broj posetilaca na stadionu je pao na 20000 navijača po utakmici i trenutno je najniži od svih pet najvećih fudbalskih liga u Evropi.
Osnovni pokazatelj uspeha fudbalskih klubova je odnos isplaćenih plata i prihoda, koji se kod najvećih pet liga” kretao između 62 i 64 odsto, osim u slučaju nemačke Bundeslige gde je iznosio samo 45 odsto. “Sa nižim odnosom plata i prihoda nego u ostale četiri najveće evropske lige, nemačka Bundesliga je prestigla englesku Premijer ligu kada je u pitanju profitabilnost u prošloj sezoni. Međutim, impresivni finansijski rezultati Bundeslige nisu u saglasnosti sa njihovim sportskim uspesima u evropskom klupskom takmičenju u tom periodu, za razliku od igre i rezultata fudbalera engleskih klubova. Naime, da bi se privukli navijači, emiteri, sponzori i investitori, neophodno je postizanje balansa između dobrih finansijskih rezultata i kvaliteta igre na terenu, što nije baš lak zadatak za sve klubove.
Komentarišući predstojeću sezonu, Aleks Biars, viši konsultant za sportsko poslovanje u Dilojtu, dodaje “S obzirom na rekordne iznose koji su isplaćeni za transfere igrača u evropskim klubovima u leto 2007. i januaru 2008. godine, možemo očekivati da će njihova sjajna igra na UEFA Euro 2008 pokrenuti još intenzivnije transfere i da će klubovi uložiti značajan deo povećanih prihoda u jačanje svojih timova.” Prihod od prenosa utakmica UEFA Champions League u sezoni 2006/07 iznosio je 600 miliona evra, od čega je 70 odsto, odnosno 400 miliona evra, raspodeljeno na klubove Premijer lige , Bundeslige, Serije A, španske i francuske lige.

9
Problemi / Medicina i zdravlje ...
« poslato: 11.03.2009. 20:40:46 »
Joga i zdravlje...

Nesanica...

Kretanjem do zdravlja...

Odnos ljekar - pacijent...

Susret sa podmitljivim srpskim ljekarom...

Ovo je samo mali dijo tema o kojima mozete pisati...

Kako (a pritom i lako) do željene težine ...


CITAT: Sistemi vežbanja kao što su yoga i tai chi

Ako želimo da živimo srećniji, strasniji, inteligentniji i svesniji život koji je ispunjen dubokom svrhom ili značenjem, onda je yoga svakako za nas. Kada naučimo kako treba da radimo yogu, ona je krajnje moćna stvar. Yoga magično deluje na sve nivoe našeg bića istovremeno, tj. holistički. Pošto je yoga živi progresivni proces pročišćenja i razvoja našeg tela, emocija i uma, moramo biti spremni i beskrajno strpljivi na trajanje tog procesa, ako treba ceo život. Yogi zato treba pristupati kao nerazdvojivom delu ostatka našeg života. Jer, tek tada ćemo moći da izgradimo dovoljno strpljenja i tolerancije za prirodni tok procesa pročišćenja i rasta. Ispravan stav prema yogi je od suštinskog značaja. Yogi treba biti posvećen redovno, na duže staze, da bismo ubrali zlatne plodove. Ali, dobra vest je da yoga deluje od samog starta, samo treba da je probamo na pravi način.

Tai Chi je zasnovan na principu "život je pokret." Ako smo osoba koja voli prirodu i kretanje, onda je možda tai chi za nas pravi izbor. Kažu da samo pet minuta vežbanja Tai Čhi-a dnevno može da nam pomogne da otklonimo stres, relaksiramo um i telo. Tai Chi je veština koja dovodi do balansa i harmonije uma, vitalne energije i fizičkog tela.

 CITAT:Vježbanjem protiv stresa

1. Trčanje, brzo hodanje ili slično; dobar je kao trening koji nam omogućuje da mijenjamo brzinu i intenzitet vježbanja; kardio vježbe naročito su dobar borac protiv stresa, vraćaju energiju i popravljaju raspoloženje. Bitno je da se dobro zagrijete 5- 10 minuta kako ne bi došlo do ozljeda te krenete na svojoj omiljenoj ruti; s time da imate zadatak promjene ritma i intenziteta vježbanja – tako da ubacite koju uzbrdicu i nizbrdicu i svladavate je 30 -60 sekundi te nastavite u starom ritmu. Bitno je da ponavljate vježbanje s otporom barem 20-ak minuta.

2. Kružni trening omogućit će vam da brzim kombiniranjem vježbi uštedite više vremena, sagorite više kalorija te ojačate i steknete kondiciju u što bržem roku! Odaberite 10- ak različitih vježbi tipa sklekova i čučnjeva kojima dodajte i aerobne vježbe (npr. trčanje na mjestu) i vježbajte jednu za drugom. Napravite vremenske intervale u kojima ćete ponavljati vježbu (30-60 sekundi); između vježbi možete raditi pauzu (onoliku koliko je trajala vježba) ili ne morate, ukoliko ste izvježbani i imate jaču kondiciju. Ponovite cijeli ciklus 2-3 puta, ovisno o fizičkoj spremi. Trening završite istezanjem.

3. Trening snage jača vaše samopouzdanje proporcionalno s jačanjem vaših mišića. Drugim riječima, kad vidite da možete podići sve veću težinu na utezima počet ćete i više vjerovati u sebe, a samim time rješavati lakše probleme oko sebe. Za početak izaberite po jednu vježbu za svaku grupu mišića.

Odlučite se za težinu koju ste u stanju podići 10-16 puta, u dva ponavljanja. Za pravilan odabir utega i težine te načina izvođenja vježbi obratite se instuktoru. Za bolje rezultate vježbajte dva puta tjedno.

4. Kickboxing. Nema boljeg načina od rješavanja stresa i svih frustracija kad zamislite sve brige u obliku vreće u koju ćete upravo udariti. Jako, svom snagom i precizno. Od različitih udarcima rukama, nogama... Nije potrebno da ste istrenirani u tom sportu kako biste mogli udarati po vreći... Bitno je da vam instruktor pokaže kako izvesti osnovne udarce kojima ćete se služiti i zagrijavanje kako se ne biste ozlijedili. Navalite na ekspresno sagorijevanje kalorija i izbacivanje stresa!

5. Hodanje je odlična aktivnost u borbi protiv stresa jer pomaže da se vaš život na trenutak uspori i izađe iz kolotečine. Navucite udobne tenisice i krenite, nema jednostavnije vježbe! Osim što će vam pomoći da se smirite, hodanje će vam nametnuti pravilan ritam trbušnog disanja koje lišava stresa samo tako! Ostanite u šetnji koliko god vam to obaveze dozvoljavaju; i ne razmišljajte koliko vas još posla čeka ili što biste mogli raditi istovremeno.

6. Istezanje! Već smo pisali o pozitivnim učincima istezanja¸i to ne samo onima prije vježbanja i nakon vježbanja kako bi pripremili mišiće za vježbanje ili ih opustili već o onom istezanju kada sjedite u istom položaju u uredu barem 3 sata nepomično, a udove više ne osjećate... Ili ono istezanje kada ste u krevetu, zgrčeni od stresa nekako odspavali kojih 6 sati i probudili se umorniji nego kad ste krenuli na spavanje. Istegnite sve skupine mišića, naročito one koji su vam posebno napeti. Protegnite ruke, noge, ramena, leđa itd.

7. Lagana joga pomaže vam boriti se protiv stresa zato što objedinjuje više tehnika, boraca protiv stresa, u jednom.

10
Politika / Nista nije sveto, sve je bruto i neto...
« poslato: 02.03.2009. 23:01:27 »

Gdje novac ljudima upravlja-tamo gdje je zivot bezvrijedan.
Takvo mjesto zovu...

11
Sport / Dojave...Tiketi...Predlozi...Info...
« poslato: 03.02.2009. 14:16:13 »
Izjasnite svoje misljenje u vezi kladionica, ako imate neke informacije i zelite da ih podijelite sa drugim...
 

12
Bilećke aktuelnosti / Nekad smo imali !!!...
« poslato: 27.01.2009. 15:10:53 »
Pricali mi stari ljudi, kako je to nekad bilo, i pricali... Ja ko dijete slusao i zamisljao... Cira...

(izvinite ako ova tema postoji...)


13
Vicevi i šale / Dobro jutro...dan...vece...itd
« poslato: 24.01.2009. 22:34:15 »
 Laku noc...

14
Vicevi i šale / Zezancije - Pravi muskarci ?
« poslato: 23.01.2009. 19:17:28 »
   
Pravi muškarci ne placu i ne gledaju Spanske  serije... :D

15
Sport / Kladioničar HUD...
« poslato: 25.12.2008. 22:05:30 »
Svremena na vrijeme cu izbaciti tiket,pad kvote na neki mec,dojavu...


Zelim vam srecu, kao i sebi naravno :)

Stranice: [1]