Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.


Poruke - Trebinjka

Stranice: [1] 2 3
1
Lifestyle / Туристичка разгледница Гацка
« poslato: 06.02.2013. 22:28:04 »
Туристичка разгледница Гацка

Видео је урадила Туристичка организација општине Гацко.

2
Mediji / Српска - национална ревија
« poslato: 06.02.2013. 22:12:42 »
Поводом 20 година постојања Републике Српске...

Српска - национална ревија

3
Видео-разгледнице Билеће:

Август 2011.

Билећа ујутру


4
Zimi je Bileća pusta
И Требиње.
Citat
Ja živim u Beogradu već 3 godine, a u Bileći sam ljeti i u januaru, malo u aprilu.
Хоћеш ли се по завршетку студија вратити у Билећу?
Citat
Ništa od muzeja, barem po mojim saznanjima.
:(

5
Što se tiče Prosvjete bila je ovakva
Aко сам добро видјела, сада је на спрат...?
Citat
Da, barem je fiktivno bolje :) iako se sve lošije živi.
И у Требињу се лошије живи. И, генерално, у цијелом региону. :(
Citat
Al' kafića i kladionica i biće dobro :)  U Bileći ima oko 35 kafića i 11 kladionica (možda je sada malo drugačije stanje, tako je bilo 2009.)
Да. Само што је и за њихов опстанак неопходан добар стандард грађана. (У преводу, ако једва издвајамо за храну, тешко да ћемо ићи на пиће у кафану или се коцкати)
Мислим да би доста помогло када би још више Никшићана долазило тамо да купује.

Да којим случајем у Требиње престану да долазе Новљани и Дубровчани, трговци и угоститељи би то итекако осјетили. Кладим се да би се нешто и затворило... :(

6
BilećaCaffe / Odg: Kako vam se svidja Bileca??
« poslato: 31.01.2013. 01:23:09 »
Ја о томе писала мало на другој теми:
Општи утисак о Билећи
Билећа ми се свидјела. По мом мишљењу је љепша од Гацка и Невесиња. Архитектура је љепша, клима је пријатнија, а ближа је мору. Да је социо-економска ситуација боља, па да је самим тим још нешто у самом граду реновирано, саграђено, уљепшано, кладим се да би била посјећенија...
Иначе, ја сам имала много горе мишљење о овом градићу док га нисам посјетила.
А тај лош стандард се не види баш толико. Конкретно, Гачани много боље живе, а град им је, по мом мишљењу, ружнији од Билеће.
То туристички, везано за посјету, обилазак...
А за живот тамо, не.

a valjda ce biti bolje, mozda ima perspektive, vidjecemo za nekoliko godina
Уххххх.
Иако ми испод ника пише оптимиста, рећи ћу да за источнохерцеговачке општине нема перспективе.
Ја сам из Требиња, које је недавно добило статус града, у којем је доста тога урађено и које је доста испред Билеће, па сматрам да ни овдје нема перспективе ако немаш утицајне пријатеље или родбину који ће да те прогурају. А немају сви. ;)

Мишљења сам да је живот у много чему богатији у већим градовима (нпр. Београд, Нови Сад, Подгорица), али исто тако не потцјењујем живот у варошицама (нпр. Требиње, Билећа, Невесиње) ако се има солидан посао, кров над главом, па се може размишљати о стварању породице.
Међутим, овдје код нас је то многима мисаона именица и сада а биће и у будућности, па нешто баш и нисам у фазону пјесме ''Остајте овдје, Сунце туђег неба неће вас гријат'...''

Шта знам... Нека свако ради онако како мисли да треба, да је најбоље... Најгоре кад човјек почне да се пита гдје му прођоше неке лијепе године... :(

7
^ Добро прогнозираш. Види шта си написао 2009:

klasičan primjer hiperbolisanja, možda kad bi sad krenuli uradili bi ovo što je napisano do 2025, a pošto je smak svijeta 2012 ništa od tog  8)

Dabogda išta!
Дао Бог то ишта одн. дјелимично уређену плажу. :)

8
Forum inače ima ogromnu vrijednost i dugo je uživao popularnost od strane građana Bileće, kao nijedan u I. Hercegovini.
Фино. :icon_thumright:

9
Urađena je zgrada Prosvjete
Не знам каква је била прије реновирања, али оваква каква је сада јако ми се свиђа... :icon_thumright:
Citat
Kapela (ubrzo će biti gotova)
Гдје је капела? Можда уз касарну?
Citat
...uglavnom infrastruktura, što nije doprinjelo zapošljavanju nažalost.
Да. ''Шминкање''.
Можда то доприноси менталном здрављу? ;) Оно, у фазону, напредујемо, реновира се, уљепшава град...

У новинама сам читала да на српску нацију (тј. на нашу психу) јако позитивно утичу побједе Новака Ђоковића иако наши људи немају никакве (материјалне) користи од тога. Разлог томе је тај неки осјећај да је Новак (Србин) у том свом спорту најбољи, и да за то зна цијели свијет, тако да нам то повећава репутацију у очима других народа...
Не знам да ли ово што сам написала има пуно везе са уређивањем Билеће и неотварањем нових радних мјеста, али ме је подсјетило на то.

10
Bilo bi dobro, moguće da će nešto biti pokrenuto
Ja, искрено, не вјерујем. Небојша Вукановић је писао о том директору и разоткрио све његове пропале подухвате.
Citat
ako ništa drugo ni nada nije loša ponekad.
Да. Тешке тренутке сам преживјела захваљујући искључиво нади да ће бити боље.
А онда дође неко и спомиње ми мрачне сценарије за будућност... >:(
(Додуше, и ја испадох таква горе...)

11
Imaš kafana koliko hoćeš, uvijek si dobrodošla! :)
Твоја препорука...?
(Хвала на добродошлици...)


- Ne zagovara se, odlučeno je da onaj park kod Prosvjete bude posvećen Četnicima, a onaj gornji Partizanima, zato je čuvena "Zvijezda" sklonjena što je izazvalo oštre kritike medija.
::)
Није ми јасно шта кога брига како ће Билећани да преуређују свој град.
Једна мени блиска особа вас је осуђивала због тога, а ја сам јој рекла: ''Откуд теби право да говориш шта ће неко да мијења у свом граду?! Ако су Билећани одлучили да измјесте споменик, нико то не треба да им оспорава.''
Citat
- Hotel Trebišnjica (nalazi se blizu crkve) je davno otišao u stečaj, prostor stoji prazan, prostor u prizemlju se iznajmljuje za veselja.
Некако ми је промакао... ???
Citat
- Tu je restoran Jezero.
Препоручујеш га...? Цијене...?
Citat
- Nisam siguran za posjetu, bilo je priče o gliserima i mnogo čemu, naravno završilo se neslavno.
А како му приступају свештеници? Дођу (њиховим) чамцем?
Citat
- Nije napušten, ljeti dobro radi, zimi slabije.
Па, фино...
Citat
- Splavovi su u privatnom posjedu.
Је л' служе за риболов или уживање на Сунцу...?

Него, је л' ће бити нешто од те адаптације музеја у спортско-угоститељски објекат?

12
Моје искуство

Аутобуска станица
Билећка аутобуска станица је у јако лошем стању. Чекаоница је неокречена ко зна откада, стакла су прљава, али бар има клупа да се сједне. Радница у билетарници је била љубазна и вољна да одговори на питања. И када сам долазила, и када сам одлазила, станица је била аветињски пуста.

Центар града
Идући од станице ка центру, срела сам врло мало људи. Али, када сам стигла у улицу Краља Александра, тамо је већ било живо. Будући да је било негдје око 11 часова, а дан је био сунчан и релативно топао, доста људи је изашло напоље да прошета. Ова улица изгледа доста добро, само би је требало претворити у пјешачку зону.
Када сам неком спомињала да идем у Билећу, добила сам коментар: ''У Билећи имаш само једну улицу''. Билећа није само улица Краља Александра, али су ту главна дешавања, рекла бих.
Улазила сам у цркву Светог Саве, испред које се налази споменик борцима настрадалим у протеклом рату. У дворишту цркве је још један споменик. Жртвама из Другог свјетског рата или...? Билећани ће ме исправити ако гријешим.
Наићи ћете и на парк Народних хероја у којем се налази велики споменик (посвећеним партизанима из билећког краја, претпостављам).
Зграда ''Просвјете'' је лијепа. Испред ње је статуа Светог Саве.
У овој улици има неколико биста (Владимира Гаћиновића и других).
Идући низ ову улицу скрените у улицу Светог Василија Острошког (ако се не варам) и испред вас ће се указати црква Цара Лазара. Она је мања од горе поменуте цркве и када сам ја била тамо, била је закључана.
На неколико корака од ње налази се Царска (или Обрадовића)  џамија. Узгред, нисам знала да је џамија у Билећи обновљена.
Не знам да ли сам добро видјела, али у око ми је упала само једна љетна башта кафића која је била полупразна. Вјероватно је разлог томе низак животни стандард грађана.

Билећко језеро, стећци...
Будући да нисам ишла аутом, нисам могла да пјешачим до језера тако да нисам видјела стећке изблиза. Иначе, информација за оне који не знају - стећци су овамо донијети са своје првобитне локације зато што би их тамо потопила Требишњица.
Из аутобуса / аута се могу видјети и остаци музеја.
Језеро лијепо фигура у овом рељефу. У литератури се спомиње и као Мирушко језеро.

Туристичка организација општине Билећа
Обавјештена сам да се иста налази у Дому војске, а то је у бившој касарни. Јасно ми је да је општина дала тај простор зато што касарна нема за шта друго да се користи, али је мало незгодно јер је даље од центра (додуше близу језеру), а и нема никаквих табла које би помогле да је нађемо. Тамо нисам била и мало ми је криво због тога. Баш ме занима како им изгледа канцеларија и како би ме дочекали.

Билећани
Општи утисак: љубазни, спремни да помогну... Додуше, када сам пролазила центром нека тинејџерка као да је мени нешто добацила, нисам сигурна...
Момци и дјевојке се добро облаче, уопште се не види тај лош стандард (на нивоу цијеле општине). Бар сам ја такав утисак стекла.

Општи утисак о Билећи
Билећа ми се свидјела. По мом мишљењу је љепша од Гацка и Невесиња. Архитектура је љепша, клима је пријатнија, а ближа је мору. Да је социо-економска ситуација боља, па да је самим тим још нешто у самом граду реновирано, саграђено, уљепшано, кладим се да би била посјећенија...
Иначе, ја сам имала много горе мишљење о овом градићу док га нисам посјетила.
А тај лош стандард се не види баш толико. Конкретно, Гачани много боље живе, а град им је, по мом мишљењу, ружнији од Билеће.

Питања за Билећане
- Какав се оно нови споменик прави поред ''Просвјете''?
- Је л' се заговара склањање споменика народним херојима у парку?
- Гдје је хотел Требишњица? Њега сам пропустила. За неупућене, тај хотел тренутно не ради тако да је посјетиоцима на располагању само приватни смјештај.
- Зашто се џамија зове ''Обрадовића''?
- Каква је оно шумица, парк, шта ли је већ, наспрам касарне? Да није ту хотел?
- На једном острвцету усред језера се налази црква. ''Светог Илије'' или...?
- Да ли потенцијални туристи могу да је посјете ако би жељели? Мислим, да ли има неки чамац који је свакоме на услузи, да се изнајми...?
- Какав је оно напуштени сплав са кровом? Је ли то ''Аполон''?
- За шта служе они други сплавови на језеру?


13
Preduzeće "Nikola Tesla" iz Banjaluke kupilo je 26. decembra prošle godine dio bivšeg proizvodnog pogona "Bilećanka".
Ovo preduzeće građanima istočne Hercegovine postalo je poznato nakon javnog poziva za prijavu građana ove regije zainteresovanih za rad u tekstilnoj industriji.
Nakon toga je u medijima objavljeno da je direktor preduzeća Dragan Vučetić bio umješan u više neuspješnih projekata na ovom području, a on je medije i novinare koji o tome pišu u izjavi za novinsku agenciju SRNA proglasio izdajnicima i stranim plaćenicima.

izvor: trebinjedanas


Да ли вјерујете да ће нешто бити од овога?
Ја искрено, не. Толико пута су нам мазали очи и обмањивали нас, а та посљедња реченица додатно улива неповјерење... :(

14
Bileća: Obilježeni slava opštine i hrama

27.01.2013. Trebinje - NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije danas je u hramu Svetog Save u Bileći služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom crkvene i opštinske slave.
Nakon bogosluženja na kojem se okupio veliki broj vjernika, ulicama grada prošla je svečana litija. Načelnik Opštine Miljan Aleksić uručio je Povelje opštine najzaslužnijim kolektivima i pojedincima za 2012. godinu.
Ovogodišnja "Svetosavska povelja" dodijeljena je književniku Radoslavu Bratiću za cjelokupan književni rad i doprinos širenju kulture na prostorima Hercegovine i šire.
Bratić, porijeklom iz ovog kraja, jedan je od utemeljivača književne manifestacije "Ćorovićevi susreti pisaca i istoričara" i glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost i kulturu "Nova zora" koji izdaju odbori Prosvjete u Bileći i Gacku.
Najuspješniji privredni kolektiv u Bileći u protekloj godini je preduzeće za proizvodnju bebi opreme "Pčelica Maja", a za najboljeg sportistu proglašena je članica odbojkaškog kluba "Hercegovac" Jovana Bajčetić.
Svetosavske svečanosti u Bileći biće nastavljene večeras u Domu kulture gdje će biti održana Svetosavska akademija na kojoj će o Svetom Savi govoriti književnik Bratić.

izvor: trebinjedanas

 

15
Nauka i religija / Odg: uclanite se u biblioteku
« poslato: 27.01.2013. 19:22:04 »
Otvoren legat biblioteke Radoslava Bratića

TREBINJE, 26. JANUARA - U čitaonici Srpskog prosvjetnog kulturnog društva "Prosvjeta" u Bileći danas je, u okviru svetosavskih svečanosti, otvoren legat biblioteke književnika Radoslava Bratića, koji je ovoj ustanovi poklonio oko 3.000 knjiga.
Bratić, koji je porijeklom iz Bileće, istakao je da je "najprirodnije da neko ko je čitav život posvećen književnosti i knjigama, prikuplja naslove širom svijeta i pokloni ih svom gradu". Otvarajući legat, potpredsjednik bilećkog odbora "Prosvjete" Nikola Baćević zahvalio je Bratiću na vrijednom daru Bileći i bilećkim čitaocima.

izvor: trebinjedanas

Stranice: [1] 2 3