Prikaži poruke

Ovaj odeljak vam dozvoljava da vidite sve poruke ovog člana. Imajte na umu da možete da vidite samo poruke iz onih oblasti kojima imate pristup.


Teme - jeka-m

Stranice: [1]
1
Bilećke aktuelnosti / MUZEJ... Jesmo li ga svi zaboravili?!
« poslato: 24.12.2008. 23:00:00 »
Godine 1969. napravljen je Zavičajni muzej Hercegovine u Bileći. Godine 1992. je praktično uništen. Još koji dan pa će 2009. godina, a niko se nije potrudio ni da pokrene priču o ovom biseru moderne arhitekture.

U kratkim crtama pokušaću da Vam prenesem neke informacije koje sam do sada prikupila o ovom veličanstvenom djelu (mnogi od Vas to i ne primijete, ali Vas uvjeravam da je zaista tako!)

Projekat su radili Juraj Neidhard i Žika Janjić. Projekat je osvojio 1. nagradu na međunarodnom bijenalu arhitekture u Oslu 69 (neprovjerena informacija). Neidhard je radio za čuvenog Le Corbusier-a. Pored našeg Muzeja radio je pojekat Zgrade parlamenta u Sarajevu, Muzej i RK Bosku u Banja Luci, urbanističke planove za većinu gradova u BiH. Bio je arhitekta svjetskog glasa. Žika Janjić je rođeni bilećanin. Trenutno živi i radi u Herceg Novom. Arhitekta, muzičar, pisac, slikar... homo universalis našeg doba. Projektovao je uređenje ozletišta Šehitluci u Banja Luci, Liječilište u Igalu, Poštu u HN, u Tivtu...

Muzej je bio samo jedan element u složenom projektu Etno-parka na Bilećkom jezeru. Mijenjao je namjene, privlačio poznate i anonimne goste (jedan od njih bio je i čuveni Jean-Paul Sartre, koji nije krio svoje oduševljenje ovim našim kršom i ''suzom'' u sred njega), čuvao je vrijedne eksponate za našu tradiciju i istoriju, služio je kao novo prebivalište stećaka iz potopljenih sela, kao mjesto gdje su se mnogi parovi upoznali, gdje su možda postali i neki od nas... Na njegovom krovu, na spoju četiri grede, noćima su se mijenjali zagrljeni ljubavnici, koji su do kasno u noć gledali mirnu površinu jezera.

Ovo su samo neki od podataka vezanih za važnost ovog objekta za naš grad. Voljela bih ako biste i Vi učinili nešto slično, pa da zajedno složimo kockice u jednu cjelinu. Pišite sve što znate o Muzeju i njegovoj okolini. Čak i neka sitnica, koja Vam se u trenutku učini i beznačajna, može pomoći da se pitanje Muzeja pokrene sa mrtve tačke.

P.S. Pitanje jeste u pravoj kategoriji, jer imam realne planove za ovaj objekat!!!

Stranice: [1]