12
« poslato: 28.11.2007. 12:25:56 »
Neće biti malo na odmet istorije o rijeci Trebišnjici odnoso Bilećkom jezeru . Ovo naše malo mjesto još od Ilira i tračana , slovena i ostalih naroda počinje graditi svoje nastmbe u dolini rijeke Trebišnjice pa tako da smo imali odlično arheološko nalazište u selu Panik. Pojavljuje se preko puta i nalazište Kolanjevići , nizvodno prema selu Kosijerevo u Crnoj Gori imamo i Crvenu Stijenu , a kako najnovija istraživanja pokazuuju od 2006.g., nađen je jedan primjerak zuba koji se pretpostavlja da je od Isrvasa , avi znamo kakvi uslovi su potrebni za živo takvih životinja . Shodno takvoj prošlosti u na obalama Rijeke Trebišnjice se razvijaju sela koja ne samo da imaju lijep položaj već postaju odlike ljepote čitavog toka rijeke . Od tih sela izdvojićemo samo neka . Selo Orah ,Selo Panik, Selo Čepelica ,Selo Vidikovac, Selo Miruše, Selo Dubičani, Selo Kosijerevi etc. O svakom selu bi čovjek moga pričati jako puno a ja ću samo navesti neke primjere . Dovoljno je reći da je selo Kosijerevo i Selo Dubočani u to vrijeme imali dva manastira , jedan od drugog je dijelila samo rijeka. Selo Kosijerevo u to vrijeme dobija i Bolnicu za asmatičare jer je to mjesto proglašeno kao vazdušna banja . Ali kako sve što je lijepo ima i svoj kraj tako su i sela uz rijeku doživjela svoj. . Dalekih 60-ih godina prošlog vijeka počinje ostvarivanje plana i izgradnje akumulacije Bilećkog jezera . Sela se potapaju , izgrađena je brana a sve ljepota trebišnjice biva potopljena.U tom momentu od "raja kraj Trebišnjice" dolazi veliko Bilećko jezero i po svojim kapacitetima smatra se drugim najvećim vještačkim jezerom u evropi.Danas to jezero predstavlja neiscrpno bogastvo električne energije ( a mi i dalje plaćamo najskuplju struju) i ribljeg Fonda . Danas se u našem jezeru nalazi oko 19 vrsta ribe, od kojih mžemo izdvojiti kao krupnu , soma, šarana , amura, ..., sitnu, pastrmka, strugač. klen ... i najsitniju balavac, sunčanica (bez kojih nije moguće napraviti kvalitetan kavijara) i gaovica kao jedna endemska vrsta. Za nju je karakteristično da je to jedina riba koja prži samu sebu. To ribari znaju