Italijanska pasta sa gljivama
Zaista ukusno i jednostavno.
Sastojci
1 glavica crnog luka
500 g gljiva
2 paprike
200-300 g sitno isjeckanog suvog mesa (može i slanina)
kesa makarona 400 g
200-300 g paradajz pirea
pavlaka
sir za posipanje (po želji)
Priprema
Na ulju dobro propržiti sitno isjeckan crni luk, zatim dodati sitno isjeckane gljive, sitno isjeckane paprike i suvo meso. Pržiti oko 10 minuta.
Za to vrijeme skuvati makarone, i kada su gotove procijediti i prebaciti u tavu za prženje i dodati paradajz pire. Zatim dodati napravljenu smjesu sa gljivama i na kraju pavlaku.
Po želji posuti parmezanom ili drugim rendanim sirom.
Kari piletina sa ananasom
Sastojci
1/2 kg pilećih prsa
200 g ananasa iz konzerve (komadića)
2 kašičice maslaca
ulje
4 kašičice brašna
300 g riže
so, sok od limuna, kari po ukusu
1 pavlaka
Priprema
Skuvati piletinu u posoljenoj vodi, procijediti, a vodu sačuvati.
Kuvanu piletinu isjeći na kocke veličine 2 cm x 2 cm
(ili po želji iskidati na komadiće slične veličine).
U plitku šerpu sipati malo ulja, dodati maslac, brašno, kari, komadiće piletine.
Kad se malo prodinsta, dodati ananas i zaliti sa vodom u kojoj se kuvala piletina.
Miješati na laganoj vatri dok se masa ne zgusne, dodati ananas i limunov sok po okusu .
Posoliti po ukusu.
Posebno skuvati rižu u slanoj vodi, pa procijediti u cjediljci tako što voda koja se ocijedi ostane u drugoj posudi, a onda na tu posudu sa vodom staviti cjediljku sa rižom - ideja je da para isuši rižu i da riža ostane rastresita.
Služiti rižu, kari i pavlaku kao tri gomilice na istom tanjiru.
Ukrasiti kriškama limuna.