Autor Tema: Klasično Bilećko blejanje  (Pročitano 209573 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže explorer

• Globalni moderator
  • Extra član
  • *
  • Ugled: +29/-30
    • Pogledaj profil
Odg: Klasično Bilećko blejanje
« Odgovor #165 poslato: 28.12.2007. 14:22:15 »
U pravu si Makaay,svi podatci su tacni,a ja bi dodao jos malo dogadjaja vezanih za ovu drevnu,ali opasnu igru.
Naime,za vrijeme vladavine Margaret Tacer(celicne lejdi) masonima je bilo zaprijeceno da ce se zabraniti ta igra zbog brutalnosti i nemira publike koja je prisustovala turnirima u KALADONTU,medjutim masoni su zaprijetili da ce obustaviti uvoz caja u kraljevstvo ako dodje do zabrane kaladonta(za njih jedne od bitnijih igara u kojoj se dokazuje stepen vitestva)Evo sad se nesto amerikanci dvoume da proglase ovo kao olimpijsku disciplinu,jer oni imaju vec ligu, a prvak je ekipa iz Denvera ,,KARIJES,,nego rusi ne daju,kaze licno Putin da nece dozvoliti da se ta igra ukorijeni u Rusku kulturu,niti njeno priblizavanje ruskoj teritoriji.
Svjetska organizacija UCAA(union calladont assotiations)sjutra zasijeda da rijesi problem zvanicnog jezika na olimpijskim igrama,kako bi takmicari na vrijeme mogli poceti sa pripremama za ovakav veliki dogadjaj.

Van mreže zid

• Urednik
  • Extra član
  • *
  • Ugled: +51/-46
  • Pol: Muškarac
    • Pogledaj profil
« Odgovor #166 poslato: 28.12.2007. 16:53:44 »
Mozda manje poznata cinjenica da je kaladont dosao u nase krajeve odmah nakon njegovog otkrica i uspostavljanja u zemljama zapadne evrope. Dubrovacki trgovac Drndun Diplesic ga je prvi put javno prezentovao  (uz gusle) na Damjanovom Guvnu u selu Preraca. Tom skupu su prisustvoli tada svi vidjeniji ljudi tog kraja i po predanjima prisutnih igra se primila sa velikim zarom i entuzijazmom. Igrala se svugdje i svim prilikama po sijelima, uz nizanje duvana, zene su je igrale dok su ispredale vunu. Igrala se cak i tajno. Posto je turska vlast sredinom 19 vijeka zabranila igru pod obrazlozenjem da je igra nepodesna za zvanicni arapski jezik koji se pise s desna na lijevo. Unatoc silnom pritisku i zulumu narod je i dalje igrao. Neki autori navode da je zabrana Kaladonta direktno prouzrokovala hercegovacki ustanak 1875 koji zbog istorijskog falsifikovanja nosi pogresan naziv "Nevesinjska puska" a zapravo su ga sami ustanici nazvali "Ustanak za oslobadjanje Kaladonta".
Postoje nezanemarljive razlike u brojnim varijetetima ove igre u Hercegovini. one se ocitavaju pravilima, stilu, bodovanju pa cak i samom nazivu igre. Tako da razlikujemo brojne lokalne nazive ove igre: "Prdi Mare" - baljacka varijanta, "Drz ne daj" - oputne rudine, "baglamanje","ajde moma da nijesi doma" i mnoge druge   

Van mreže Hugo Chávez

• Poznat lik
  • *
  • Ugled: +4/-2
    • Pogledaj profil
« Odgovor #167 poslato: 28.12.2007. 17:05:36 »
Vrlo zanimljivo predavanje...

Ja imam sasvim druge izvore koji kazu da je ova igra nastala u doba turske vladavine Sulejman pase zvanog zirodent,i da je ranija varijanta bila (da turci nebi provalili sta se igra) satrovacki kaladont?!
U svakom slucaju vrlo zanimljiva igra u kojoj su potrebne snaga volja i odlucnost.

...tek kasnije je u Nevesinju nastalo bacanje kaladonta s ramena i skakanje na tubu kaladonta,te cuveno penjanje uz gigantski kaladont namazan lojem.   

Van mreže explorer

• Globalni moderator
  • Extra član
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #168 poslato: 29.12.2007. 19:05:24 »
Evo sad na netu nadjoh da je UCAA odlucila da zvanicni jezik bude ovaj kompijuterski, binarni,evo i postavili su i primjer kako se igra. 001101110-100001-0110110-1000001101011-11000001.....meni nije samo jasno ima li ovome kraja i kakav treba biti mozak da bi dobio u ovoj igri ili se ovo igra do smrti jednog od takmicara?.

Van mreže zid

• Urednik
  • Extra član
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #169 poslato: 31.12.2007. 08:43:27 »
Assodent pasta je prava...
Alkaloid Skoplje...

Van mreže explorer

• Globalni moderator
  • Extra član
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #170 poslato: 02.01.2008. 18:16:37 »
prodje docek ng,nista spektakularno,osim sto se boni zapalio,i proglasen hit 2007.
Jesam li tii govorilaa, za Iliju Cokorilaaa?!

Van mreže zid

• Urednik
  • Extra član
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #171 poslato: 02.01.2008. 19:13:13 »
prodje docek ng,nista spektakularno,osim sto se boni zapalio,i proglasen hit 2007.
Jesam li tii govorilaa, za Iliju Cokorilaaa?!

Stvarno dosadno! Svake godine isto! Plane po neka kafana i tako...
Ali dobro nije jos gotovo! Ne posustajte do kraja januara!
 Zasluzeno za hit godine! A mogo bi ozbiljno da konkurise i za hit decenije!
Nije ni ovde bilo bog zna sta!
Napili se kod Harpera tu docekali 12 onda do grada. Zaredali po 17 aveniji, udri, udri, na kraju se pobismo s nakvim vijetnamcima... i razbise nas onako pjane, valjda znaju karate sta li? Te odose braca Mcknight da donesu automat i bombe! Trazili ih po gradu ne nadjosmo ih te sta cemo nako bijesni bacismo one bombe ispred SUP-a i svak svojoj kuci!   

Van mreže zid

• Urednik
  • Extra član
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #172 poslato: 05.01.2008. 00:12:09 »
Stvarno dosadno, dosadno dosadno!
Evo jedan paste:
BILCO TYPE "S" ROOF SCUTTLE
OR SIMILAR, 914mm X 762mm PRE-
FABRICATED INSULATED ROOF HATCH
c/w SUPPORT CURB AND FLASHING
Aaaaaaa! Ovo je bio jedan Tarzan! Iz Tanzanije!
A ja! veceras je petak pa su svi u gradu! Ju hu gradic! KAkva radost!
Sto ovo niko nista ne zagovna?
Aj zdravo!

Van mreže Srb_059

• Novi na forumu
  • *
  • Ugled: +4/-0
  • Mislim, šta će mi vlast ako ne smem da je zloupotr
    • Pogledaj profil
« Odgovor #173 poslato: 05.01.2008. 05:27:23 »
pa da pocnemo,spominje se da je kaladont nastao u 17 vijeku,kazu ljudi cak u isto vrijeme kad i jedna od najplemenitih igara svih vremena "ili ili",tacan datum jos nisam pronasao,ali cu probati u dogledno vrijeme da nadjem i o istom vas obavijestim.Kazu da je kaladont izmislio Jelenko Mudalj,inace konjusar kod velikog veleposjednika Dzordza Mudalja {nisu bili u srodstvu},inace Dzordz je u to vrijeme bio uvidjajan caln masonske loze u Engleskoj,jednoga dana vidjevsi Jelenka kako igra kaladont,odluci da mu otme ideju i Jelenka da ubije,kad je to uradio otisao je na sastanak masona i predlozio im igru kaladont,i od tada se misli da je to masonska igra,a u stvari je konjusarska.
prvi sampion svijeta u kaladontu je Dzordzov rodjak,Dobrivoje Mudalj,koji je sve rivale pobijedio i za danas nevjerovatno vrijem 0,0000001 sekundi.
molim sve koji jos znaju neke podatke da dodaju,i ako u mom tekstu nesto nije tacno da isprave.

Ja nacuh da je neka M... oborila rekord u igri KalaDON'T. E sad se pitam u kojoj disciplini, jel se pela na masni gigantski kaladont ili je je koristila onaj protiv karijes :ky: :brushteeth:.............
« Poslednja izmena: 05.01.2008. 06:32:38 Srb_059 »
Ja sam uvek u pravu, čak i kad jesam... Neki to shvate pre a neki ranije...

Van mreže Mare

• Globalni moderator
  • Mega star
  • *
  • Ugled: +60/-52
  • Pol: Žena
  • ...pamti me k'o prijatelja-cuvaj me u dusi...
    • Pogledaj profil
« Odgovor #174 poslato: 05.01.2008. 12:37:12 »
pa da pocnemo,spominje se da je kaladont nastao u 17 vijeku,kazu ljudi cak u isto vrijeme kad i jedna od najplemenitih igara svih vremena "ili ili",tacan datum jos nisam pronasao,ali cu probati u dogledno vrijeme da nadjem i o istom vas obavijestim.Kazu da je kaladont izmislio Jelenko Mudalj,inace konjusar kod velikog veleposjednika Dzordza Mudalja {nisu bili u srodstvu},inace Dzordz je u to vrijeme bio uvidjajan caln masonske loze u Engleskoj,jednoga dana vidjevsi Jelenka kako igra kaladont,odluci da mu otme ideju i Jelenka da ubije,kad je to uradio otisao je na sastanak masona i predlozio im igru kaladont,i od tada se misli da je to masonska igra,a u stvari je konjusarska.
prvi sampion svijeta u kaladontu je Dzordzov rodjak,Dobrivoje Mudalj,koji je sve rivale pobijedio i za danas nevjerovatno vrijem 0,0000001 sekundi.
molim sve koji jos znaju neke podatke da dodaju,i ako u mom tekstu nesto nije tacno da isprave.

Ja nacuh da je neka M... oborila rekord u igri KalaDON'T. E sad se pitam u kojoj disciplini, jel se pela na masni gigantski kaladont ili je je koristila onaj protiv karijes :ky: :brushteeth:.............

>:(  ;D E cuj....Kad te prije obavjestise?! ;)
Zasto se sve to desava,
da l' covek ista resava?!
Il' smo samo tu
zbog ravnoteze medju zvezdama?! ...

Van mreže zid

• Urednik
  • Extra član
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #175 poslato: 05.01.2008. 18:50:36 »
Jasta moj brate! bleya je vijecna!!!

Van mreže zid

• Urednik
  • Extra član
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #176 poslato: 05.01.2008. 23:51:24 »
Oce li me ko obavijestiti kako prodje Stana u emisiji! Aj stavite to na you tube!

Van mreže zid

• Urednik
  • Extra član
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #177 poslato: 05.01.2008. 23:55:52 »
Peku li se bravi? 

Van mreže *sweet baby*

• Iskusan
  • *
  • Ugled: +7/-13
  • *sweet baby*
    • Pogledaj profil
« Odgovor #178 poslato: 05.01.2008. 23:57:52 »
Oce li me ko obavijestiti kako prodje Stana u emisiji! Aj stavite to na you tube!

Ma prwog ga je likwidirala.... ;)

Van mreže explorer

• Globalni moderator
  • Extra član
  • *
    • Pogledaj profil
« Odgovor #179 poslato: 06.01.2008. 00:33:24 »

valjda Stana, da je ispao odmah,ali nisam gledao tu emisiju nikada,a reko mi je Stana da je sve namjesteno,ova riba je izabrala nekog lika sa kojim se inace zabavlja,Stana nju frizira,a i vozio ju je na snimanje, a i ovaj treci lik je neki k... sa tim likom sto je izabran,drug najbolji sta li vec.Ma sou cisti da nije ovoga ne znam sta bi radili,i da nije telenovela iz meksika,ma pocrkali bi.
« Poslednja izmena: 06.01.2008. 11:49:36 explorer »