odgovori:
broj 1,2 i 3
Ne znam ko je prvi digao ustanak protiv Nijemaca i ne znam koliko su partizani izvrsili oruzanih napada na nijemce(a sigurno jesu), ali cak i ako su u tom smislu cetnici bili uspjesniji do mozda polovine 43, to ih ne opravdava od njihovog odredjenja u totalitetu. Postoji gomila, ali gomila dokaza o cetnickoj saradnji sa okupatorima i zajednickim napadima na komuniste. I nemoj mi molim te to pokusavati opovrgnuti ili relativizovati.
"Navodi se da su, posle pregovora u Divcima, Nemci raspisali ucenu za Dražinu glavu, ali se ne kaže da je ta ucena anulirana maja 1942. jer je u medjuvremenu veliki deo četničkih jedinica legalizovan kod Nedića, a time i kod okupatora. Ova legalizacija, odnosno saradnja sa okupatorima, već početkom 1942, bila je vrlo široka. Tako general Bader, nemački komandujući general u Srbiji, navodi 20. januara 1942. da je Nedićeva žandarmerija već snabdela 72 oficira i 7.963 vojnika (četnika) sa 77 mitraljeza, 7.910 pušaka, 196 pištolja i 1.867 bombi. Nešto kasnije, od 1. marta 1942, Dražin komandant poručnik Predrag Raković toliko se legalizovao da je, zajedno sa Nemcem Frikeom, postao komandant Čačka! A Draža, na pole?ini Rakovićevog izveštaja, zapisuje: „Frike, odličan rad!
U to vreme legalizacija četnika u Crnoj Gori, Hercegovini, Dalmaciji, Lici, bila je skoro potpuna. Gotovo sve njihove jedinice snabdevaju se oružjem, municijom i hranom od strane Italijana, a četnički oficiri za vezu nalaze se u italijanskim okupatorskim komandama u Splitu, Lovranu i drugim mestima. Četnički komandant Uroš Drenović jedan je od prvih koji je potpisao sporazum sa ustašama (27. aprila 1942. u Mrkonjić-Gradu).
Tokom bitke na Neretvi, kolaboracija je totalna. Italijani snabdevaju četničke jedinice, a sve borbe protiv Narodnooslobodilačke vojske potpuno su koordinirane. Doduše, četnici nisu opravdali očekivanja okupatora o čemu svedoče i izjave nemačkih generala Lera i Badera koji tvrde da je Mihailović zatajio kao vojni komandant te da „snage Draže Mihailovića nisu položile svoj ozbiljan ispit, pri čemu se to ilustruje nesposobnošću, kukavičlukom i lošim komandnim procenama. A baš u to vreme, emigrantska vlada u Londonu – Slobodan Jovanović i braća Kneževići podvaljuju savezničkim komandantima generalima Ajzenhaueru i De Golu predlažući da odlikuju Dražu „za neprekidnu borbu protiv okupatora“.
Broj 4
JA ne znam da je Tito izazivao vece odmazde naroda od cetnika koji su takodje provocirali nijemce. TAkodje ne znam da je bas Tito trazio bombardovanje Beograda, to je za mene novost.
Broj 5
I ako je postojala akcija u kojoj su se partizani nasli na suprotnoj strani od cetnika, zar to opravdava nebrojene cetnicke akcije protiv partizana.
nemačko-četnički pregovori i sporazumi krajem 1943. i početkom 1944. godine koje su Dražini komandanti, po njegovom odobrenju, vodili i potpisali major Vojislav Lukačević, pukovnik Ljuba Jovanović, pukovnik Dragutin Keserović, kapetan Nikola Kalabić, kapetan Janko Mijatović, kapetan Milan Čačić i drugi. A na osnovu toga četnici su od okupatora dobijali hranu, municiju, lečili bolesnike i ranjenike, vodili zajedničke operacije protiv NOVJ, čuvali pruge i mostove po Srbiji. Pri tome su četničkim jedinicama ponekad direktno komandovali Nemci, čak je general Felder izdavao direktna naredjenja Dražinim korpusima.
Komunisti su bili proganjani od cetnika vise nego od ikoga, mozda je to razlog sto su se bolje organizovali na teritoriji NDH.
Ovo za jasenovac mi nije jasno. O dogadjajima posle rata necu da pricam zarto sto to nije tema u kojoj zelimo da osvijetlimo ko je bio antifasta a ko nije.
Broj 6
Recimo da mogu da se slozim s Tobom da je sremski front bio jedna tuzna greska, ali ne mogu da vjerujem da je u pitanju namjerno zrtvovanje svojih vojnika.
Broj 7
Bili su i jedno i drugo u istoj mjeri.
Pa covjece ko je slomio vrat Hitleru? Sta god Ti danas mislio o tome, Boljsevicka Rusija je unistila fasizam.