Autor Tema: Medicina i zdravlje ...  (Pročitano 13280 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže hud

  • Globalni moderator
  • Super član
  • *
  • Poruke: 735
  • Ugled: +77/-14
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Medicina i zdravlje ...
« poslato: 11.03.2009. 20:40:46 »
Joga i zdravlje...

Nesanica...

Kretanjem do zdravlja...

Odnos ljekar - pacijent...

Susret sa podmitljivim srpskim ljekarom...

Ovo je samo mali dijo tema o kojima mozete pisati...

Kako (a pritom i lako) do željene težine ...


CITAT: Sistemi vežbanja kao što su yoga i tai chi

Ako želimo da živimo srećniji, strasniji, inteligentniji i svesniji život koji je ispunjen dubokom svrhom ili značenjem, onda je yoga svakako za nas. Kada naučimo kako treba da radimo yogu, ona je krajnje moćna stvar. Yoga magično deluje na sve nivoe našeg bića istovremeno, tj. holistički. Pošto je yoga živi progresivni proces pročišćenja i razvoja našeg tela, emocija i uma, moramo biti spremni i beskrajno strpljivi na trajanje tog procesa, ako treba ceo život. Yogi zato treba pristupati kao nerazdvojivom delu ostatka našeg života. Jer, tek tada ćemo moći da izgradimo dovoljno strpljenja i tolerancije za prirodni tok procesa pročišćenja i rasta. Ispravan stav prema yogi je od suštinskog značaja. Yogi treba biti posvećen redovno, na duže staze, da bismo ubrali zlatne plodove. Ali, dobra vest je da yoga deluje od samog starta, samo treba da je probamo na pravi način.

Tai Chi je zasnovan na principu "život je pokret." Ako smo osoba koja voli prirodu i kretanje, onda je možda tai chi za nas pravi izbor. Kažu da samo pet minuta vežbanja Tai Čhi-a dnevno može da nam pomogne da otklonimo stres, relaksiramo um i telo. Tai Chi je veština koja dovodi do balansa i harmonije uma, vitalne energije i fizičkog tela.

 CITAT:Vježbanjem protiv stresa

1. Trčanje, brzo hodanje ili slično; dobar je kao trening koji nam omogućuje da mijenjamo brzinu i intenzitet vježbanja; kardio vježbe naročito su dobar borac protiv stresa, vraćaju energiju i popravljaju raspoloženje. Bitno je da se dobro zagrijete 5- 10 minuta kako ne bi došlo do ozljeda te krenete na svojoj omiljenoj ruti; s time da imate zadatak promjene ritma i intenziteta vježbanja – tako da ubacite koju uzbrdicu i nizbrdicu i svladavate je 30 -60 sekundi te nastavite u starom ritmu. Bitno je da ponavljate vježbanje s otporom barem 20-ak minuta.

2. Kružni trening omogućit će vam da brzim kombiniranjem vježbi uštedite više vremena, sagorite više kalorija te ojačate i steknete kondiciju u što bržem roku! Odaberite 10- ak različitih vježbi tipa sklekova i čučnjeva kojima dodajte i aerobne vježbe (npr. trčanje na mjestu) i vježbajte jednu za drugom. Napravite vremenske intervale u kojima ćete ponavljati vježbu (30-60 sekundi); između vježbi možete raditi pauzu (onoliku koliko je trajala vježba) ili ne morate, ukoliko ste izvježbani i imate jaču kondiciju. Ponovite cijeli ciklus 2-3 puta, ovisno o fizičkoj spremi. Trening završite istezanjem.

3. Trening snage jača vaše samopouzdanje proporcionalno s jačanjem vaših mišića. Drugim riječima, kad vidite da možete podići sve veću težinu na utezima počet ćete i više vjerovati u sebe, a samim time rješavati lakše probleme oko sebe. Za početak izaberite po jednu vježbu za svaku grupu mišića.

Odlučite se za težinu koju ste u stanju podići 10-16 puta, u dva ponavljanja. Za pravilan odabir utega i težine te načina izvođenja vježbi obratite se instuktoru. Za bolje rezultate vježbajte dva puta tjedno.

4. Kickboxing. Nema boljeg načina od rješavanja stresa i svih frustracija kad zamislite sve brige u obliku vreće u koju ćete upravo udariti. Jako, svom snagom i precizno. Od različitih udarcima rukama, nogama... Nije potrebno da ste istrenirani u tom sportu kako biste mogli udarati po vreći... Bitno je da vam instruktor pokaže kako izvesti osnovne udarce kojima ćete se služiti i zagrijavanje kako se ne biste ozlijedili. Navalite na ekspresno sagorijevanje kalorija i izbacivanje stresa!

5. Hodanje je odlična aktivnost u borbi protiv stresa jer pomaže da se vaš život na trenutak uspori i izađe iz kolotečine. Navucite udobne tenisice i krenite, nema jednostavnije vježbe! Osim što će vam pomoći da se smirite, hodanje će vam nametnuti pravilan ritam trbušnog disanja koje lišava stresa samo tako! Ostanite u šetnji koliko god vam to obaveze dozvoljavaju; i ne razmišljajte koliko vas još posla čeka ili što biste mogli raditi istovremeno.

6. Istezanje! Već smo pisali o pozitivnim učincima istezanja¸i to ne samo onima prije vježbanja i nakon vježbanja kako bi pripremili mišiće za vježbanje ili ih opustili već o onom istezanju kada sjedite u istom položaju u uredu barem 3 sata nepomično, a udove više ne osjećate... Ili ono istezanje kada ste u krevetu, zgrčeni od stresa nekako odspavali kojih 6 sati i probudili se umorniji nego kad ste krenuli na spavanje. Istegnite sve skupine mišića, naročito one koji su vam posebno napeti. Protegnite ruke, noge, ramena, leđa itd.

7. Lagana joga pomaže vam boriti se protiv stresa zato što objedinjuje više tehnika, boraca protiv stresa, u jednom.
« Poslednja izmena: 11.03.2009. 23:12:11 hud »
Mudrome više koriste neprijatelji nego glupome prijatelji.

Van mreže hud

  • Globalni moderator
  • Super član
  • *
  • Poruke: 735
  • Ugled: +77/-14
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Odg: Medicina i zdravlje ...
« Odgovor #1 poslato: 14.03.2009. 01:29:37 »
DIJETA:

U toku zime, zbog malo kretanja i previše teške hrane, u organizmu se nakupe različiti toksini. Zato je proleće idealno vreme da organizam pročistite jednom dijetom

Ako na sam pomen dijete pomislite da biste umrli od gladi, ne brinite, ovde se ne radi o takvoj dijeti. Dijeta, u principu, ne znači uvek malo hrane, već samo određen režim ishrane - taj režim može, ali i ne mora, da u sebe uključuje smanjenu količinu hrane; sve zavisi od toga šta dijetom pokušava da se postigne. A dijetom o kojoj ovog puta govorimo pokušavate da iz organizma izbacite nakupljene toksine, da se malo pročistite i razdrmate organizam kako biste se osećali aktivnije i živahnije.

Glavna stvar u ovoj dijeti jeste da izbacite masnoću, slatkiše i prerađenu hranu. Naravno, manja količina masnoća vam je ipak neophodna, najbolje je da to bude maslinovo ulje (u salati, recimo), a deo može i iz male količine badema i drugog koštunjavog voća, kao i iz semenki i suncokreta.

Što se tiče onog što bi trebalo da jedete u toku ove dijete, tu bi pre svega trebalo konsumirati što više složenih ugljenih hidrata, koji se sporo razlažu, tako da ste od njih veoma dugo siti, a uz to i ubrzavaju varenje i metabolizam. Takve ugljene hidrate možete naći u integralnim žitaricama, mahunarkama i svežem voću i povrću.

Sad, ako se intenzivno bavite nekim sportom, na ovakvu dijetu vam verovatno pada na pamet: "Nema šanse, srušio/srušila bih se na treningu". U tom slučaju, dodajte dijeti i meso, samo neka ne bude masno. Najbolje je da to budu piletina i ćuretina (grudi i bataci su najzdraviji) bez kožice, kao i nešto posnog crvenog mesa. Ipak, nemojte jesti mnogo mesa, inače ova dijeta neće imati efekta.

Veoma važno za čišćenje organizma je i da pijete što više vode. Dva litra dnevno, a može i više. Manji deo vode (šolju ili dve dnevno) možete zameniti zelenim čajem.

Da biste primetili efekte ove dijete, potrebno je da je se pridržavate minimum deset dana, a dve ili tri nedelje bi bilo bolje. Posle toga, držite je se onoliko dugo koliko vam prija - i uživajte u novom osećaju energije koja vas ispunjava nakon perioda tromosti.
Mudrome više koriste neprijatelji nego glupome prijatelji.

Van mreže hud

  • Globalni moderator
  • Super član
  • *
  • Poruke: 735
  • Ugled: +77/-14
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Odg: Medicina i zdravlje ...
« Odgovor #2 poslato: 10.05.2009. 00:12:05 »
Frankfurtske "Vesti": Pronađena vakcina koja leči rak     
Nauka i tehnologije

BEČ - Ekipa lekara iz češke bolnice "Motol" uspela da napravi vakcinu, koja, za razliku od dosadašnjih lekova, prepoznaje ćelije raka, napada ih i uništava ili potpuno sprečava njihovo napredovanje, metastaziranje u telu obolelog, pišu frankfurtske “Vesti".
Nakon višedecenijskih pokušaja da se nađe lek protiv raka, najteže bolesti našeg doba, praški lekari i biohemičari krenuli su specifičnim, do sada neprimenjenim putem, prema tom cilju i pronašli vakcinu kojom se kancerozno tkivo, uz pomoć krvi obolelog pacijenta, pretvara u bezazlenu masu, koja nema nikakvih izgleda da metastazira, piše list. Šef pronalazačkog tima prof. dr Jirina Bartnjukova, jedan od najpriznatijih svetskih imunologa, za "Vesti" je potvrdila da vakcina do koje su došli uništava kancerozne ćelije ili ih, u najmanju ruku, blokira, odnosno zarobi i učini nesposobnim za pogubno delovanje na telo bolesnika. Praški naučnici u ovom postupku nisu tragali za lekom koji leči rak, što do sada nikom nije pošlo za rukom, već su svoj napor usmerili u pravcu traganja za načinom kako da karcinom učine manje ubitačnim ili potpuno bezopasnim, poput dobroćudnog tumora. Oni su, kako bi se vojničkim rečnikom moglo reći, tragali za načinom kako da neprijatelja, odnosno obolelo, neizlečivo tkivo, okruže zdravim "zidom" neprobojnim za ekspanzionističke metastatičke ambicije smrtonosnog neprijatelja", u čemu su i uspeli. Prva "žrtva" ovog naučnog postupka bio je poodmakli kancerozni tumor u telu jednog lekara iz iste fakultetske ustanove. "Počeli smo da lečimo kolegu obolelog od raka prostate. Bilo je to u trenutku kada mu, i pored najbolje volje, nismo davali nikakve šanse i kada smo mislili da je još jedna bitka za život izgubljena", rekla je Bartnjukova. "Taj kolega sada ima za sobom jednogodišnje lečenje našom vakcinom. Rezultati su iznenađujući, rak je potpuno zaustavljen", konstatovala je ona. Nakon ovog i niza drugih, pre svega, laboratorijskih dokaza da je pronađena vakcina sa spasonosnim svojstvima i za one čija je bolest ušla u "završnu fazu", praškim naučnicima je, prema rečima sagovornice, otvoren put za dalja klinička potvrđivanja, koja predviđa zakon. Ta ispitivanja će, ubeđeni su, i formalno potvrditi već dokazanu vrednost ovog senzacionalnog pronalaska. "Pošli smo od činjenica da karcinom u telu čoveka počinje da raste, a da ga imunitetski sistem u telu napadnutog pacijenta ne zapaža. Smisao našeg lečenja pre svega sastoji se u nastojanju da osposobimo zdrave ćelije ljudskog organizma da što pre prepoznaju prisustvo kancera i da se sa njim nemilosrdno obračunaju", kazala je ona. Danijela Rožkova, šef supersterilne laboratorije u kojoj je vakcina napravljena, pojašnjava da od pacijenta koji boluje od raka uzimaju zdrave krvne ćelije i deo kanceroznog tkiva i, uz pomoć hemijskih sredstava, odneguju nove, specifične ćelije koje imaju izuzetnu sposobnost da prepoznaju kancerozno tkivo i odlučno krenu u borbu protiv njegovog širenja. Prof. Bartnjukova naglašava da tako osposobljene i aktivirane specifične ćelije brzo pronađu mesto gde se ugnezdilo kancerozno tkivo i okruže ga. Nekad ne uspeju potpuno da ga unište, ali zloćudni tumor, u takvoj poziciji, više nema nikakvih šansi da se dalje razvija u telu pacijenta, kaže ona. "Velika prednost ovog lečenja sastoji se i u tome što vakcina nema nikakve sporedne učinke, kao što je to slučaj, na primer, prilikom hemioterapije, koja ima vidljivo negativno dejstvo na organizam. Pacijenti koji budu lečeni uz pomoć novootkrivene vakcine neće u toku terapije gubiti na težini, neće im opadati kosa, neće se, kratko rečeno, osećati loše", istakla je Bartnjukova. Ona je istakla da "teškoća ima, ali svakako nisu nesavladive". Te teškoće su "vezane za finansiranje završnice projekta, ali i za relativno mali kapacitet naše specijalističke laboratorije, s obzirom na to da je tehnologija izrade vakcine tehnički veoma zahtevna", rekla je ona. "Zbog toga smo za sada sposobni da produkujemo samo jednu vakcinu nedeljno. Za godinu dana smo sposobni da uradimp 50 vakcina, ali kada tempo ubrzamo do maksimuma, godišnja proizvodnja se može udvostručiti. Tada će istraživački projekt ući u fazu koja će omogućiti proizvodnju 'na veliko'", istakla je Bartnjukova. Cena vakcine u sadašnjoj fazi proizvodnje, prema rečima dr Bartnjukove, iznosi preko 100.000 kruna (oko 4.000 evra), ali će ovoj cifri, najverovatnije, biti dodati i neki prateći troškovi, vezani, pre svega, za distribuciju. (Tanjug)
Mudrome više koriste neprijatelji nego glupome prijatelji.

Van mreže VLADIX

  • BILEĆAinfo founder
  • Administrator
  • Urednik
  • *
  • Poruke: 1623
  • Ugled: +121/-17
  • Pol: Muškarac
  • Vladimir Duka
    • Pogledaj profil
    • VLADIX.NET site
Odg: Medicina i zdravlje ...
« Odgovor #3 poslato: 10.05.2009. 00:48:02 »
samo da nađu lijek za rak i eto spasa.

Van mreže gembler

  • Iskusan
  • *
  • Poruke: 183
  • Ugled: +18/-7
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Odg: Medicina i zdravlje ...
« Odgovor #4 poslato: 10.05.2009. 11:02:04 »
proće još dosta vremena dok ova vakcina zaživi i ako bude 100% djelotvorna, biće dostupna samo bogatom sloju društva, odnosno, umjesto da joj cijena bude pa i taman 5 000,00 eura, bit će 50 000,00 eura, ako ne i više, a kako danas stvari stoje sve je više boleščina koje opasno prijete da prerastu u neizlječive a neke stare su u opasnom usponu po broju oboljelih, tako da od vizije zdravog i sretnog čovjeka nema ništa! Samo opušteno-jedan je život. ;D

Van mreže VLADIX

  • BILEĆAinfo founder
  • Administrator
  • Urednik
  • *
  • Poruke: 1623
  • Ugled: +121/-17
  • Pol: Muškarac
  • Vladimir Duka
    • Pogledaj profil
    • VLADIX.NET site
Odg: Medicina i zdravlje ...
« Odgovor #5 poslato: 10.05.2009. 12:17:35 »
a jest, kad nađu za rak doći će nove.
al i neka je 50 000, ovdje u Bileći je masa umrla od raka, dok se npr. u Ulcinju nije zabilježio nijjedan slučaj. (vjerovatno podzemne vode, radijacija).

Van mreže Veliki_strumpf

  • Iskusan
  • *
  • Poruke: 206
  • Ugled: +20/-51
    • Pogledaj profil
Odg: Medicina i zdravlje ...
« Odgovor #6 poslato: 10.05.2009. 16:59:04 »
pojacavam cigarete za 50 % sada mi je mnogo lakse ;D ;D ;D ;D

Van mreže milozeks

  • Iskusan
  • *
  • Poruke: 102
  • Ugled: +87/-40
    • Pogledaj profil
Odg: Medicina i zdravlje ...
« Odgovor #7 poslato: 11.05.2009. 14:11:27 »
pojacavam cigarete za 50 % sada mi je mnogo lakse ;D ;D ;D ;D
ha,ha :D :D :D
Pre cu biti JA nego ono sto vi volite!!!

Van mreže hud

  • Globalni moderator
  • Super član
  • *
  • Poruke: 735
  • Ugled: +77/-14
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Odg: Medicina i zdravlje ...
« Odgovor #8 poslato: 31.05.2009. 23:46:25 »
Korupcija i čekanje najveći problemi zdravstva...



ŠKRBIĆ: Pacijent kada čuje koliku doktor ima platu neće imati razloga da mu plaća, jer šta kupuje? Radili smo određene trikove, tako što su se pojedini direktori predstavljali kao pacijenti i telefonski pokušavali da zakažu pregled. Dešavalo se da im sestre odgovare sa ne može ili može za pet dana, te ne valja ovo ili ono. On im samo kaže - razgovarali ste sa direktorom, javite se u tri sata. Takav ne može da radi. Gdje god imate da procedura nije definisana, gdje se ne zna red, gdje postoji mogućnost da pojedinac odlučuje sam, postoji mogućnost potplaćivanja. Upravo zato je i bila ova priča na hirurgiji u Banjaluci, zato su i smijenjeni, jer su samo oni odlučivali i pravili rasporede a nikad nisu sazvali ljekarski sastanak da predstave pacijenta ili nešto slično. Dešavalo se da kako ko kome dođe onda ucjenjuju, jedan na jedan, pacijenti ispaštaju u tome.

Sta bi tek rekao za Doktore u Trebinju...


Mudrome više koriste neprijatelji nego glupome prijatelji.

Van mreže road king

  • Extra član
  • *
  • Poruke: 618
  • Ugled: +61/-27
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Odg: Medicina i zdravlje ...
« Odgovor #9 poslato: 01.06.2009. 00:02:02 »
Pa znas *onu*  KO HOCE DA MU NA ZLO SVANE U TREBINJE PRED BOLNICU NEK STANE     ....   takvo je stanje tamo odavno,nazalost...

Van mreže cappa

  • Poznat lik
  • *
  • Poruke: 92
  • Ugled: +12/-5
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Odg: Medicina i zdravlje ...
« Odgovor #10 poslato: 01.06.2009. 00:14:50 »
Korupcija i čekanje najveći problemi zdravstva...



ŠKRBIĆ: Pacijent kada čuje koliku doktor ima platu neće imati razloga da mu plaća, jer šta kupuje? Radili smo određene trikove, tako što su se pojedini direktori predstavljali kao pacijenti i telefonski pokušavali da zakažu pregled. Dešavalo se da im sestre odgovare sa ne može ili može za pet dana, te ne valja ovo ili ono. On im samo kaže - razgovarali ste sa direktorom, javite se u tri sata. Takav ne može da radi. Gdje god imate da procedura nije definisana, gdje se ne zna red, gdje postoji mogućnost da pojedinac odlučuje sam, postoji mogućnost potplaćivanja. Upravo zato je i bila ova priča na hirurgiji u Banjaluci, zato su i smijenjeni, jer su samo oni odlučivali i pravili rasporede a nikad nisu sazvali ljekarski sastanak da predstave pacijenta ili nešto slično. Dešavalo se da kako ko kome dođe onda ucjenjuju, jedan na jedan, pacijenti ispaštaju u tome.

Sta bi tek rekao za Doktore u Trebinju...



dok su im plate bile male mogli su se kupit za 50 maraka, sad mu daš stoju i neće da te pogleda. JEDAN JE DOKTOR U TREBINJU VIDJEVŠI 100 FRANAKA U RUCI PACIJENTA REKAO: VEĆ SAM DORUČKOVAO
...bolje izgubiti trenutak u zivotu,nego zivot u trenutku...

Van mreže hud

  • Globalni moderator
  • Super član
  • *
  • Poruke: 735
  • Ugled: +77/-14
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Odg: Medicina i zdravlje ...
« Odgovor #11 poslato: 22.06.2009. 23:01:16 »
Novi izuzetan lek protiv raka?
21.06.2009
Londonski "Indipendent" je objavio na naslovnoj strani informaciju o "šokantnom otkriću u borbi protiv raka", nakon što su se dva pacijenta sa najtežim oblikom raka prostate potpuno oporavila posle uzimanja samo jedne doze novog eksperimentalnog leka.
Rezultati u lečenju raka novim lekom su bili tako uspešni da su naučnici rešili da ih objave i pre završetka probnog perioda, uz objašnjenje da je napredak medju pacijenatima prevazišao sva očekivanja stručnjaka, prenosi radio Bi Bi Si.

Dvojici pacijenata, kojima je rečeno da im je ostalo samo nekoliko meseci života zbog poodmaklog raka prostate, data je jedna doza leka ipilimumab, koji stimuliše imunološki sistem, nakon čega su se maligne izraesline smanjile toliko da su bez problema hirurški odstranjene, a pacijenti se ubrzo potpuno oporavili.

Ispitivanja dejstva eksperimentalnog leka za rak prostate su obavljena na klinici Mejo u američkoj saveznoj državi Minesoti, piše britanski list.

Mudrome više koriste neprijatelji nego glupome prijatelji.

Van mreže hud

  • Globalni moderator
  • Super član
  • *
  • Poruke: 735
  • Ugled: +77/-14
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Одг: Medicina i zdravlje ...
« Odgovor #12 poslato: 26.10.2009. 21:14:39 »
citat:

Kako se možemo "drogirati" seksom?

Mnogi ljudi uzimaju razne vrste droga i drugih stimulansa kako bi se osjećali bolje, ali supstance koje nas "podižu" ionako se već nalaze u našem tijelu i samo čekaju da ih otpustimo.

Seks

Jedan način za to je i orgazam, tijekom kojeg se mijenjaju mnoge funkcije mozga i tijela. Postoji mnoštvo kemikalija u tijelu koje utječu na um i tijelo tijekom i nakon seksa. Ako još niste, vrijeme je da se s njima upoznate:

Prolaktin

Koja mu je uloga: Ublažava seksualnu uzbuđenost nakon orgazma i odvraća misli od seksa. Njegova količina u tijelu naglo se povećava nakon orgazma, u rijetkim trenucima kada muškarcima nikako nije do seksa!

Kako se zbog njega osjećamo: Ako su vam nakon seksa misli zaokupljene stvarima koje još morate napraviti ili bilo čim što nije vezano za seks – za to je zaslužan prolaktin. Zamislite samo kakav bi nam bio život bez njega...

Seks

Oksitocin

Koja mu je uloga: Stimulira prostatu, uzrokujući kontrakcije mišića i čineći živce osjetljivijima. Istraživanja su pokazala da povećana razina oksitocina utječe i na intenzitet orgazma.

Kako se zbog njega osjećamo: Poznat je i kao "hormon maženja", jer stvara osjećaj povezanosti između vas i partnera/ice. Također je pronađen i u majčinom mlijeku i smatra se da pomaže stvaranju veze između majke i djeteta.

Endorfini

Koja im je uloga: Endorfini su skupina neuroprijenosnika koji ublažavaju bol. Među njima su biokemikalije poput acetilkolina i dopamina, koje imaju istu kemijsku strukturu kao i morfij. Endorfini također pomažu smanjenju stresa i podizanju pouzdanja.

Kako se zbog njih osjećamo: Njihov produkt su osjećaji poput euforije i užitka. No, imaju i smirujući učinak – zbog njih ćete osjetiti blagostanje i opuštenost. Mogu vas učiniti i omamljenima i pospanima. No, razina endorfina u tijelu ne raste samo tijekom seksa već i sportskih aktivnosti, sudjelovanja u tučnjavi, bolnih ozljeda i gotovo u svakoj živahnoj uzbudljivoj situaciji.

Adrenalin

Koja mu je uloga: Aktivira simpatički dio živčanog sustava, čime se povećava broj otkucaja srca i proširenje arterija, kako bi tijekom odnosa krv brže stizala do mišića. Također uzrokuje i period oporavka u kojem je sljedeći orgazam moguć tek dvadesetak minuta nakon seksa. Ova kemikalija pojačava cirkulaciju svakom kontrakcijom srca.

Kako se zbog njega osjećamo: Adrenalin vas čini uzbuđenim i ubrzava rad srca.

Feniletilamin

Koja mu je uloga: Potiče oslobađanje dopamina iz centara za ugodu u mozgu, a sam se oslobađa tijekom seksa, maksimalno prilikom orgazma. Zanimljivo je da je ovo jedna od kemikalija pronađena i u čokoladi.

Kako se zbog njega osjećamo: Preplavljeni ste osjećajima sreće i uzbuđenja.

Seks

Testosteron

Koja mu je uloga: Povećava seksualni naboj i agresiju. Bitan je za libido i seksualnu uzbuđenost. Muškarci i žene s manjim razinama testosterona često imaju i manji interes za seks.

Kako se zbog njega osjećamo: Ukratko – uzbuđenima i seksualno jakima. Ako ste osjetili navalu samopouzdanja nakon seksa, to je zbog testosterona.

Serotonin

Koja mu je uloga: Regulira raspoloženje i ponaša se kao antidepresiv – doživljavanje orgazma je još jedna porcija serotonina više u mozgu.

Kako se zbog njega osjećamo: Veselo, sretno, puni nade, ispunjeno... većina medicinskih antidepresiva sadrži serotonin čija je uloga da nas "podigne".

Koliko se može primijetiti, orgazmi su vrlo kompleksni i pravo je malo čudo da se uopće događaju. Zato valja uživati u njima što je više moguće...
Mudrome više koriste neprijatelji nego glupome prijatelji.

Van mreže hud

  • Globalni moderator
  • Super član
  • *
  • Poruke: 735
  • Ugled: +77/-14
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
Одг: Medicina i zdravlje ...
« Odgovor #13 poslato: 31.08.2010. 09:12:16 »
Gljivica  Candida



Candida se normalno nalazi u crevima i na koži čoveka. Do infekcije tj. prekomernog bujanja gljivice dolazi kada je iz određenih razloga poremećena imunološka ravnoteža i zbog nekih spoljašnjih uticaja. Najrasprostranjeniji sojevi Candide su Candida albicans Candida glabrata i Candida tropicalis.

Put prenošenja
Kandidijaza je skoro uvek posledica autoinfekcije tj. infekcije gljivicama koje normalno nastanjuju čovekov organizam i koje se iz određenih razloga, u određenom trenutku počnu intenzivno razmnožavati. Najčešći razlozi su: prekomerna upotreba antibiotika širokog spektra, kortikosteroida, imunosupresiva, upotreba kontraceptivnih tableta, prekomerna higijena polnih organa upotrebom alkalnih sapuna koji uništavaju normalnu floru sluzokože, trudnoća, menstruacija, neadekvatan veš, neadekvatni higijenski ulošci, neregulisana šećerna bolest itd. Loša regulacija šećerne bolesti smanjuje otpornost organizma na infekcije. Kada se šećerna bolest dobro reguliše, odbrana od infekcije ponovo je onakva kao i kod osoba koje ne boluju od šećerne bolesti. Kod osoba sa loše regulisanom šećernom bolesti krv i telesne tečnosti imaju više glukoze što ih čini boljom podlogom za razvoj mikroorganizama, pa tako i gljivice Candide koja onda uzrokuje infekciju.
Patološki (medicinski) značaj
Gljivica Candida može biti prisutna: u usnoj šupljini, u ždrelu, na jeziku, u nosu, u sputumu, u bronhijama, u plućima, u digestivnom traktu, u urinu, u ušima, vaginalno, spolja na koži, na noktima, u krvi, sistemska kandidijaza. Zato su i mogući simptomi brojni, raznovrsni i nespecifični:
bele naslage na jeziku i u usnoj šupljini, nadražaj na kašalj, suvo kašljucanje, osećaj knedle u ždrelu, grebanje u ždrelu, nadražaj za iskašljavanje, otežano disanje, suv bronhijalni kašalj, hronično zapušen nos, hrkanje, kratak dah, hronično kijanje ili kašljanje, stalne ponovljene prehlade i crveno grlo,
nadutost trbuha, gubitak apetita, poremećaj rada creva, promene stolice od tečne do tvrde, slabo varenje, smanjen apetit, fisure ne jeziku, proliv, sluzava stolica, analni svrab,
depresija, emotivna ranjivost, nervoza, zadržavanje tečnosti, muka, glavobolja, neredovni ciklusi, gruba suva ili ispucala koža, hronične i česte gljivične infekcije kože i noktiju, utrnulost, slaba memorija, vrtoglavica, nesanica, gubitak koncentracije, osećaj opijenosti, uznemirenost, psihoze, zvonjenje u ušima, svrab u ušima,
slabost mišića, oticanje zglobova, mišićni bol, poremećaj čula mirisa, ukusa, vida i sluha, slani ili metalni ukus u ustima, zamagljen nejasan pogled
naizmenični zatvor i proliv pored normalnih laboratorijskih nalaza kao i pored negativnih ultrazvučnih i endoskopskih nalaza; povećane vrednost hepatograma, koje ukazuju na neku bolest jetre; neobjašnjive fleke po koži; glad u naletima, naročito velika neodoljiva želja za slatkišima; intolerancija prema alkoholu, neobjašnjive tegobe od strane zglobova; neobjašnjive niske vrednosti gvožđa, odnosno cinka; hronično niska vrednost leukocita; aftozne promene u ustima; bakterijske urinarne infekcije;
genitalna kandidijaza - kod žena se javlja peckanje i svrab polnog organa i pojačan sekret koji je najčešće bele boje, sirast. Crvenilo je znak upale, a vagina je prekrivena belim sirastim kolonijama gljivice. Kod muškaraca se uglavnom ne javljaju simptomi (tzv. asimptomatski nosioci). Mogu se javiti bele naslage na glansu penisa i prepucijumu. Može se javiti i sekret iz mokraćne cevi. Simptomi su pogotovo izraženi nakon polnog odnosa jer trenje dodatno pojačava osećaj peckanja i svrab. Kod žena se nakon polnog odnosa moze javiti i bol. Svrab se može proširiti i na područje oko analnog otvora (čmara).
mlečac ili soor odojčeta - javlja se često kod odojčadi i male dece, ređe kod odraslih ljudi, na sluzokoži usta i jeziku, u vidu okruglih beličastih naslaga, koje imaju izgled zgrušanog mleka. Ispod ovih naslaga su ranice, koje su bolne i otežavaju ishranu dece.
kandidijaza kože - kandidijaza kože zahvata obično prostore među prstima šake, najčešće između trećeg i četvrtog prsta. Javlja se u vidu jasno ograničenog crvenila, beličastih naslaga, vlaženja i svraba. Bolest se često vidi kod domaćica, poslastičara i ljudi koji često rade sa rukama u vodi. Kandidijaza kože javlja se često i kod gojaznih osoba na pregibnim površinama, gde se dve kožne površine dodiruju i taru, ili ispod dojki kod žena. Na ovim mestima se javljaju jasno ograničene, crvene i vlažne ploče na čijim se površinama vide mehurići i gnojanice.
Dijagnoza
Dijagnoza ovog gljivičnog oboljenja se postavlja mikroskopskim pregledom razmaza materijala uzetog sa zahvaćenog područja, laboratorijskim pretragama i pregledom stolice.
Lečenje
Terapija se može sprovoditi antimikoticima. Lekovi izbora u lečenju gljivične infekcije su derivati imidazola: clotrimazol i polienski antibiotici kao što su nistatin, amfotericin i natamycin. Uz to se primenjuje  i simptomatska terapija u zavisnosti od simptoma, a kod intestinalne kandidijaze i hidrokolonoterapija.

Poželjno je izbaciti iz ishrane: testa i peciva od belog brašna, sva gazirana pića, ne koristiti pivski kvasac, slatko mleko, B kompleks vitamina, jako kisela jela (sa esencijama i veštačkim konzervansima), izbaciti ili drastično smanjiti u ishrani čokoladu, torte, kolače, izbaciti alkohol, nikotin i kafu, radi bržeg oporavka.

Koristiti integralni hleb i peciva, samo prirodni sokovi (gusti ili bistri), što više beli luk, jogurt i kiselo mleko (probiotski), prirodni multivitamini i minerali koji u sebi imaju dovoljno selena i C vitamina, jabukovo sirće u ishrani, prirodni med, džem bez konzervansa, malteks.
« Poslednja izmena: 31.08.2010. 09:15:04 hud »
Mudrome više koriste neprijatelji nego glupome prijatelji.